ΑΓΕΤ: Εν αναμονή των στοιχείων για το τελικό πόρισμα

Δεν διαθέτει εξοπλισμό για την καύση RDF - Στις 25 Απριλίου νέος 24ωρος έλεγχος

Εν αναμονή έκδοσης του τελικού πορίσματος μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις 29/3 Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής, βρίσκεται η τοπική κοινωνία του Βόλου, δεδομένου ότι από την έκθεση μερικού ελέγχου που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα και μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Ο έλεγχος που έγινε στο εργοστάσιο «Όλυμπος» σκοπό είχε να αποσαφηνίσει αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι σύμφωνα με τους οποίους έχει αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση και αν υπάρχει εγκατεστημένος ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ασφαλή καύση εναλλακτικών καυσίμων, όπως το RDF, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η τροποποίηση της ΜΠΕ σύμφωνα με την οποία η ΑΓΕΤ θα μπορεί να καίει περίπου 200.000 τόνους του συγκεκριμένου υλικού που θα μεταφέρονται στις λιμενικές της εγκαταστάσεις.

Το κλιμάκιο ελέγχου που αποτελούνταν από υπαλλήλους της Διευθύνσεως Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας – Σποράδων, επιθεωρήτρια περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και περιβαλλοντολόγο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, ζήτησε διάφορα στοιχεία τα οποία αναμένεται να καταθέσει η εταιρία, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί 24ωρος έλεγχος PCDDs/PCDFs των καυσίμων στις 25 Απριλίου, από διαπιστευμένο εργαστήριο, όπου και θα παραβρεθούν μέλη του ΚΕΠΠΕ.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους ρύπους του εργοστασίου

Σύμφωνα με την έκθεση μερικού ελέγχου, το ΚΕΠΠΕ ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία της ιστοσελίδας στην οποία καταγράφονται οι ρύποι των καμινάδων του εργοστασίου, καθώς και την προσκόμιση του προγράμματος ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των μετρήσεων σε έντυπη μορφή αλλά και αντίγραφο από το βιβλίο συντήρησης των σακόφιλτρων.
Από το ΚΕΠΠΕ ζητήθηκε επίσης να προσκομιστεί αντίγραφο του βιβλίου αποθήκης που καταγράφονται οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες βιομάζας και pet coke ως καύσιμο. Το κλιμάκιο κατά τον έλεγχο διαπίστωσε ότι εναλλακτικά προς το ήδη χρησιμοποιούμενο συμβατικό καύσιμο (μίγμα άνθρακα – pet coke) χρησιμοποιείται ήδη από τον Αύγουστο του 2008 ποσότητα βιομάζας (από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών, βαμβακιού, καλαμποκιού, ντομάτας, σιταριού και ελαιοκράμβης). Όπως προέκυψε από τον έλεγχο το β’ εξάμηνο του 2016 η ΑΓΕΤ έκαψε στους κλιβάνους της 2.088 τόνους εναλλακτικά καύσιμα.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης, ότι η ΑΓΕΤ για το 2016 προμηθεύτηκε το εναλλακτικό καύσιμο, που επί το πλείστον αποτελούνταν από απόβλητα με κωδικούς ΕΚΑ 19.12.10 και 19.12.12 από δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ελλάδα, την Antipollution A.N.E. και την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Από το ΚΕΠΠΕ ζητήθηκε να προσκομιστεί αντίγραφο από τα δελτία δεδομένων ασφαλείας υλικού της κάθε εταιρίας για το προϊόν (καύσιμο απόβλητο) που προμηθεύτηκε.

Από το ΚΕΠΠΕ ζητήθηκε επίσης να προσκομιστούν αντίγραφα των πιστοποιητικών υλικού και το τριπλότυπο έντυπο παρακολούθησης μη επικίνδυνων αποβλήτων που συνοδεύουν κατά την παραλαβή τους τα φορτία εναλλακτικού καυσίμου, για τα έτη 2015, 2016 και 2017, ως την τελευταία παραλαβή.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΠΕ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4.4.12 της ΑΕΠΟ εφαρμόζει σύστημα δειγματοληψίας για τον προσδιορισμό θερμογόνου δύναμης, χλωρίου και υδραργύρου στα εισερχόμενα φορτία εναλλακτικών καυσίμων και η εταιρία λαμβάνει ένα σύνθετο αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά 100 τόνους για παραλαβή από φορτηγά. Από το ΚΕΠΠΕ ζητήθηκε να προσκομιστούν τα αποτελέσματα χημικής ανάλυσης εναλλακτικού καυσίμου

Στοιχεία για βαρέα μέταλλα στα καυσαέρια

«Η εταιρία όφειλε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4.4.9 της ΑΕΠΟ, να πραγματοποιήσει κατά το 2016 μετρήσεις της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα PCDDs/PCDFs των καυσαερίων, μια φορά ανά εξάμηνο σε συνθήκες αποτέφρωσης», αναφέρει το ΚΕΠΠΕ, που τονίζει ότι ζήτησε να προσκομιστούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τα έτη 2015-2016 από διαπιστευμένο εργαστήριο.
Όπως αναφέρει το ΚΕΠΠΕ, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου εναλλακτικά καύσιμα (με εξαίρεση τον Ιανουάριο που χρησιμοποιήθηκαν 47 τ. RDF), ενώ σχεδόν όλη η ποσότητα σε εναλλακτικά καύσιμα (2.088 τ.) χρησιμοποιήθηκαν κατά το β’ εξάμηνο του 2016.
Στοιχεία για τους ρύπους των καμινάδων

Στη μερική έκθεση του ΚΕΠΠΕ αναφέρεται ότι η εταιρία οφείλει κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 4.4.7 της ΑΕΠΟ να πραγματοποιήσει μια φορά το χρόνο περιοδικές μετρήσεις εκπομπών ρύπων στα καυσαέρια των κλιβάνων κατά τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Από το ΚΕΠΠΕ ζητήθηκε να προσκομιστούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, από το διαπιστευμένο εργαστήριο για τα έτη 2015 και 2016, στην εξόδους προς την ατμόσφαιρα (καμινάδες) των περιστροφικών κλιβάνων που χρησιμοποιήθηκαν.

Διατήρηση της θερμοκρασίας στους κλιβάνους

Από το ΚΕΠΠΕ ακόμη ζητήθηκαν πληροφορίες για τη θερμοκρασία που διατηρείται στον θάλαμο καύσης, κατά τη διάρκεια της συναποτέφρωσης, αλλά και για τη θερμοκρασία ων καυσαερίων κατά την έξοδό τους από την καμινάδα, ενώ ζητήθηκε να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται η μη τροφοδοσία με απόβλητα κατά τη φάση της εκκίνησης και στις περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 850 ℃.

Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκε το βιβλίο καταγραφής των αποτελεσμάτων δειγματοληψιών που πραγματοποιούνται σε δύο σταθερά σημεία, πλησίον των λιμενικών εγκαταστάσεων για την αξιολόγηση της ποιότητας των νερών, όπως και οι συμβάσεις συνεργασίας με τις αδειοδοτημένες εταιρείες μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων.
Αναφορικά με το αίτημα της ΑΓΕΤ για την εξαίρεση της υποχρέωσης τήρησης του ορίου εκπομπών Ολικού οργανικού Άνθρακα TOC των 10mg/Nm3 λόγω της χημικής σύστασης των πρώτων υλών που πρόκειται να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή κλίνκερ και συγκεκριμένα της αργίλου και της ιπτάμενης τέφρας, το ΚΕΠΠΕ ζήτησε να κατατεθούν οι χημικές αναλύσεις της αργίλου που προέρχεται από την εκμετάλλευση του νέου μετώπου του ορυχείου της αργίλου, της ιπτάμενης τέφρας και της φαρίνας, καθώς και αποτελέσματα μετρήσεων εκπομπής TOC στην καμινάδα της ΠΚ1 κατά τη χρήση του νέου μείγματος πρώτων υλών.

Τέλος, λόγω του γεγονότος ότι δεν δόθηκαν στο ΚΕΠΠΕ σαφείς πληροφορίες για τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων αλλά και της διάθεσης των ομβρίων υδάτων ζητήθηκε να κατατεθεί αναλυτική περιγραφή διαχείρισης διάθεσης των υγρών αποβλήτων και των ομβρίων υδάτων.
Στη συνέχεια το ΚΕΠΠΕ πραγματοποίησε έλεγχο στην αποθήκη και στο χώρο επεξεργασίας και τροφοδοσίας των εναλλακτικών καυσίμων στην εγκατάσταση του συστήματος μείωσης εκπομπών των NOx, στο χώρο επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων των εγκαταστάσεων και ελήφθησαν δείγματα από πιστοποιημένο εργαστήριο από τον ανοικτό αγωγό όμβριων υδάτων και από την μία έξοδο του αγωγού όμβριων στη θάλασσα εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Από τον επιτόπιo έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη και στο χώρο επεξεργασίας και τροφοδοσίας των εναλλακτικών καυσίμων διαπιστώθηκε ότι η εταιρία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις εργασίες εγκατάστασης των νέων μηχανημάτων (που αναφέρονται στην με αρ.πρωτ. 24-02-2017 απόφαση τροποποίησης της ΑΕΠΟ) και λειτουργεί με την γραμμή τροφοδοσίας που διέθετε μέχρι σήμερα.
Να σημειωθεί ότι κατά την ημέρα του ελέγχου δεν πραγματοποιούνταν χρήση εναλλακτικού καυσίμου ούτε υπήρχε αποθηκευμένη ποσότητα αυτού στους εργαστήριο. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων το εναλλακτικό καύσιμο θα παραλαμβάνεται συμπιεσμένο σε δεμάτια με τρόπο ώστε να παρεμποδίζεται η οποιαδήποτε απώλεια υλικού και οποιαδήποτε εκδήλωση οσμής.
Μετά την προσκόμιση και την εξέταση των όσων ζητήθηκαν από την 1η επίσκεψη του ΚΕΠΕΠ καθώς και των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε αναμένεται η συνέχιση της διαδικασίας ελέγχου ως την έκδοση του τελικού πορίσματος, καταλήγει η έκθεση μερικού ελέγχου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.