Κοιτίδα γαστρονομίας και εκπαίδευσης η Φάρμα Καραΐσκου στην Πορταριά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Gastro- Guide» αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία

Σε κοιτίδα γαστρονομίας και εκπαίδευσης έχει μετατραπεί η φάρμα Καραΐσκου, η πρώτη πιστοποιημένη φάρμα με το σήμα του αγροτουρισμού στη Θεσσαλία, η οποία αυτές τις ημέρες υποδέχεται ανθρώπους που ασχολούνται με τη γαστρονομία από τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα και οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «Gastro guide».

Για το πρόγραμμα, αλλά και τον σκοπό του μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο κ. Μελέτης Ανδρινός, υπεύθυνος επικοινωνίας του Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου, που διοργανώνεται στη Φάρμα Καραΐσκου, στην Πορταριά.

«Από χθες έως και την Παρασκευή φιλοξενούμε κάποιους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γαστρονομία στις χώρες τους,  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Ιταλία μαζί με την Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία της ΚΟΙΝΣΕΠ “Συν τοις άλλοις”.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Gastro guide» και μέσα από αυτό θα προκύψει ένα επαγγελματικό προφίλ και ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν τοπικά με τη γαστρονομία και τον γαστρονομικό τουρισμό», επεσήμανε ο κ. Ανδρινός.

Οι επισκέπτες έχουν φιλοξενηθεί και σε άλλες περιοχές στις χώρες των εταίρων του προγράμματος, τώρα όμως βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Πορταριά και φιλοξενούνται στο Αγρόκτημα Καραΐσκου  ώστε να δουν από κοντά τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει, αλλά και τον τρόπο που έχει αναπτύξει τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό συνδυαστικά.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέρνουμε και προσελκύουμε κόσμο από το εξωτερικό ως καλό παράδειγμα. Είμαστε η πρώτη πιστοποιημένη φάρμα με το σήμα του αγροτουρισμού στη Θεσσαλία από το 2021 κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βλέπουμε ότι υπάρχει η προοπτική ανάπτυξης τέτοιων εναλλακτικών ήπιων μορφών ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Η δική μας προσπάθεια στο πλαίσιο του Gastro Guide είναι να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και πως αυτά μπορούν να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο φάσμα δημιουργώντας ένα τουριστικό προϊόν», εξήγησε ο κ. Ανδρινός.

Οι εταίροι του προγράμματος συμμετέχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων τόσο στο Αγρόκτημα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Μετά το θεωρητικό μέρος, θα προχωρήσουν και το πρακτικό σε ότι αφορά σε αγροτικές εργασίες, θα περιηγηθούν σε μονοπάτια τις περιοχής, θα μαζέψουν λαχανικά, ενώ θα διδαχθούν και πως να φτιάχνουν παραδοσιακές πίτες. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τη φιλοσοφία της φάρμας Καραΐσκου που είναι ο κόπος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί το λαχανικό αλλά και η γεύση που έχει μία οργανική καλλιέργεια. Ταυτόχρονα οι εταίροι ανταλλάσσουν απόψεις αλλά και συνταγές, καθώς οι χώρες έχουν ορισμένα παρόμοια πιάτα.

 

Ο κ. Ανδρινός επεσήμανε ότι σκοπός του προγράμματος είναι να αναδειχθούν νέες πρακτικές ώστε να ασχοληθούν με τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό νέοι επαγγελματίες. Αναφερόμενος στην διάχυση της πληροφορίας και του σκοπού του Αγροκτήματος Καραΐσκου ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν άνθρωποι από το Ισραήλ, την Ολλανδία, την Αμερική ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία που έρχονται στην περιοχή και ζητούν… σπετζοφάι!

«Βλέπουμε ότι το φαγητό είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην επιλογή του προορισμού και κάποιος για να ζητήσει σπετζοφάι, πρέπει να το έχει ψάξει», επεσήμανε ο κ. Ανδρινός.

Τέλος, σε ότι αφορά στην φιλοσοφία «από το χωράφι στο πιάτο» κι αν αυτή επεκτείνεται στην περιοχή μας, σημείωσε ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις ασχολούνται επισήμως, άτυπα όμως υπάρχουν επιχειρήσεις που είτε προσφέρουν τοπικά προϊόντα, είτε προϊόντα από τον κήπο τους, δυστυχώς όμως δεν το αναδεικνύουν σωστά.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.