Κινητοποιήσεις για τις καθαρίστριες για την αρνητική εξέλιξη στα σχολεία

Πριν σβήσει το μελάνι από τον πρόσφατο νόμο-έκτρωμα, η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο έκανε ένα ακόμα βήμα στη μεγαλύτερη επιδείνωση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, τονίζει το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, ενώ όλο αυτό το διάστημα διατυμπανίζει παντού ότι τάχα αυξάνει το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία για την νέα σχολική χρονιά, με τη νέα εγκύκλιο που έφερε πριν 5 μέρες, ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία, αυξάνει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Άμεσο αποτέλεσμα πέρα των άλλων, είναι και η μείωση του εργατικού μισθού των εργαζομένων.

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός/μηχανισμός της ΓΣΕΕ αφού πρώτα κορνίζαρε φωτογραφίες με τους υπουργούς για να προσδώσει κύρος στους χειρισμούς του, στη συνέχεια βιάστηκε για μία ακόμα φορά να πανηγυρίσει. Τώρα ασθμαίνοντας προσπαθεί μέσα στο καλοκαίρι να κινητοποιήσει τους εργαζομένους στην καθαριότητα, τους ίδιους που καθησύχαζε, ρίχνοντας τους παράλληλα και ευθύνες που δεν έδωσαν τα στοιχεία τους για να μπουν στο ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να «ενημερωθεί ο υπουργός», επισημαίνει το Σωματείο.

«Η ίδια η ζωή όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει πως με μερεμέτια, υποσχέσεις και με το χαμήλωμα των απαιτήσεων, θα γίνεται ένα βήμα μπρος και δέκα πίσω, γύρω από το δίκαιο αίτημα των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή εργασία. Θα έρχονται και θα φεύγουν διάφορες συμβάσεις άλλοτε έργου άλλοτε μονοετείς άλλοτε διετείς άλλοτε σε διαφορετικό εργοδότη αλλά η ομηρία των εργαζομένων θα παραμένει ανέγγιχτη», τονίζει.

Οι καθαρίστριες επισημαίνουν ότι η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, εκεί που θα βρίσκονται δηλαδή ξανά από τον Σεπτέμβρη χιλιάδες μαθητές εν μέσω πανδημίας όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των σχολικών καθαριστριών, είναι η άμεση μονιμοποίηση τους σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση.

Διεκδικούν δε να μη χάσει κανένας συνάδελφος τη δουλειά του, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και να καλυφθούν τα μεγάλα και διαπιστωμένα κενά που υπάρχουν σε αρκετές πόλεις και Δήμους.

«Μαζί με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους εργαζόμενους στους Δήμους, είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα ο αγώνας για σταθερή-μόνιμη δουλειά. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σπάσει οριστικά τις αλυσίδες της ομηρίας που ζουν κάθε χρόνοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα», αναφέρουν και καλούν τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα και ιδιαίτερα τους συμβασιούχους που εργάζονται τελευταία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (Σ.Ο.Χ.) να ενισχύσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν από το Σωματείο Καθαριστριών/των νομού Μαγνησίας και με συλλογικές αποφάσεις να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να δώσουμε αυτές τις μέρες άμεση και μαχητική απάντηση σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και κεντρικό επίπεδο.