Κινητοποίηση στην Εφορία από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Βόλου

Κινητοποίηση έξω από την εφορία Βόλου θα πραγματοποιήσει το πρωί της Τετάρτης η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Βόλου. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Δημήτρης Λούκας (μέλος Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Βόλου), Γιώργος Μακρυγιάννης (από τον σύλλογο φοροτεχνικών Μαγνησίας) και Δημήτρης Αδραχτάς (μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί) μίλησαν για συσσώρευση υποχρεώσεων και μηδενισμό των εσόδων τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσαν ότι οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα. “Οι τράπεζες μας περιμένουν στη γωνία”. Δεν μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν τους επόμενους μήνες” είπαν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν ότι το χρηματικό επίδομα των 800 ευρώ αποτέλεσαν ελάχιστη ανάσα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά, “με τη σημερινή μας συνέντευξη τύπου θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα, που απασχολούν και τα αιτήματα, που διεκδικούν οι α/α, καθώς επίσης και να καλέσουμε κάθε α/α και μικρό επαγγελματία να πάρει μέρος στην κινητοποίηση, που οργανώνουμε την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 8.30 το πρωί έξω από την εφορία. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις από τις αγωνιστικές δυνάμεις στον χώρο των α/α.

Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω των έκτακτων μέτρων έχει οδηγήσει σε συσσώρευση των υποχρεώσεων των α/α, σε συνδυασμό βέβαια με τη μείωση έως μηδενισμό των εσόδων.

Αν και το πρόβλημα αφορά το σύνολο των Μ.Μ.Ε. είναι καθαρό ότι οι α/α, που από πριν είχαν ήδη χαμηλό εισόδημα και δραστηριοποιούνταν «μεροδούλι μεροφάι» για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τώρα αντιμετωπίζουν τα πιο οξυμένα άμεσα προβλήματα.

Τα σύννεφα πυκνώνουν ξανά. Ξέρουμε καλά ότι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ θα επιδιώξουν και πάλι να φορτώσουν «τα σπασμένα» στις πλάτες μας, για αυτό και απορρίπτουμε «τα καλοπιάσματα τους» για υπομονή και εθνική ομοψυχία . ‘Οτι όλοι, μεγάλες αλυσίδες και μικρές επιχειρήσεις βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Είναι λογικές, που μας θέλουν παθητικούς δέκτες της πολιτικής, που θα ακολουθήσει και η οποία για μια ακόμη φορά θα μετακυλήσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων με ένταση της φοροαφαίμαξης, ακόμη και με νέο πιθανό γύρο κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Για αυτό οι θύελλες, που έρχονται πρέπει να μας βρουν οργανωμένους και αποφασισμένους.

Το αγωνιστικό κίνημα των α/α έγκαιρα τοποθετήθηκε σε σχέση με την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί παίρνοντας υπόψη όχι μόνο την κάθετη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, αλλά και τις γενικότερες συνέπειες, που διαμορφώνονταν ενόψει της διαφαινόμενης ύφεσης, που θα έφερνε νέα οικονομική κρίση. Από την αρχή διεκδικήσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και στήριξης των α/α, ώστε να ενταχθούν μια σειρά κλάδοι στα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και με ανάπτυξη του κινήματος μας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Είναι πια καθαρό ότι η κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και σταθμά. Τα «οριζόντια» μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε, προσφέρουν ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες -αλήθεια, ποιος θα τα πληρώσει- ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Δε απαντούν αποτελεσματικά στα νέα προβλήματα, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες;

Η κοροϊδία συνεχίζεται και σήμερα με την “άρση” των περιοριστικών μέτρων. Με τη μεζούρα στο χέρι, οι συνάδελφοι στην εστίαση και αλλού μετράνε τα ζόρια που έρχονται και την ίδια στιγμή, στις αερομεταφορές, εκτός από τα δις των ενισχύσεων, κυβέρνηση και ΕΕ στοιβάζουν τους επιβάτες τον ένα δίπλα στον άλλο…

Μπορεί τα 800 ευρώ να έδωσαν μια ελάχιστη ανάσα, αρκεί όμως σήμερα ένα επίδομα, για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειάς και τα έξοδα της επιχείρησης; Αρκεί σήμερα η προσωρινή μετάθεση φόρων και χαρατσιών, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά έρχονται το επόμενο διάστημα; Όταν ξέρουμε ότι οι τράπεζες μας περιμένουν στη γωνία; Όταν η αντιλαϊκή πολιτική παραμένει ίδια και απαράλλακτη με τα προηγούμενα χρόνια; Όταν όλοι οι νόμοι για τη φορολογία, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις κατασχέσεις παραμένουν σε ισχύ, χωρίς να αλλάξει ούτε κεραία;

Οι α/α και μικροί επαγγελματίες πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αντοχές της οικονομίας τους, της ελεύθερης αγοράς, δε χωρούν τις δικές μας ανάγκες. Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας για πραγματικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας!

Οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη όλων όσοι πασχίζουμε καθημερινά για την επιβίωση. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η δωρεάν υγεία, οι συντάξεις, η μονοπώληση, δεν είναι στην ατζέντα τους. Μπορεί να σηκώνουν σκόνη για κάθε είδους προσωρινό και επιμέρους μέτρο, δεν αγγίζουν όμως τις βασικές κατευθύνσεις των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά γιατί και οι ίδιοι προσκυνούν στον ίδιο θεό, αυτόν της ανταγωνιστικότητας. Γι’αυτό και ακροβατούν: πλειοδοτούν σε μέτρα επανεκκίνησης των μεσαίων επιχειρήσεων, με προσωπικό και κεφάλαια, περνούν όμως στα “ψιλά γράμματα” τις διεκδικήσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Και όλα αυτά «πίσω από τις κουρτίνες», σε απόσταση από την συλλογική πάλη την οποία υπονομεύουν σταθερά. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κινητοποίηση ακόμη και την Πρωτομαγιά. Οι δήθεν «έκτακτες» υγειονομικές συνθήκες ήταν φέτος το πρόσχημα για αυτούς που «βαριούνται να ζυμώσουν…». Την ίδια τακτική συνεχίζουν και σήμερα, επαφές και διαβουλεύσεις με τους αρμοδίους, μακριά από διεκδικήσεις και αγώνες. «Παλιά τους τέχνη κόσκινο»…. Τους προσπερνάμε και περνάμε στην αντεπίθεση.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής μας δράσης, καλούμε κάθε συνάδελφο στον αγώνα. Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα αλλά και στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε τις κυρίαρχες πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.