Για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης μίλησε σήμερα σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» ο Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κώστας Καρτάλης τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα μνημεία και στην περιοχή μας θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να μην δραστηριοποιηθεί στην προστασία των μνημείων όταν υπάρχουν στη χώρα 3000 αρχαιολογικοί χώροι. Σημείωσε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τα μνημεία, σε ότι αφορά τους κλιματικούς κινδύνους της πλημμύρας, του καύσωνα, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας για τις παράκτιες αρχαιότητες, τις δασικές πυρκαγιές και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συστηματικός κίνδυνος τόνισε όμως την αναγκαιότητα της προληπτικής δράσης.
Σε ότι αφορά στη Μαγνησία επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αρχαιότητες που κινδυνεύουν, αλλά υπάρχουν αρχαιότητες που είναι στην προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, όπως είναι το θέατρο της Αρχαίας Δημητριάδος και η ευρύτερη περιοχή με το παλάτι.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι κινδυνεύει , αλλά ότι χρειάζεται μια προληπτική δράση. Σε όλες τις περιπτώσεις το θέμα είναι πως θα θωρακίσουμε τα μνημεία ώστε να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον κίνδυνο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Καρτάλης αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση και την επίπτωσή της στη Θεσσαλία και σχολίασε το master plan που έχει κατατεθεί για την ανασυγκρότησή της.
Μάλιστα ανέφερε πως το σχέδιο ανασυγκρότησης έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, ότι δεν ενσωματώνει τις εκτιμήσεις της κλιματικής αλλαγής για το μέλλον μέσα στα μέτρα τα οποία έχουν δρομολογηθεί.
“Αυτό που λέμε πόσο ευάλωτη είναι μια περιοχή στο μέλλον, δεν έχει ενσωματωθεί επαρκώς μέσα στη μελέτη, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους ως προς την επάρκεια των μέτρων”, σημείωσε. Ακόμη έθιξε και το θέμα των καλλιεργειών που τίθεται στη μελέτη υπογραμμίζοντας ότι “η Θεσσαλία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υδατικών πόρων, όχι τόσο μείζον όσο διάβασα στην έκθεση των Ολλανδών, αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται ένα σχέδιο προσαρμογής με πολιτικό χαρακτήρα, επιμονή στο χρόνο, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αλλά δεν είναι σύνηθες σε τέτοιες μελέτες να δρομολογείς αυτομάτως ένα μέτρο το οποίο σταματάει κατά 100% μιας μορφής καλλιέργεια. Συνήθως πηγαίνεις σε ενδιάμεσες λύσεις, προσπαθείς να θωρακίσεις αυτή που σήμερα υπάρχει, να την μειώσεις ενδεχομένως αν δεν επαρκούν οι πόροι αλλά όχι να την εξαφανίσεις” και εξέφρασε την ελπίδα του ότι μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αυτό θα διορθωθεί.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου