Μέχρι αρχές του 2017 έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Μέχρι τις αρχές του 2017 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, ενώ το χωροταξικό θα ακολουθήσει, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας από το Βόλο, όπου παραβρίσκεται στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Τρίτη.

Σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ώστε τα όρια των Δήμων και η συνεργασία με το κράτος να είναι αυτό που περιμένουν οι πολίτες ο υφυπουργός απάντησε ότι «όταν ξεκινάς μια φιλόδοξη προσπάθεια πρέπει να έχεις εξασφαλίσει 2-3 πράγματα, τα πιο σημαντικά είναι να ξέρεις που θέλεις να πας, και δεύτερον να έχεις εξασφαλίσει συνεννοήσεις και συνεργασίες για να το κάνεις αυτό με τον καλύτερο τρόπο».

Στην περίπτωσή μας, ανέφερε, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να δούμε το ζήτημα αρμοδιοτήτων. Θέλουμε υπηρεσίες Δήμων πιο κοντά στον πολίτη, πόρους και αναπτυξιακό ρόλο. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τους Δήμους και εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα στην προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης, θα στεφθεί με επιτυχία.

«Η βασική μας φιλοσοφία είναι: υπηρεσίες δήμων πιο προσιτές για τον πολίτη, οι αιρετοί και εργαζόμενοι, να γίνουν πιο άξιοι να υπηρετήσουν το λαό.
Για πρώτη φορά μετά από μια 6ετία σταμάτησε η κατρακύλα των κεντρικών αυτοτελών πόρων, υπήρξε ελάχιστη συμβολική άνοδος, και αυτή θα συνεχιστεί.
Αποφασίστηκε να δούμε πρώτα το θεσμικό ζήτημα και σωστά νομίζω, το χωροταξικό θα το δούμε στη συνέχεια, γιατί αλλιώς δεν θα βλέπαμε τίποτα άλλο”, σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΙΔΗΜΑΡΧΟΙ 2ΔΗΜΑΡΧΟΙ1Στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αναφέρθηκε και ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης λέγοντας πως οι δήμαρχοι θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, κοντά στον πολίτη αλλά και οικονομικούς πόρους – χρηματοδότηση.

Βούληση του υπουργείου εσωτερικών , της κυβέρνησης και προεκλογική της δέσμευση είναι να επαναθεσμοποιήσει την τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, ανέφερε.

Ο Καλλικράτης- σύμφωνα με τον Κ. Πουλάκη, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει. «Με την ψήφιση του νόμου που λέμε παράλληλο πρόγραμμα, θεσμοθετήθηκε μια επιτροπή από στελέχη του υπουργείου, από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους, υπό τη δική μου προεδρία ως γραμματέας του Υπουργείου εσωτερικών, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες τη δουλειά της και πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να παραδώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε.

Οι αλλαγές που συζητάμε στην επιτροπή είναι για μια τοπική αυτοδιοίκηση με περισσότερη δημοκρατία, με εκλογικό σύστημα αναλογικής για να εκλέγονται δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, με συμμετοχή των πολιτών, της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων, να ξεκαθαρίσουν αρμοδιότητες ανάμεσα σε α’ και β’ βαθμό και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, να γίνει απλούστευση των διαδικασιών, με μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα έχει και οικονομικά έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λειτουργία που τουλάχιστον για τον α’ βαθμό να στραφεί προς τις κοινωνικές δομές, σημε’ίωσε ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ.

Τέλος ερωτηθείς για το χωροταξικό ο κ. Πουλάκης επανέλαβε ότι «δεν ανοίγουμε το χωροταξικό, αυτό που έχω δηλώσει είναι ότι στο τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις ίσως να κάνουμε κάποιες διορθώσεις και μιλάμε κυρίως για μεγάλα νησιά ή μεγάλους ορεινούς όγκους , αλλά θα το δούμε στο τέλος του θεσμικού πλαισίου, ενώ για τη Μαγνησία είπε ότι το χωροταξικό θα αφορά τα νησιά και ορεινούς όγκους».

«Μεταρρύθμιση με χρηματοδότηση»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης είπε ότι η κεντρική διοίκηση ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει, ώστε να αναμορφωθεί ο Καλλικράτης και να μπορέσουν οι δήμοι να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη που είναι ο κεντρικός στόχος της Α’ βάθμιας αυτοδιοίκησης
“Ευχόμαστε καταρχήν να συμβαίνει έτσι. Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό συνέδριο, που θέλουμε να μετουσιώσει εκείνους τους κανόνες της εγγύτητας και επικουρικότητας για τον πολίτη. Το ζήτημα είναι πως ο πολίτης θα εισπράξει τις αλλαγές του κράτους που πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό, σύγχρονο, γρήγορο, αποτελεσματικό, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει», ανέφερε.

Ο Γ. Πατούλης είναι ότι αυτή η Ελλάδα που ζούμε δεν μας αξίζει, πρέπει να κάνουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης, μια Ελλάδα της Ευρώπης, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τοπικές κοινωνίες αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ίδιες και από εκεί και πέρα θα δημιουργήσουμε την τοπική ανάπτυξη και αυτή θα φέρει την ανάπτυξη της χώρας.

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε ότι θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το 11,4% που είναι ο μέσος όρος του ΑΕΠ που εισπράττει η αυτοδιοίκηση της Ευρώπης κι εμείς πηγαίνουμε κοντά στο 2%, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αν δεν αλλάξει θα μιλάμε για μια μεταρρύθμιση άνευ ουσίας. «Η ουσία είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά και να φύγει από τα 7 χρόνια ύφεσης», σημείωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.