Κ. Αγοραστός: «Ισχυρή εντολή για μια νέα φωτεινή σελίδα για την Περιφέρεια» (βίντεο)

Τόνισε στην κεντρική του ομιλία στο Βόλο

Η Κυριακή 26 Μαΐου θα είναι ημέρα νίκης για τη Θεσσαλία, τόνισε στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στο Βόλο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που ζήτησε ψήφο εναντίον του λαϊκισμού, ψήφο συγκεκριμένων προγραμματικών αρχών και θέσεων και βάσει του έργου που έχει γίνει για να «ανοίξουμε μία νέα φωτεινή σελίδα για την Περιφέρεια μας».
Μιλώντας σε μια μαζική συγκέντρωση ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» τόνισε ότι η προβολή της Θεσσαλίας του αύριο δεν μπορεί παρά να τοποθετεί την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, στην ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα δε λύνονται με συνθήματα αλλά με έργα και η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα προηγούμενα χρόνια μίλησε με τα έργα της, ενώ η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι όρος επιβίωσης της Περιφέρειας και της χώρας γενικότερα.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός, η Περιφερειακή Αρχή έθεσε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ενώ βασικό της μέλημα ήταν και παραμένει μέσα από τις δράσεις, τις επιλογές και τα έργα της Περιφέρειας να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης για όλους. «Δουλειά, δουλειά, δουλειά για όλους» αυτό θέλουμε. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος για την επόμενη θητεία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρώτη σε απορροφητικότητα
Ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στην Ελλάδα με ποσοστό 95%. Σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, 4.789 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8 δις €. και 2.540 επενδύσεις, προϋπολογισμού 670 εκ. €, τόνισε.
Όπως είπε «το 2019, υπήρξε ορόσημο για τη Θεσσαλία, καθώς πέτυχε την υψηλότερη διάκριση στην ιστορία και μία από τις σημαντικότερες για τις Περιφέρειες της ΕΕ: ανακηρύχτηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης. Είμαστε κόμβος RegHub, ο μοναδικός στην Ελλάδα και ένας από τους 20 στην Ευρώπη. Έχουμε στο ενεργητικό μας ως Περιφέρεια 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία».

Πάνω από 500 έργα στη Μαγνησία
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι στον Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων εξελίσσονται 528 έργα συνολικού προϋπολογισμού 603.101.196,20 € και για το μεγαλύτερο έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας επενδύθηκαν 325 εκ. €, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό περίπου στο 1 δις €.

Συγκεκριμένα τόνισε:
*Στην εκπαίδευση υλοποιηθήκαν 33 έργα (54,4 εκ. €), στην γεωργία 18 έργα (41,7 εκ. €), στον τομέα των οικιστικών αναπλάσεων έγιναν 38 έργα (15,6 εκ. €), στον τομέα Υγεία και Πρόνοιας υλοποιήθηκαν 31 έργα 20 και πλέον εκ. €.

Στον τομέα Τουρισμού-Πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν 39 έργα (19,6 εκ. €). Στον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης υλοποιούνται 28 έργα (85,6 εκ. €). Στον τομέα των συγκοινωνιακών έργων υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη 235 έργα προϋπολογισμού 188 εκατομμυρίων € και πλέον. Ενώ για τον αθλητισμό διατέθηκαν 10 εκ € και πλέον για 23 έργα. Επίσης στο πλαίσιο της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση Στερεών αποβλήτων χρηματοδοτήσαμε το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.
Παράλληλα την προηγούμενη περίοδο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτήθηκαν 364 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

*Ανασύσταση Κάρλας το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ από Περιφέρεια στην Ελλάδα. Έργο τοπικής ανάπτυξης και εθνικής σημασίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές, αρδευτικές, υδρευτικές και τουριστικές. Το οποίο η Περιφέρεια σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω τουριστικά, στην επερχόμενη θητεία της.

* Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει βαρύνουσα σημασία στην προστασία του Περιβάλλοντος. Έχουμε προγραμματίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν τρεις ακόμη μετρητές αέριας ρύπανσης στον Βόλο.

* Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και το Πανεπιστήμιο. Θα στεγαστεί στο κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης στον Βόλο που ανακατασκευάζεται από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 10,5 εκ €.
*Η κατασκευή Ποδηλατοδρομίου ολυμπιακών προδιαγραφών στο Βόλο, απέναντι από το Πανθεσσαλικό Στάδιο.
*Τα υποβρύχια Μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα σε Αλόννησο -Σκόπελο και Δυτικό Παγασητικό.

*Μέσα από το Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη του Βόλου, θα γίνει συντήρηση και αναπαλαίωση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου (5 εκ ευρώ), ενώ χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια για συντήρηση και αναπαλαίωση το κτίριο του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος», η πρώην καπναποθήκη του Ματσάγγου, η πολιτιστική εστία Ιώνων (820.000 €), το κτίριο καπνού και το κτίριο Τσικρίκη.
*Στις Σποράδες, τα νέα έργα είναι προϋπολογισμού 50 εκ. €, μέσω του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης Β. Σποράδων.

Τα έργα που προγραμματίζονται
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, νέα έργα επίσης που δρομολογούνται για την ΠΕ Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι:
*Ψηφιακή Περιφέρεια
*Αναβάθμιση λιμένα Βόλου και έργα προσβασιμότητας καθώς και ανακατασκευή χώρου που θα γίνει Πολιτιστικό Κέντρο.
*Αναβάθμιση χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου στα Χάνια, το οποίο έχει πλέον αδειοδοτηθεί, αντικατάσταση αναβατήρων, Παράκαμψη χιονοδρομικού.
* Οδικό κύκλωμα Πηλίου
*Παράκαμψη Αφήσσου
*Συνέχιση αρδευτικών έργων της Λίμνης Κάρλας (16,5 εκ €)
*Αλιευτικά καταφύγια Χορευτού, Αη Γιάννη και Αγίας Κυριακής-Πλατανιά.
*Αρχαία Θέατρα Δημητριάδος και Φθιωτίδων Θηβών
*Ηλεκτροκίνηση θεσσαλικού σιδηροδρόμου
*Ψηφιακό Μουσείο στο κτίριο καπνού
* Δημιουργία film office
*Δρόμος Λαρίσης – Μπουρμπουλήθρα
*Εκχώρηση αρμοδιότητας για να ολοκληρώσει η Περιφέρεια τον Περιφερειακό δρόμο
*Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων
*Πράσινα σημεία
*Οικιακή κομποστοποίηση. Κάδοι-οχήματα-συλλογή
*Δράσεις σε περιοχές NATURA για την προστασία και αναβάθμιση τους (4 εκ. €)
*Δράσεις κοινωνικής οικονομίας για την στήριξη νέων (ανέργων)
*Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες με Φυσικό Αέριο (6 εκ. €)
*Εξοικονόμηση Ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες (6 εκ. €).

Τρεις σταθμοί
Στην διάρκεια της πορείας αυτής υπάρχουν τρεις «σταθμοί» που αποτέλεσαν ξεχωριστές στιγμές διαφορετικής εμβέλειας, δήλσε ο κ. Αγοραστός:
*Σε τοπικό επίπεδο η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας.

*Η μεγάλη εθνική στιγμή ήταν το 2015, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν σταματήσει να εισρέουν κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ στη χώρα. Τα έργα είχαν σταματήσει και οι άνεργοι αυξάνονταν. Ανέλαβα πρωτοβουλία και συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κρέτσου. Μετά από μακρά συνάντηση ο πρόεδρος Γιούνκερ πείστηκε από τα επιχειρήματά μας και άλλαξε όλη η αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα. Ήρθαν τον Οκτώβριο του 2015, 6 δις € στη χώρα και άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση.

* Και η μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή που ξεχωρίζω ήταν όταν εισηγήθηκα ως «rapporteur», στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2021-2027, το Invest EU, που πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 700 δις € για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θεμελιώδες μέλημα η απασχόληση
«Η απασχόληση, το αυτονόητο δικαίωμα να μπορεί να έχει κανείς δουλειά, υπήρξε για μας ως Περιφερειακή Αρχή, ένα θεμελιώδες μέλημα στην δύσκολη περίοδο που περάσαμε. Όπως και η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει στις δύσκολες περιόδους μέσα από τα έργα και την παραγωγική διαδικασία, μέσα από ένα υψηλό πρόγραμμα επενδύσεων, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και πηγαίνει ο τόπος μπροστά», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης.

Όπως είπε, φροντίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον με ταχύτερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και εντάξαμε εκατοντάδες επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο. Μέχρι σήμερα, από όλα τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας έχουν ενταχθεί 1344 έργα προϋπολογισμού 385 εκ. €.

Επίσης τόνισε ότι η Περιφερειακή Διακυβέρνηση κάνει πράξη τη συλλογική ηγεσία, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. «Πρέπει να το αλλάξουμε. Και πρέπει να το αλλάξουμε χθες. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί το δουλοκτητικό κράτος που είναι ένα κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες και κυοφορεί την καταστροφή μας», επισήμανε.

Βασικό εργαλείο το ΕΣΠΑ
Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας υπέρ των Πολιτών» τόνισε ότι βασικό εργαλείο δουλειάς και δημιουργίας είναι το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία.
Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 έχει προϋπολογισμό 423,7 εκατ. €. Έχουν ενταχθεί έργα σε ποσοστό 95%, που είναι το κρίσιμο μέγεθος για την πορεία ενός προγράμματος, η εξειδίκευση δράσεων ανέρχεται σε ποσοστό 111%, οι προκλήσεις προς δικαιούχους για υποβολή έργων στο 130% και οι συμβάσεις στο 37%. Έχουν ενταχθεί 301 έργα.
Όπως είπε, από το ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους, μετά το 2015 είναι δρομολογημένα, ενταγμένα, σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς ζωής του τόπου, έργα ύψους 2,5 δις €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.