Μαθητές περιφερειακών Γυμνασίων μαθαίνουν άγνωστα Ολυμπιακά αθλήματα

ΞΙΦΑΣΚΙΑΜη διαδεδομένα Ολυμπιακά αθλήματα που δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην περιφέρεια της Μαγνησίας όπου διαμένουν, οι μαθητές γυμνασίων που θα έρχονται για δύο μέρες στο Βόλο και θα ασκούνται σε αναρρίχηση, τζούντο, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία, υδατοσφαίριση και καταδύσεις.
Το πρόγραμμα είναι δράση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και όταν ολοκληρωθεί η πρόταση θα κατατεθεί στο υπουργείο για να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα με τους μαθητές του Γυμνασίου Ζαγοράς, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αδαμόπουλου, όπου έμαθαν για την αναρρίχηση και την ξιφασκία.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα νέα αθλήματα και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους προπονητές, ενώ έκαναν και πρακτική άσκηση.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε ότι το πρόγραμμα αποτελεί καινοτομία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και αφορά στην ενημέρωση των μαθητών των απομακρυσμένων σχολείων της περιοχής μας σε αθλήματα που δεν έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στις περιοχές που ζουν.
Οι μαθητές θα γίνουν πρεσβευτές αυτών των αθλημάτων και θα μεταφέρουν αυτή την ανάγκη στους γονείς τους, στις περιοχές τους και με τη συνεργασία των διευθυντών των σχολείων και των γυμναστών θα αναπτύξουν τα συγκεκριμένα αθλήματα στις περιοχές τους, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, πρόκειται για μια σημαντικότατη καινοτομία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αι του Γραφείου Φυσικής Αγωγής η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα προταθεί και στο υπουργείο για να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η σχολική σύμβουλος φυσικής αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθανασία Χατζηπαντελή, αναφέρθηκε στη μεγάλη παιδαγωγική αξία της δράσης, που έχει στόχο να δώσει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών, ώστε να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να γνωρίσουν αθλήματα που δεν διδάσκονται στο σχολείο, να αγαπήσουν και να ασχοληθούν ενεργά με κάποια από αυτά.
«Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις βοηθούν στη διαμόρφωση μιας θετικής στάσης απέναντι στον αθλητισμό, στην απόκτηση υγειών προτύπων και πιστεύουμε ότι τέτοιες καινοτόμες δράσεις αναβαθμίζουν και το ρόλο και του σχολείου ως φορέα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Τα παιδιά μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο», ανέφερε.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το γραφείο Φυσικής Αγωγής και το δήμο Βόλου και η Ιωάννα Ράμμου, υπεύθυνη του γραφείου τόνισε ότι είναι ένα αξιόλογο πρόγραμμα που αφορά και τους μαθητές σχολείων απομακρυσμένων από το κέντρο.
Στην πρώτη φάση ανταποκρίθηκαν από τις Σποράδες το Γυμνάσιο Σκιάθου και από τη χερσαία Μαγνησία το Γυμνάσιο της Ζαγοράς, ενώ η δράση αφορά τα μη διαδεδομένα ολυμπιακά αθλήματα, αθλήματα που δεν μπορούν τα παιδιά εκεί να γνωρίσουν και να ασκηθούν πάνω σε αυτά, όπως η αναρρίχηση, το τζούντο, η ξιφασκία, η σκοποβολή, η τοξοβολία, η υδατοσφαίριση και οι καταδύσεις.
Από τις Σποράδες τα παιδιά θα μένουν στους αθλητικούς ξενώνες κοντά στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, σημείωσε και ευχαρίστησε δήμο Βόλου και προπονητές που θα δείξουν στα παιδιά τα αθλήματα.

Τέλος, ο Γιάννης Ζήκος διευθυντής του Γυμνασίου Ζαγοράς, δήλωσε ότι τα παιδιά στη Ζαγορά είναι απομονωμένα και ήταν ευχής έργο που ήρθαν εδώ σήμερα να μάθουν για Ολυμπιακά αθλήματα που δεν είναι διαδεδομένα, όπως η ξιφασκία, η αναρρίχηση κλπ.
«Είναι κάτι τελείως καινούργιο για τα παιδιά που το είδαν με ενθουσιασμό, διότι η Ζαγορά δεν διαθέτει κλειστό γυμναστήριο και κάνουν αθλήματα μόνο σε επαφή με τη φύση, αλλά δεν είναι πολλά, ούτε και υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή», τόνισε και πρόσθεσε ότι φαίνεται στο πρόσωπο των παιδιών ότι είναι ευτυχισμένα.
ΟΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ Γυμνασιάρχης δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου θα γίνουν στη Ζαγορά σεμινάρια που έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους γονείς και τους κατοίκους της περιοχής, οι μαθητές θα κάνουν αθλήματα που είναι συνυφασμένα με την περιοχή όπως το τρέξιμο στα καλντερίμια. Στο τέλος κάθε ημέρας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.