Κινδύνεψε το Φυτόκο από «κυκλωτική» φωτιά σε τρία μέτωπα (φωτογραφίες)

Κάηκαν λυόμενη κατοικία, μαντρί με 13 γίδια και καλύβι

Τον πύρινο όλεθρο με τα μάτια τους είδαν νωρίς σήμερα το μεσημέρι οι κάτοικοι του οικισμού Φυτόκο στη Ν. Ιωνία, από φωτιά σε τρία διαφορετικά μέτωπα, που λόγω του αέρα και των ξερών χόρτων σε οικόπεδα γιγαντώθηκε κάποια στιγμή.
Τραγικός απολογισμός είναι ένα καμένο λυόμενο σπίτι και το μαντρί με 13 γίδια, που απανθρακώθηκαν, ιδιοκτησίας ενός ηλικιωμένου που ξαφνικά έμεινε στο δρόμο, ένα καμένο καλύβι σε κοντινή απόσταση, καθώς και μεγάλη έκταση χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν εμπρησμό, για το λόγο ότι η φωτιά από αριστερά του οικισμού που ξέσπασε, μεταφέρθηκε στη δεξιά πλευρά περνώντας τον δρόμο, καίγοντας μεγάλη έκταση, όπου βρισκόταν πολλά σπίτια και στη συνέχεια μεταπήδησε ξανά αριστερά του δρόμου καίνοντας το σπίτι το μαντρί και το καλύβι.

Την κατάσταση έσωσαν η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, εθελοντικών ομάδων, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόλου και οι ρίψεις πυροσβεστικών αεροσκαφών Air Tractor που απογειώθηκαν από τη Ν. Αγχίαλο.

Η φωτιά ξέσπασε στις 12.30 το μεσημέρι και στις 2.30 είχε τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο ακόμη οι πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο και κάνουν καθαρισμό, κυρίως στο σπίτι που κάηκε.

Ο αντιπύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, τόνισε ότι στις; 12.30 το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ενημερώθηκε για φωτιά στον οικισμό Φυτόκου, που είναι περιοχή με κατοικίες και πολλά ακαθάριστα οικόπεδα.
Όπως ανέφερε, η φωτιά, λόγω και του αέρα εξαπλώθηκε γρήγορα, αλλά χάρη στην κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, περιορίστηκε όσο ήταν εφικτό. «Δυστυχώς, είχαμε απώλειες σε μια αγροικία που έπαθε σοβαρές ζημιές. Είμαστε σε μια περίοδο που οι ενάρξεις δημιουργούν πολλά προβλήματα και κάνω έκκληση στους συμπολίτες να προσέχουν γιατί κάθε μικρή φωτιά μπορεί να γίνει μεγάλη και να απειλήσει ζωές και κατοικίες».
Σύμφωνα με τον ίδιο στη μεγάλη φωτιά του Φυτόκου επιχείρησαν 60 πυροσβέστες (δύο πεζοπόρα τμήματα) 22 οχήματα και δύο αεροσκάφη Air Tractor που έχουν τη βάση τους στη Ν. Αγχίαλο που βοήθησαν αρκετά στο έργο των πυροσβεστών.

Ο αντιδήμαρχος Απ. Μαλαματίνης που βρέθηκε στο Φυτόκο τόνισε ότι ήταν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από τρεις μεριές, η Πυροσβεστική, που επενέβη άμεσα και έσωσε τα σπίτια, ψάχνει να βγει τι έγινε, έγιναν υλικές ζημιές, αλλά το κυριότερο ήταν ότι δεν υπήρξε ανθρώπινο θύμα. Ο ίδιος είπε ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου συνέδραμε ο υδροφόρες και έναν φορτωτή.

Ο εθελοντής της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος τόνισε ότι οι εθελοντές με υδροφόρες, ασχολήθηκαν στην ανατολική πλευρά της φωτιάς, όπου κινδύνευαν σπίτια, σε μια περίπτωση κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που απειλούσε οικόπεδο με σπίτια, σε συνεργασία με πεζοπόρο τμήμα της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. που βρισκόταν στο σημείο.
Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος η φωτιά απείλησε πολλά σπίτια και ευτυχώς δεν κάηκε κάποιο απ’ αυτά.

Έμεινε στο δρόμο
Σε κατάσταση απελπισίας ήταν ο ηλικιωμένος άνδρας που είδε σε μια στιγμή να καίγεται η περιουσία του.
Όπως είπε η φωτιά ξεκίνησε από κάτω και έφτασε πολύ γρήγορα στο δικό του οικόπεδο, όπου βρισκόταν το λυόμενο σπίτι του και το μαντρί με 13 γίδες.
Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει άλλο σπίτι, ούτε και συγγενείς για να τον φιλοξενήσουν και πλέον έμεινε στο δρόμο.

Κάτοικος της περιοχής χαρακτήρισε ύποπτο το γεγονός ότι η φωτιά ήταν σε τρία διαφορετικά σημεία και στην ουσία κύκλωσε όλο τον οικισμό.
Νεαρός κάτοικος της περιοχής που βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η φωτιά αρχικά ξεκίνησε από ανατολικά, αρχική ήταν μικρή, αλλά μέχρι να ειδοποιήσει την πυροσβεστική είχε επεκταθεί και οι φλόγες πήραν μεγάλο ύψος. Παράλληλα, επεκτάθηκε στα δυτικά, όπου έκαψε μεγάλη έκταση, αλλά ή επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, ωστόσο στη συνέχεια έπιασε ξανά ανατολικά και έκαψε το σπίτι, το μαντρί και το καλύβι.
«Θεωρώ ότι τη φωτιά την έβαλαν σκόπιμα», τόνισε ο κάτοικος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.