Μαγνησία: Τραυματικό γεγονός οι πρόσφατες πλημμύρες, για την ψυχική υγεία

Τι δήλωσε στο Ράδιο Ένα, ο ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος Γ. Χουστουλάκης
Καταγραφή πρακτικών αναγκών και ακολούθως της ψυχικής υγείας από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Δραματική ήταν η κατάσταση στην πόλη του Βόλου από πλευράς ζημιών, όπως διαπίστωσε η Κινητή Μονάδα Μαγνησίας για την Ψυχική Υγεία, δομή της Δίοδος ΑμΚΕ, που ήδη ξεκίνησε τη δράση της από την πρώτη κακοκαιρία Daniel.
Η μονάδα κλήθηκε να πάει και στην Καρδίτσα, όπου καταστράφηκαν ολόκληρα χωριά και οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε ανθρώπους που είχαν υποστεί σοκ, οπότε συνειδητοποίησαν, κάνοντας και λόγο σπασμωδικές κινήσεις, γιατί κανείς δεν είχε πρότερη εμπειρία τόσο μεγάλων συμβάντων, ότι χρειάζεται κάτι πιο οργανωμένο, κάτι που αντιλήφθηκαν Πολιτεία και Περιφέρεια που συνέστησαν οργανωμένα κλιμάκια γι’ αυτές τις συνθήκες.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Γιώργος Χουστουλάκης ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδα Μαγνησίας για την Ψυχική Υγεία, δομή της Δίοδος ΑμΚΕ, που πλέον δραστηριοποιείται εντός του Βόλου και της Μαγνησίας.

Σημαντικό τραυματικό γεγονός

Όπως ανέφερε, η σκέψη ξεκίνησε από την πρώτη καταστροφή με την κακοκαιρία Daniel, όταν κλήθηκε η μονάδα Ψυχικής Υγείας να αρχίσει να διερευνά αρχικά στην πόλη του Βόλου και του νομού και να προσπαθεί να εντοπίσει τις γενικότερες ανάγκες του πληθυσμού και σε δεύτερο σκοπό τις ψυχολογικές ανάγκες που μπορεί να προέκυπταν από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός.
Σύμφωνα με τον κ. Χουστουλάκη, η ψυχική υγεία δεν μπορεί να είναι τελείως αποκομμένη από τις πρακτικές ανάγκες, κάτι που σημαίνει ότι σαν πρώτη προτεραιότητα, όταν έχεις έναν άνθρωπο που έχει καταστραφεί η περιουσία του, είναι λίγο δύσκολο να μιλήσεις άμεσα για παρέμβαση στο ψυχολογικό κομμάτι, καθώς ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει πιο πρακτικές ανάγκες και αφού ικανοποιηθούν αυτές τότε μπορούμε να δούμε και να διερευνήσουμε τι έχει απομείνει στο ψυχολογικό κομμάτι, ώστε να τον βοηθήσουμε να το ξεπεράσει και να ορθοποδήσει μετά από μια τέτοια καταστροφή.

Όσοι χρειάζονται βοήθεια

Όπως είπε, η οδηγία που υπάρχει είναι να απευθυνθούν στις περιοχές με τις μεγαλύτερες καταστροφές και πόρτα – πόρτα να προσπαθούν να καταγράψουν τις ανάγκες σε πρακτικό επίπεδο, όπως να κατευθύνουν ανθρώπους για να μάθουν αν τα σπίτια τους είναι βιώσιμα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για αναπηρίες, αλλά και να γίνει ιεράρχηση των περιστατικών. Επίσης στη συνέχεια οι επιστήμονες θα ασχοληθούν με το κομμάτι της ψυχικής υγείας.
Για όποιον συμπολίτη έχει πληγεί και χρειάζεται συμβουλευτική ή ψυχολογική στήριξη από τους επιστήμονες ψυχικής υγείας μπορεί να επικοινωνεί με το τηλ. 6936 586658.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.