Κ. Αγοραστός: «Ο Βόλος είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα με τους περισσότερους μετρητές ποιότητας του αέρα»

Η Περιφέρεια, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, κάνει παραπάνω απ’ όσα ορίζει η νομοθεσία

Μετά από μία μεγάλη περιπέτεια με ενστάσεις συμμετεχόντων στη διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση μετρητών της ποιότητας του αέρα και σήμερα από τον Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε την εγκατάστασή τους και στις τέσσερις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών. Σε ότι αφορά στον Βόλο ο κ. Αγοραστός τόνισε πως η πόλη είναι η μόνη στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη που έχει τέσσερις πλέον κλωβούς- μετρητές της ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με τα standards που ορίζει η νομοθεσία.

«Μετά από μία μεγάλη περιπέτεια με τα δικαστήρια, γιατί εμείς πάμε βάσει σχεδίου, έχουμε μία στρατηγική που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα και στο περιβάλλον. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε νέους κλωβούς σε όλη τη Θεσσαλία, ακόμη και σε πόλεις που δεν είχαν για να μετρούν την ποιότητα του αέρα. Αυτή τη στιγμή θα εγκατασταθούν σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, που δεν είχαν ποτέ, στη Λάρισα αλλά και δύο στον Βόλο.

Ο Βόλος είναι η μόνη πόλη σε όλη την Ελλάδα, μην πω σε όλη την Ευρώπη που έχει τους περισσότερους σταθμούς μέτρησης της ποιότητας του αέρα. Θα έχουμε τέσσερις. Ο ένας είναι στην κινητή μονάδα στο Μηχανολογικό, ο δεύτερος είναι που αντικαταστήσαμε τον παλιό με τον πιο σύγχρονο που υπάρχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει το Υπουργείο, γιατί αυτοί μόνο οι μετρητές είναι οι νόμιμοι και λαμβάνονται τα στοιχεία,  στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και δύο που εγκαταστήσαμε στη Νέα Δημητριάδα και στη συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Δημάρχου Γεωργιάδου. Θα έχουμε τα πιο σύγχρονα μηχανήματα να μετρούν ό, τι επιβάλει η νομοθεσία. Προχωράμε κανονικά. Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ με το διαγωνισμό, αλλά φτάσαμε στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν μπορούν οι νέοι κλωβοί να λειτουργήσουν αμέσως μετά την εγκατάστασή τους, καθώς χρειάζεται και μια περίοδος πιλοτικής εφαρμογής, να γίνει η βαθμονόμηση, η εξομοίωση με το κλίμα της περιοχής και τα δεδομένα και όταν δώσει το «πράσινο φως» το Υπουργείο θα ξεκινήσουν να δίνονται στη δημοσιότητα και τα στοιχεία που θα καταγράφονται.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχεται η περιφερειακή αρχή από συλλογικότητες για τα «μανιτάρια» καπνού στην ΑΓΕΤ, επισημαίνοντας ότι η καλόπιστη κριτική είναι πάντα δεκτή και τόνισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει πράξει παραπάνω απ’ όσα ορίζει ο νόμος και παραπάνω απ΄όσα της αναλογούν.

«Η καλόπιστη κριτική πάντα είναι δεκτή. Εμείς πάντα τη λαμβάνουμε υπόψη μας γι’ αυτό και έχουμε πάρει μέτρα, που δεν έχει πάρει καμία πόλη σε όλη την Ελλάδα. Συμμεριζόμαστε το ίδιο με αυτούς, η μόνη μας διαφορά είναι ότι εμείς πάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Οι πράξεις μας το δείχνουν. Κάναμε τις μετρήσεις ολφακτομετρίας, με το πιο έμπιστο εργαστήριο που οι ίδιοι μας υποδείξανε, που είναι το εργαστήριο της κ. Σαμαρά στο ΑΠΘ, βάλαμε νέους μετρητές, αναβαθμίσαμε τον παλιό, κάνουμε με τον Δημόκριτο διάφορες μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάνουμε ελέγχους και κάνουμε ακόμη περισσότερα από αυτά που η νομοθεσία μας ορίζει. Δεν έχουμε όλη την ευθύνη των μετρήσεων αυτών εμείς. Έχει και η Αποκεντρωμένη και άλλοι φορείς, εμείς κάνουμε περισσότερα απ’ όσα ορίζει η νομοθεσία. Το ότι κάποιος ανησυχεί βεβαίως το λαμβάνουμε υπόψη, είναι θεμιτό κι εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας.  Πότε άλλοτε έχουν γίνει αυτά; Οι ανησυχίες δεν είναι σημερινές. Πότε άλλοτε έχουν γίνει τόσο μεθοδευμένα τόσο σταθερά, με στρατηγική για την περιοχή και μάλιστα εμείς είμασταν εκείνοι που ανοίξαμε τον δρόμο να μην έρχονται τα φορτηγά στο κέντρο από το λιμάνι, να μπαίνουν από την Μπουρμπουλήθρα απευθείας με πιέσεις μας τότε στον αείμνηστο Θανάση Νάκο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.