Μαζί για τον Βόλο: Να διεξάγονται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής με τηλεδιάσκεψη και σε πραγματικό χρόνο

Έρχονται θέματα προς συζήτηση την τελευταία στιγμή, καταγγέλλει η μειοψηφία

Την αντίδρασή της εξέφρασε για ακόμη μία φορά η δημοτική κίνηση “Μαζί για τον Βόλο” ως προς τον τρόπο που διεξάγονται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ζητώντας να γίνονται με τηλεδιάσκεψη λόγω πανδημίας, αλλά σε πραγματικό χρόνο και όχι δια περιφοράς, όπου τα μέλη της Οικονομικής καλούνται να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά μέσω email, χωρίς τη δυνατότητα ερωτήσεων.

Το θέμα το έχει επισημάνει και στο παρελθόν η δημοτική κίνηση, τονίζοντας πως πολλές φορές έρχονται στο email θέματα την τελευταία στιγμή και λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, η α’ ελάσσονα μειοψηφία επισημαίνει πως ” Ως δημοτική κίνηση, έχουμε εδώ και καιρό τοποθετηθεί σχετικά με το πως πρέπει να λειτουργούν τα συλλογικά όργανα του Δήμου στην περίοδο της πανδημίας. Τελικά ο Δήμος Βόλου, αν και άργησε  μήνες μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο του 2020, κατάφερε να πραγματοποιεί συνεδριάσεις του ΔΣ με τηλεδιάσκεψη. Όμως δεν αρκεί. Με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή υπάρχει απαξίωση του ΔΣ αφού πολλές αρμοδιότητες για σημαντικά θέματα ψηφίζονται μόνο στην Οικονομική επιτροπή.

Με βάση αυτό δεν είναι δυνατόν να καλείται το μέλος της Επιτροπής να ψηφίσει θετικά ή αρνητικά απλά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς δυνατότητα ερωτήσεων. Ειδικά όταν υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έρχονται θέματα τελευταίας στιγμής όπως π.χ. έχει συμβεί με την αποστολή ΕΗΔ θεμάτων λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση, κάτι που συνέβη δυστυχώς και σήμερα.

Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας και οι συνεδριάσεις της Ο.Ε να διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο με τηλεδιάσκεψη καθώς είναι θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας και παρακαλώ να μεταβιβαστεί εκ νέου το αίτημα προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του ΔΣ. Είναι πραγματικά απαράδεκτο σε τόσο σημαντικά θέματα να μην μπορεί να γίνει ζωντανή συζήτηση και αποτελεί απαξίωση της Επιτροπής να διεξάγονται συνεδριάσεις τόσους μήνες δια περιφοράς, σε αντίθεση με ότι γίνεται σε άλλους Δήμους. Ας απαντήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής για ποιο λόγο δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη”.

Παράλληλα, τα μέλη της κίνησης Μαζί για τον Βόλο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το φαινόμενο να συνεδριάζει η επιτροπή και να αποστέλλονται εισηγήσεις θεμάτων εκτός ημερησίας διατάξεως 5 λεπτά στην κυριολεξία πριν την συνεδρίαση. Στο παρελθόν μάλιστα  είχαν να κάνουν με διαγωνισμούς, δημοπρασίας ή συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (υπήρχε και περίπτωση που περιλάμβανε εκατομμύρια στην περίπτωση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.