ΛΑΣ Βόλου: «Όχι στην καταστροφή ακόμη ενός ιστορικού σημείου του Βόλου»

«Η εκμίσθωση από το Νοσοκομείο Βόλου, σε ιδιώτη, του οικοπέδου στις οδούς Καρτάλη – Ιάσονος, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, μέσα στο οποίο βρίσκονται ιστορικά κτίρια πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και η κατεδάφισή τους με την ανάληψή τους από τον ιδιώτη, δεν έχει καμιά σχέση με το δημόσιο συμφέρον» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΛΑΣ Βόλου. Όπως τονίζεται, «αντίθετα, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την καταστροφή ακόμη ενός ιστορικού σημείου, που συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική διαδρομή και εξέλιξη της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα!!!
Τα περιουσιακά στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου αποτελούν δημόσια – λαϊκή περιουσία. Συνεπώς η αξιοποίησή τους πρέπει να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών του λαού του Βόλου και σε καμιά περίπτωση να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες για ανάπτυξη της κερδοφόρας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Κριτήρια πρέπει να αποτελούν η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, η δημιουργία ελεύθερων – κοινόχρηστων χώρων ή η δημιουργία δημόσιων κτιρίων για στεγαστικές ανάγκες υπηρεσιών πολιτισμού και εκπαίδευσης, καθώς επίσης και για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δυστυχώς, τόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου όσο και η δημοτική αρχή Βόλου, βάζουν σε προτεραιότητα τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην πόλη. Σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρονται, ούτε έχουν σχεδιασμό, για την προστασία και διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Αυτό προκύπτει από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ποιος θα μετατρέψει σε χώρο στάθμευσης ή σε ξενοδοχείο το φιλέτο οικόπεδο, εξυπηρετώντας ενδεχομένως διαφορετικά ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό προκύπτει και από την αλαζονική και, στην περίπτωση της δημοτικής αρχής, υβριστική στάση τους απέναντι στους επιστήμονες της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων και στους επιστημονικούς φορείς της πόλης, που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και που χρόνια τώρα εισηγούνται και διεκδικούν να κηρυχτούν τα κτίρια εντός αυτού του οικοπέδου διατηρητέα και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασής τους, για να αναδειχθεί η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της πόλης.
Οι ευθύνες ανήκουν και στη σημερινή κυβέρνηση. Διατηρεί ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα να ιδιωτικοποιείται η δημόσια περιουσία και να παραχωρείται για εκμετάλλευση από επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι, ή παραδίδονται στην εκμετάλλευση από ιδιώτες ή καταστρέφονται προκειμένου να προχωρήσουν κερδοφόρες επενδύσεις.
Μπροστά στην προοπτική η πολιτιστική κληρονομιά να γίνει βορά των ιδιωτικών συμφερόντων ή να καταστραφεί, χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας για την αποτροπή της χυδαίας αυτής πολιτικής. Ένας αγώνας που θα γίνεται πιο αποτελεσματικός όσο θα συνειδητοποιείται περισσότερο η αναγκαιότητα για μια πολιτική που κριτήριο για την πρόοδό της θα έχει την καθολική υλική και πνευματική ανάπτυξη, που συνδέεται άμεσα με την γνωριμία και επαφή με την τοπική ιστορική εξέλιξη. Μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει την πολιτιστική κληρονομιά ως πολύτιμη πηγή για την κατανόηση της εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας και θα τη θεωρεί συλλογική δημιουργία και ιδιοκτησία.
Η καταστροφή των ιστορικών μνημείων του Βόλου στο όνομα του κέρδους, σπάει τους κρίκους που μας ενώνουν με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον, γιατί ένας λαός που δεν αγωνίζεται για την ιστορική του κληρονομιά, δεν μπορεί να ορθογραφήσει και να καθαρογράψει το μέλλον του!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.