Με επιφυλακτικότητα και ερωτήματα δέχθηκαν οι συνδικαλιστές τις εξαγγελίες για τα εργασιακά

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν μέτρα υπέρ μας», τόνισε ο Γ.Γ του Εργατικού Κέντρου Βόλου

Με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ οι συνδικαλιστές, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βασιλείου, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου, στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία, υπάρχουν όμως και τα αντίστοιχα ερωτήματα τα οποία πρέπει άμεσα να διευθετηθούν.
«Όσον αφορά το μπόνους που θέλει αν δώσει η Κυβέρνηση, είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν το έχουμε δει στην πράξη και δεν ξεχνάμε ότι τα περισσότερα μέτρα έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, γέρνουν την πλάστιγγα προς την άλλη μεριά …» όπως τόνισε.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να
υπάρχουν μέτρα τα οποία θα είναι υπέρ μας»

Αρχικά αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των εργαζομένων το οποίο είναι η αξία της οκτάωρης εργασίας και μη κατάργησή της.«Η εντολή είναι ξεκάθαρη: Το οκτάωρο δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί», τονίζει. Και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακούγεται θετική, σύμφωνα με τον κ.Βασιλείου, αλλά δεν λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση. Εξηγεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα γυρνούν πίσω στον εργαζόμενο μειωμένες και ότι θα πρέπει να υπάρξει άλλη ρύθμιση σχετικά. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί οι πόροι μέσω των ασφαλιστικών εισφορών επειδή πηγαίνουν σε κάποια προγράμματα του ΟΑΕΔ ή σε κάποια άλλη δημόσια επιχείρηση, και τα οποία στη συνέχεια γυρίζουνε ξανά πίσω στους εργαζομένους, θα υπάρχει μία μείωση, εκτός αν βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος», ανέφερε.
Ερώτημα παραμένει επίσης, για την πλειονότητα των εργαζομένων, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, αν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει αντίκτυπο και στα συνταξιοδοτικά δεδομένα των επόμενων χρόνων.«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν μέτρα τα οποία θα είναι υπέρ μας. Κοιτάζουμε την επόμενη μέρα η οποία μπορεί να λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά από αυτά που πιστεύουμε και να έρθουν τελικά οι καταστάσεις αντίθετα από το προσδοκώμενο», υπογράμμισε.

«Αίτημά μας η αύξηση κατώτατου μισθού»

Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στις εξαγγελίες και τα οποία είναι υπέρ των εργαζομένων, δεν υλοποιήθηκε όμως το βασικό αίτημα, το οποίο απασχολεί την καθημερινότητα των εργαζομένων, και αυτό είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, και μάλιστα στα επίπεδα που βρισκόταν το 2012. «Οποιαδήποτε αύξηση γίνεται, είναι οπωσδήποτε θετική, αλλά δεν είναι αυτή η οποία ζητάμε και πρέπει να γίνει», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να μιλάμε με πραγματικά
στοιχεία τα οποία θα είναι καθιερωμένα»

Σχολίασε όμως και για τα μέτρα που πάρθηκαν για τους νέους με σκοπό την μείωση των ποσοστών της ανεργίας. Ο Γ.Γ του Εργατικού Κέντρου σημείωσε ότι τα τωρινά ποσοστά της ανεργίας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα καθώς βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω της θερινής σεζόν και ένα μεγάλο μέρους του εργατικού δυναμικού των νέων απασχολείται ακόμα εργασιακά. «Πρέπει να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία τα οποία θα είναι καθιερωμένα. Όταν υπάρχει άνοδος στο ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων είναι κάτι θετικό και δείχνει ότι κινείται προς μια σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτό πρέπει να είναι σε μόνιμη βάση και όχι μόνο με τα καλοκαιρινά δεδομένα», εξήγησε ο ίδιος.

«Η πανδημία αφορά την υγεία
και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων»

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με την εξέλιξη της πανδημίας και θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να καταφέρουμε να την εξαλείψουμε», ξεκαθάρισε σχετικά με την πανδημία και το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί σε αρκετούς εργασιακούς χώρους. Ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα που τοποθετούν τους εργαζόμενους «σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβουν και να σεβαστούν, είναι ότι η πανδημία αφορά την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων. Να γυρνάμε ασφαλείς από τη δουλειά μας και τα μέτρα που λαμβάνονται να αφορούν όλους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό όλοι να υπηρετούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Τέλος, υπογράμμισε ότι όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να αποσαφηνιστούν, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι τι διακυβεύεται για την επόμενη μέρα. Σχολίασε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και πολλά σημεία σε διάφορα νομοσχέδια τα οποία είναι προς ψήφιση, αλλά για τα οποία έχουν ως εργαζόμενοι πολλές αναστολές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.