Στρατηγόπουλος: «Ιφιγένεια» το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου προς όφελος της Λαμίας

«Απαραίτητη η πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία των Πρωτοδικείων Αλμυρού και Σκοπέλου»

Σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας που πλήττονται από το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του λεγόμενου δικαστικού χάρτη της χώρας, ανακοινώθηκε η αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου για το θέμα της στάσης της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας» σε δίκη του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, που είχε υβριστική συμπεριφορά κατά της έδρας, ανέφερε ότι «αυτός ο εμφατικός ναρκισσισμός ορισμένων των που συμμετέχουν σε δικαστικές διαδικασίες, κάνει πάρα πολύ κακό στη λειτουργία της Δικαιοσύνης». Επίσης είπε ότι το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου θα χρησιμοποιηθεί ως Ιφιγένεια στην περίπτωση των ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας, προκειμένου η Λαμία να αποκτήσει το Δικαστικό Μέγαρο που της αξίζει, ένα διεκπεραιωτικό Μέγαρο, σε μια εσοχή της πόλης…

Όπως είπε, ψηφίζεται τη Μ. Τρίτη το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των ποινικών και πολιτικών Δικαστηρίων και την αναδιάρθρωση του λεγόμενου δικαστικού χάρτη της χώρας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου μετέχει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, προκαλεί πάρα πολλές αντιδράσεις, δικαιολογημένες σε σημαντικό βαθμό, σε πολλούς Δικηγορικούς Συλλόγους, ανά τη χώρα και η αποχή που εξαγγέλθηκε, θα πρέπει να ερμηνευτεί ως στάση οφειλόμενης αλληλεγγύης στους συγκεκριμένους Δικηγορικούς Συλλόγους, ανέφερε ο πρόεδρος του κλάδου.

Σε επίπεδο Μαγνησίας, ο νέος δικαστικός χάρτης προβλέπει στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων Βόλου, Σκοπέλου και Αλμυρού, αναβαθμίζονται σε περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου.
«Αυτό σημαίνει ότι στο κομμάτι της πολιτικής δικονομίας, αυτοί οι σχηματισμοί που μέχρι τώρα δίκαζαν αστικές υποθέσεις, μέχρι του ποσού των 20.000 €, τώρα θα δικάζουν υποθέσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου από 20.000 ως 250.000 € με πολύ σημαντική διεύρυνση της ύλης», ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Όσον αφορά στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο πρόεδρος των δικηγόρων ανέφερε ότι το υπουργείο επέλεξε να υπάρχει ποινική αρμοδιότητα αυτών των δικαστικών σχηματισμών μόνο στις περιπτώσεις που λειτουργούσε μεταβατική ποινική έδρα.
Η Σκόπελος δίκαζε και ποινική αδικήματα στη μεταβατική της έδρα και πράγματι θα δικάζει και τις υποθέσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, που θα είναι το 99% των υποθέσεων που θα αφορούν σε εκδίκαση πλημμελημάτων στον πρώτο βαθμό. Αντίθετα, ο Αλμυρός δεν είχε ποινική μεταβατική έδρα, τελικά δεν θα δικάζει πλημμελήματα, θα είναι μόνο Δικαστήριο εκδίκασης αστικών υποθέσεων, ανέφερε ο πρόεδρος των δικηγόρων.
Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει λογική, ένα περιφερειακό Δικαστήριο να μη δικάζει υποθέσεις του Μονομελούς.
Ακόμη, ο κ. Στραηγόπουλος, ανέφερε ότι ο Αλμυρός χάνει και το κομμάτι των υποθέσεων στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου και η τοπική του αρμοδιότητα συμπίπτει και περιορίζεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλμυρού, ενώ οι πολιτικές υποθέσεις που αφορούσαν τοπική αρμοδιότητα Αγχιάλου, έρχονται στον Βόλο.

Απαραίτητη η πρόσληψη προσωπικού
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των δικηγόρων, η λειτουργία των σημερινών δικαστικών σχηματισμών, έχει σοβαρά ζητήματα όσον αφορά κυρίως στη στελέχωση και με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορούν να υποστηρίξουν την αύξηση της δικαστηριακής ύλης, αλλά και σε ζητήματα υποδομής.
«Σχεδιαστικά το υπουργείο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως είναι κρίσιμο ζήτημα οι τοπικές κοινωνίες με τους εκπροσώπους τους, ο Δικηγορικός Σύλλογος, στο μέτρο που του ζητηθεί, να πιέσουμε πάρα πολύ ώστε οι υποσχέσεις της Πολιτείας για αναβάθμιση των υποδομών και κυρίως για τη στελέχωση αυτών των δικαστικών σχηματισμών που θα λειτουργούν ως περιφερειακές έδρες, να μην μείνουν στα λόγια, αλλά να γίνουν πράξη», ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Ο ίδιος είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είχε δικαίωμα να συνυπογράψει τη θανατική καταδίκη με κατάργηση αυτών των δικαστικών σχηματισμών σε κρίσιμες περιοχές της Μαγνησίας και να πει ότι δεν τον ενδιαφέρει η περιφέρεια της Μαγνησίας, επειδή βολεύονται να γίνονται όλα στον Βόλο. Ο ΔΣΒ συνηγόρησε υπέρ της διατήρησης- αναβάθμισης, γιατί αυτό είναι καλό για τις τοπικές κοινωνίες, που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πέραν από το αν οι δικηγόροι ταλαιπωρηθούν περισσότερο ή λιγότερο.
Επίσης τόνισε ότι ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα είναι η ψηφιοποίηση του Πρωτοδικείου, που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να περάσουμε στη νέα εποχή, χωρίς περιττές ταλαιπωρίες.

Για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ερωτηθείς για το θέμα της στάσης της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωής Κωνσταντοπούλου που παραβρέθηκε σε δίκη του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και είχε υβριστική συμπεριφορά κατά της έδρας, ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι «αυτός ο εμφατικός ναρκισσισμός ορισμένων των που συμμετέχουν σε δικαστικές διαδικασίες, κάνει πάρα πολύ κακό στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Όπως εξήγησε, δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση, απλά προωθεί τις προσωπικές απόψεις και επιδιώξεις, ενώ διευκρίνισε ότι η δήλωση δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δίκη, αλλά και προηγούμενες με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς και σχολιασμούς δικαστικών αποφάσεων.
«Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να οράτε κατά το δοκούν και δεν μπορεί οι κρίσεις να είναι αλα καρτ, μας συμφέρουν οι απόψεις, οι κινήσεις και οι αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης, αποθεώνουμε, δεν μας συμφέρουν, ρίχνουμε τον δικαστή στα τάρταρα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, απ’ όπου και αν προέρχονται», ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Αναφορικά με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη διαδικασία στη συγκεκριμένη δίκη με την κατάθεση των μαρτύρων, ο πρόεδρος των δικηγόρων είπε ότι ο τρόπος ελέγχου της εξέλιξης μιας δίκης γίνεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. «Το να υπάρχουν σχολιασμοί ¨καφενειακού¨ τύπου, επίσης δεν βοηθάει, Ότι είναι να γίνεται γίνεται στα πλαίσια του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης με πάρα πολύ συγκεκριμένους τρόπους, τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική ή εξωτερική κατανάλωση», επισήμανε.

Ιφιγένεια το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου έναντι της Λαμίας
Για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ο κ. Στρατηγόπουλος είπε ότι αναμένει τη συνέντευξη του δημάρχου για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Όπως είπε «είναι μια κλειδωμένη απόφαση στο επίπεδο της Πολιτείας. Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου να χρησιμοποιηθεί ως Ιφιγένεια στην περίπτωση των ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας, προκειμένου η Λαμία να αποκτήσει το Δικαστικό Μέγαρο που της αξίζει».

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ ανέφερε ότι το παρακολουθούμε το θέμα, κάναμε επαφές με τον κ. Φλωρίδη, απλά τα περιθώρια παρέμβασης ενός Δικηγορικού Συλλόγου σε αυτή τη φάση, δεν είναι άπλετα, τα οποία ενδεχόμενα νομίζει κάποιος.

Ο κ. Στρατηγόπουλος είπε ότι το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου θα είναι, εφόσον αυτή τη διαδικασία προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπουργείου Υποδομών, ο φτωχός συγγενής, ένα διεκπεραιωτικό Μέγαρο, σε μια εσοχή της πόλης και όχι ένα Δικαστικό Μέγαρο το οποίο ο Βόλος και οι κάτοικοί του θα έπρεπε να είναι περήφανοι ως ένα σημείο αναφοράς και ως ένα κτίριο υψηλού συμβολισμού της Δικαιοσύνης.
Ο ίδιος είπε ότι αυτή την «επιτυχία» την πιστώνεται ο δήμαρχος της πόλης, που επέλεξε για το Δικαστικό Μέγαρο και όχι για τις υπόλοιπες υποδομές, να το καταστήσει αφανές σε μια εσοχή της πόλης, αντί να είναι ένα Μέγαρο που θα άξιζε στην ιστορία και στο παρόν αυτής της πόλης και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, διότι εκεί κλείδωσε η συγκεκριμένη επιλογή, ο οποίος επίσης επέλεξε να αυτοκαταργηθεί ως υπουργός Δικαιοσύνης, αποκλείοντας τον Δικηγορικός Σύλλογο Βόλου, από οποιαδήποτε σχετική συζήτηση και να έχει αποκλειστικούς συνομιλητές τον δήμαρχο Βόλου και κάποιους άλλους ανθρώπους που δεν εξέφραζαν την όλη εικόνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.