Μ. Κυπρίδου: «Είμαστε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και οι γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν»

Το μέλος της φεμινιστικής συλλογικότητας «Μαχητικές και Ελεύθερες», μιλά για τους σκοπούς και στόχους της ομάδας

Για τα κοινωνικά στερεότυπα μιας άλλης εποχής και για την άμεση αλλαγή τους έκανε λόγο η Μαριάνθη Κυπρίδου, μέλος της Φεμινιστικής Συλλογικότητας του Βόλου «Μαχητικές και Ελεύθερες» , αναφερόμενη στους λόγους και στις αιτίες που οδηγούν στα φαινόμενα βίας, ιδιαίτερα κατά των γυναικών. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, η κ. Κυπρίδου τόνισε την σημαντικότητα της καλλιέργειας της συνείδησης, η οποία μάλιστα αποτελεί και έναν από τους στόχους της συλλογικότητας. «Με τη συζήτηση, τα πράγματα ζυμώνονται και αλλάζουν», σημειώνει η ίδια.

Η ώθηση για τη δημιουργία της Συλλογικότητας

Αρχικά, η κ. Κυπρίδου ανέφερε τους λόγους που τις ώθησαν να δημιουργήσουν τη Συλλογικότητα, λόγοι που, όπως ανέφερε η ίδια, είναι πολλοί και διάφοροι. Εξήγησε ότι καθημερινά τα βίαια γεγονότα με αποδέκτη τις γυναίκες που συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στην Ελλάδα όπως και στον Βόλο, είναι από μόνα τους, ένας σημαντικός λόγος σύστασης μιας συλλογικότητας. Μάλιστα, τόνισε ότι στην πόλη του Βόλου ήταν ζήτημα ανάγκης να δημιουργηθεί μια τέτοια συλλογικότητα, καθώς «ασκείται βία στις γυναίκες και δεν βρίσκουν το δίκιο τους, δεν προστατεύονται», εξηγεί συγκεκριμένα, και στη συνέχεια αναφέρεται στο περιστατικό στη Μακρινίτσα με την κοπέλα που τη δολοφόνησε ο πρώην σύζυγός της, αλλά και τα πιο πρόσφατα, όπως ο άντρας που ξυλοκόπησε τη σύζυγό του επειδή βρήκε δουλειά!
«Δεν έχει η γυναίκα το δικαίωμα να βρει δουλειά; Δεν έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερη; Δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει κάτι μόνη της χωρίς να ρωτήσει τον σύζυγο, τον πατέρα ή τον αδερφό; Όλα αυτά δημιουργούν καταπίεση στη γυναίκα και σήμερα βρισκόμαστε σε μία εποχή που δεν είναι ο Μεσαίωνας, οπότε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να καταλάβουμε ότι κάθε οντότητα είναι αυθύπαρκτη και έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές της», υπογραμμίζει εντόνως.

Σκοποί και στόχοι της συλλογικότητας

Ως νεοσυσταθείσα συλλογικότητα έχει σκοπούς και στόχους που δεν οδηγούν σε μια νοοτροπία στρουθοκαμηλισμού, αλλά το αντίθετο. Η κ. Κυπρίδου προπάντων κάνει λόγο για τη σημαντικότητα της καλής και σωστής ενημέρωσης όλων, ήδη από τις μικρές ηλικίες, με τη δημιουργία ενός ολόκληρου δικτύου με ειδήμονες.
«Σκοπός είναι να δώσουμε έμφαση στη νεολαία, καθώς αυτή είναι το μέλλον και θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιους επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης στο οποίο να μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που χρειάζεται βοήθεια, να νιώσει εμπιστοσύνη και να μπορέσει να μιλήσει», εξήγησε αναλυτικά το μέλος της συλλογικότητας.
Επίσης, σκοπός της συλλογικότητας είναι να τους μάθει η τοπική κοινωνία του Βόλου και όχι μόνο, ώστε να τους προσεγγίζουν όλοι όσοι έχουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας, με σκοπό τη λύση τους. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα και η συμμετοχή των αντρών σε μια τέτοιου είδους προσπάθεια.
«Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να βοηθήσει και θέλουμε τους άντρες μαζί μας, θέλουμε να μας στηρίζουν, να μας σέβονται και να μας βοηθούν, είναι άλλωστε, απαραίτητο. Δεν αρκεί να είναι μόνο οι γυναίκες ενεργές. Επειδή, όμως, αφορά ένα θέμα που σχετίζεται με τις γυναίκες, θέλουμε να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε αυτές. Είμαστε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και πολλές φορές οι γυναίκες φοβούνται να βγουν προς τα έξω και να μιλήσουν, όχι μόνο να καταγγείλουν ένα περιστατικό, αλλά ακόμα και να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με κάποιο θέμα. Θέλουμε να αλλάξει αυτό», αναφέρει σχετικά με τους στόχους της συλλογικότητας η κ. Κυπρίδου.

Οι ενδεχόμενοι λόγοι των καθημερινών φαινομένων βίας

Ποια μπορεί να είναι όμως η πηγή όλου αυτού «του κακού», ενός «κακού» που αφορά , ως επί το πλείστον, τις γυναίκες; Η κ. Κυπρίδου υπογραμμίζει ως έναν από τους βασικούς λόγους την κοινωνία μέσα στην οποία γεννιόμαστε, ζούμε και μεγαλώνουμε, σε μια κοινωνία, που, όπως δηλώνει η ίδια, υπάρχουν στερεότυπα τα οποία πρέπει να διώξουμε.
Ως βασική αιτία επίσης αναφέρει την οικογένεια και κατ’ επέκταση την παιδεία που παίρνουμε όντας μέλη της. Θεωρεί ότι μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον αναπαράγονται και μαθαίνονται στερεότυπα, τα οποία, εν τέλει, καταλήγουν να γίνονται «κουλτούρα», μια όμως προφανώς, λανθασμένη κουλτούρα», τονίζει η κ. Κυπρίδου.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε την συνείδησή μας»

Το μέλος της φεμινιστικής συλλογικότητας αναφέρει ότι όλα αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν γύρω μας με κύριο και βασικό στοιχείο τη βία, συνέβαιναν και παλαιότερα. Η κύρια διαφορά είναι ότι στην εποχή μας υπάρχουν τα social media που ενδυναμώνουν και βοηθούν την ευρεία κοινοποίησή τους. Τονίζει όμως, για ακόμη μια φορά, την άμεση αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης, μια αλλαγή που θα επέλθει με την συμβολή της οικογένειας και της κοινωνίας.
«Πρέπει για παράδειγμα να γίνεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Πρέπει να υπάρχουν ομάδες που θα βοηθούν και τις γυναίκες και τους άντρες και να πηγαίνουν σε ψυχολόγο και οι δύο περιπτώσεις», σημείωσε, αναφερόμενη σε παραδείγματα αλλαγών, και τόνισε κυρίως την πλευρά των αντρών, δεδομένου ότι οι περισσότεροι το θεωρούν ταμπού και αποφεύγουν να επισκεφτούν τον ψυχολόγο.
Ενημέρωσε ότι την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανοιχτή προς το κοινό συνέλευση της Συλλογικότητας «Μαχητικές και Ελεύθερες» στις 8 το απόγευμα στον θόλο του Πανεπιστημίου. «Όποιος θέλει μπορεί να έρθει, να ενημερωθεί, να συμμετέχει και να βοηθήσει. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, προέτρεψε, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Βία κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου να οργανωθεί οποιαδήποτε εκδήλωση στον Βόλο η οποία θα περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι όλο αυτό το κύμα κακοποίησης πρέπει να σταματήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.