Καληνύχτα και καλή τύχη

Άρθρο του Αρχιμήδη Γ. Καρεκλίδη

Η προεκλογική δήλωση του Αχιλλέα Μπέου ότι θέλει να γράψει ιστορία στον Βόλο, επιβεβαιώθηκε χθες με τον εκλογικό θρίαμβο που κατέγραψε στις κάλπες εξασφαλίζοντας την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Ακριβώς όπως κατέδειξαν οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά Μέσα τους τελευταίους μήνες. Μία νίκη που δεν χωρά αμφισβήτηση και τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο στο πολιτικό παιχνίδι, όχι μόνον σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα. Ο Αχιλλέας Μπέος αντιλήφθηκε άμεσα τον ενισχυμένο ρόλο του και έσπευσε να υποσχεθεί ή να προειδοποιήσει αν θέλετε ότι ενόψει των εθνικών εκλογών «θα γίνει της που….». Αναμενόμενο θα μου πείτε, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα διόγκωσε τον ήδη υπερτροφικό εγωισμό του και αναμένεται να επιδείξει την δύναμή του με τον σαδισμό που συνηθίζει να επιδεικνύει τόσο καιρό. Κατέστη πανίσχυρος και τώρα θα τους τιμωρήσει! Πως θα γίνει αυτό; Ε δεν χρειάζονται τέτοιες ερωτήσεις. Έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής στο παρελθόν. Ότι έκανε, θα κάνει και τώρα.

Ο προβληματισμός μου είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη εκλογικά αναμέτρηση για το μέλλον της πόλης, δεν κινητοποιήθηκε περισσότερος κόσμος για να ψηφίσει. Η αποχή υπολογίζεται σε ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 40%! Λυπηρό για τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να αναζητήσουμε, όχι μόνο τώρα αλλά συνεχώς, τους λόγους που κάποιοι απέχουν από μια τέτοια σημαντική διεργασία που καθορίζει το μέλλον τους και συμβαίνει μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αλλά πώς να αποδεχθείς ότι η «πλειοψηφία» ανέδειξε νικητή για να διοικεί μια άλλη πλειοψηφία που αποτελείται από τις αντιπολιτεύσεις και μια μερίδα πολιτών που επέλεξε να σιωπήσει παρά να εκφραστεί απέναντι σε ένα θλιβερό φαινόμενο.

Ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει ακόμη την πλήρη έκτασή του, πράγμα που θα συμβεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά αυτά που θα ζήσουμε θα γράψουν περισσότερες μελανές σελίδες στην τοπική πολιτική μας ιστορία. Κρατώ μια επιφύλαξη προκειμένου να δω ποιοι θα απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο από πλευράς πλειοψηφίας για να δω αν θα καταφέρουν να κρατήσουν ένα επίπεδο στις συνεδριάσεις.

Τα συμπεράσματα της εκλογικής αναμέτρησης στον Δήμο Βόλου θα μας απασχολήσουν για καιρό. Με μια πρόχειρη ανάλυση πάντως, διαφαίνεται αυτό που έλεγε με στόμφο ο Αχιλλέας Μπέος. Όχι ότι είναι ακομμάτιστος. Αυτό είναι αστείο. Άλλα ότι έχει μαζί του το μεγαλύτερο κόμμα που είναι ο λαός! Ο λαός ωστόσο στηρίζει κόμματα και με βάση τα καταγεγραμμένα ποσοστά, φαίνεται ότι αντλεί ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα! Εδώ επιβεβαιώνεται ότι τα λεγόμενα «χρίσματα» και οι «στηρίξεις» σε υποψηφίους μικρή έως ελάχιστη επιρροή είχαν στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων. Τα κόμματα δεν είναι πλέον «μαντριά» και οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν τα κόμματα τις αλλαγές στην ψυχοσύνθεση των ψηφοφόρων, τόσο το καλύτερο για τις επιλογές που θα κάνουν στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιλογές των δύο κομμάτων εξουσίας, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας υπέστησαν συντριβή, παρά τον αξιοπρεπή αγώνα που έδωσαν οι συνδυασμοί τους. Συνδυασμοί που απαρτίζονταν από ανθρώπους με ήθος, εντιμότητα και γνώσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν επίπεδο στον ταλαιπωρημένο μας Βόλο. Τώρα θα το κάνουν όσο μπορούν, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας θα πω το εξής: Το να πούμε ότι ο λαός του Βόλου μίλησε θα ήταν λίγο. Ο λαός του Βόλου φώναξε! Φώναξε δυνατά μάλιστα! Η φωνή αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή απ’ όλους! Εξίσου σεβαστή ελπίζω να είναι και η δική μου φωνή που λέει ότι ο Αχιλλέας Μπέος, είναι ικανότατος να πλανεύει τον λαό, αλλά ανίκανος να διαχειριστεί το συμφέρον της πόλης με παραγωγικό τρόπο προς όφελος των πολλών. Είναι επικίνδυνος να διαχειριστεί την εξουσία του, επίσης με παραγωγικό τρόπο, για τους πολλούς. Θα συνεχίσει να επιδιώκει το βόλεμα και την εξυπηρέτηση των φίλων και των συγγενών των μελών της Δημοτικής του Αρχής. Θα συνεχίσει να υβρίζει και να συκοφαντεί τους αντιπάλους του, αδυνατώντας να εκφραστεί με επιχειρήματα. Κυρίως όμως δεν θα πάψει να είναι ένας φασίστας που θα συμπεριφέρεται με χυδαίο τρόπο στις μειονότητες, είτε αυτοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι ή απλώς διαφωνούντες. Εμείς θα είμαστε εδώ, να εκφράζουμε την διαφορετική άποψη και να δίνουμε βήμα σε όλους. Και όταν κάτι είναι καλό για τον τόπο να το επικροτούμε. Ελπίζω οι προτεραιότητες που θα δοθούν να είναι για το καλό όλων. Μέχρι τότε, καληνύχτα και καλή τύχη…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.