«Κοψοχρονιά» το «Αχίλλειο» στη σύζυγο υποψηφίου του Μπέου (video)

Μετά από μπαράζ άγονων διαγωνισμών το πήρε με 16.000 ευρώ ετησίως

Ένα κτίριο «φιλέτο» στην παραλία, ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, κατέληξε στα χέρια συζύγου υποψηφίου με την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου στις εκλογές του 2014. Πρόκειται για το κτίριο σημείο αναφοράς στην πόλη του Βόλου, το «Αχίλλειο» το μπροστινό τμήμα του οποίου βλέπει στην οδό Αργοναυτών που πλημμυρίζει από κόσμο τους περισσότερους μήνες του έτους, κυρίως τα σαββατοκύριακα.

Η επιχείρηση εστίασης που λειτουργούσε πριν εκεί και ανήκε στον πρώην δημοτικό σύμβουλο και νυν πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Ν. Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου έκλεισε το Νοέμβριο του 2017. Παρά τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται το κτίσμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, θεωρείται «φιλέτο» και πάντα αποτελούσε πόλης έλξης για επιχειρηματίες εστίασης. Το «Αχίλλειο» κατασκευάστηκε το 1925 και λειτούργησε αρχικά ως κινηματογράφος.

Λίγο καιρό μετά το λουκέτο, ο Δήμος Βόλου προχωρά σε δημοπρασία για την εκμίσθωσή του για επτά χρόνια και τιμή εκκίνησης τριάντα έξι χιλιάδες ευρώ ετησίως. Τόσο η πρώτη δημοπρασία η οποία έγινε στις 26/3/2018 όσο και η επαναληπτική στις 2/4/2018, απέβησαν άγονες. Ωστόσο η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς ο Δήμος να προχωρήσει σε απευθείας εκμίσθωση.
Στην υπηρεσία εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Σπύρος Κλήμης, ο οποίος λειτουργεί την διπλανή στο «Αχίλλειο» καφετέρια και βλέποντας μια επιχειρηματική ευκαιρία καταθέτει προσφορά στις 11 Μαΐου 2018, ύψους 20.000 ευρώ ετησίως. Παρά το γεγονός ότι η προσφορά, αν και αρκετά χαμηλότερη, είναι ελκυστική και ο Δήμος έχει τη δυνατότητα απευθείας εκμίσθωσης, το θέμα παραμένει «παγωμένο» ώσπου δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου 2018 εμφανίζεται δεύτερος διεκδικητής με προσφορά 1000 ευρώ παραπάνω από του Σπ. Κλήμη, δηλαδή 21.000 ευρώ ετησίως. Αυτός δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο με την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου στις εκλογές του 2014, Κυριάκο Ματθαιόπουλο που διατηρεί σχολικό κυλικείο στη Νεάπολη.

Ήταν τόσο πειστική η θεατρική παράσταση που έδωσε ο Αχιλλέας Μπέος στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου 2018 που θα μπορούσε να ξεγελάσει ακόμη και τον πιο κακοπροαίρετο για την πρόθεσή του να τηρήσει τα προσχήματα όταν άνθρωποι που συνδέονται μαζί του επιδιώκουν συνεργασία με τον Δήμο! Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε, καθώς ο κόσμος πλέον είναι καθόλα υποψιασμένος λόγω των αναρίθμητων ψεμάτων που έχει πει κατά καιρούς.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Βόλου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα εγκρινόταν η παραχώρηση της καφετέριας «Αχίλλειο» στον Κ.Ματθαιόπουλο, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα διότι όπως είπε «είναι ανήθικο…»
«Θέλω να κάνω μια τοποθέτηση. Θα αποσυρθεί το θέμα αυτό…με το αιτιολογικό… επειδή απέναντι στους συμπολίτες μας, η σημερινή δημοτική αρχή κρατάει ίσες αποστάσεις, θεωρώ άδικο ότι ένας συμπολίτης μας κατέθεσε προσφορά σήμερα και μετά από δύο μήνες κάποιος άλλος γνωρίζοντας την προσφορά, έδωσε χίλια ευρώ παραπάνω για να πάρει το «Αχίλλειο». Νομίζω ότι είναι ανήθικο και πόσο μάλιστα όταν αυτός ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές το 2014 με μένα. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ και απέναντι στους πολίτες τους κοιτάω, γι’ αυτό ζητάω να αποσυρθεί και να γίνει καινούριος διαγωνισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Μπέος.

Ένα μήνα περίπου αργότερα ο Δήμος Βόλου προχωρά σε νέα δημοπρασία για την εκμίσθωση του «Αχιλλείου» για επτά χρόνια αλλά με μειωμένο μίσθωμα που ανέρχεται στις 30.000 ευρώ ετησίως. Και πάλι όμως, οι δύο δημοπρασίες που έγιναν στις 23 και 30/8/2018 απέβησαν άγονες. Ως «από μηχανής θεός» και συγκεκριμένα στις 13/9/2018 εμφανίζεται η σύζυγος, του μέχρι πρότινος ενδιαφερόμενου Κυριάκου Ματθαιόπουλου, Άννα – Σοφία Γιουρτ προσφέροντας περίπου το μισό της αρχικής τιμής εκκίνησης, ήτοι 16.000 ευρώ ετησίως! Αυτή τη φορά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος προφανώς και γνώριζε για την σχέση της πλειδότριας με τον υποψήφιό του. Καλή συμφωνία για ένα μαγαζί που μπορεί κάνει τζίρο το καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που οι ανταγωνιστές του πληρώνουν ενοίκια 4-5000 ευρώ μηνιαίως για τα καταστήματά τους στην παραλία!

Πριν από λίγο καιρό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Φεβρουαρίου 2019, η Άννα-Σοφία Γιουρτ- Ματθαιοπούλου, ζητά την υποκατάστασή της στο συμφωνητικό μισθώσεως του Δημοτικού Καταστήματος «Αχίλλειον» από την εταιρία «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ BISTROT ΜΟΝ.ΙΚΕ» της οποίας είναι μοναδική εταίρος και διαχειρίστρια, αίτημα που γίνεται δεκτό και εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όλο αυτό το διάστημα βέβαια που το «Αχίλλειο» παρέμενε κλειστό, ο Δήμος έχει χάσει σημαντικά έσοδα, τόσο από μισθώματα, όσο και από τέλη κατάληψης πεζοδρομίου και τέλη παρεπιδημούντων τα οποία θα κατέβαλε η επιχείρηση αν λειτουργούσε. Ο επιχειρηματίας Σπύρος Κλήμης όμως, όπως φαίνεται δεν ήταν αρεστός (;) από την Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με τη σύζυγο του υποψηφίου του Κυριάκου Ματθαιόπουλου.

Και το κυλικείο του «συνεδριακού» στον Ματθαιόπουλο

Το «Αχίλλειο» όμως δεν είναι το μόνο δημοτικό κατάστημα που έχει καταλήξει στην οικογένεια Ματθαιόπουλου, καθώς «κοψοχρονιά» πήρε και το κυλικείο που βρίσκεται μέσα στο «συνεδριακό» του Δήμου Βόλου στην Αθηνών. Στην δημοπρασία που διενήργησε στις 26/3/18 ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ εμφανίστηκε ως μοναδικός ενδιαφερόμενος ο γιος του Κυριάκου Ματθαιόπουλου, Ατλέ – Έρικ – Βίνσεντ και πλειοδότησε προσφέροντας το ποσό των 2400 ευρώ ετησίως, δηλαδή μόλις 200 ευρώ το μήνα.

Τίμημα εντελώς ευτελές αν θεωρήσουμε βάσιμες τις υποσχέσεις του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ότι εκεί θα φιλοξενηθούν μεγάλα συνέδρια φορέων από ολόκληρη τη χώρα. Η χωρητικότητά του άλλωστε που υπερβαίνει τις 3.000 άτομα σημαίνει και μεγάλους τζίρους για το κυλικείο. Αν ο μη γένειτο βέβαια το συνεδριακό καταλήξει δημοτικό μπουσουξίδικο, το κυλικείο θα χρειαστεί να προσθέσει και πανέρια με λουλούδια στις υπηρεσίες του. Μέχρι στιγμής πάντως μόνο ένα συνέδριο έχει φιλοξενηθεί στον εν λόγω χώρο, τον Μάιο του 2018, ωστόσο μετά από έλεγχο που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του ήταν παράνομη ως συνεδριακού, θέμα που αποκάλυψε η «Μαγνησία», ενώ ο Δήμος στη συνέχεια αναγκάστηκε να το μετατρέψει σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η έλλειψη συνεδρίων αναγκάζει τον μισθωτή να ζητήσει την διαγραφή της οφειλής ύψους 1600 ευρώ για μισθώματα που έπρεπε να καταβάλει για την περίοδο από 1/6/18 έως 17/1/2019, αίτημα που γίνεται δεκτό από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ. Πέρα από την διαγραφή οφειλής όμως, η διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ αποδεικνύει πόσο…large είναι αναθέτοντάς του απευθείας τον μπουφέ στην εκδήλωση βράβευσης κορυφαίων αθλητών που είχε προγραμματιστεί για χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο, ύψους 2.091,88 ευρώ με το ΦΠΑ. (ΨΜΧΣΟΚ6Υ-ΑΚ9)

Αρχιμήδης-Δημήτρης Καρεκλίδης