«Μια φωτεινή προσωπικότητα που αφήνει έντονο το στίγμα της στον τόπο μας»

Μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσει στον Βόλο ο θάνατος του Ραφαήλ Φρεζή. Σε αποχαιρετισμό τους, εκ μέρους των Γενικών Αρχείων του Κράτους- Αρχεία Ν. Μαγνησίας αναφέρεται «Με βαθιά συγκίνηση και θλίψη αποχαιρετούμε τον Ραφαήλ Φρεζή, μια μεγάλη προσωπικότητα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και γενικότερα του ελληνικού Εβραϊσμού. Χαρισματικός και εμπνευσμένος πνευματικός άνθρωπος, σπουδαίος λόγιος, ενεργός πολίτης, μια φωτεινή προσωπικότητα που αφήνει έντονο το στίγμα της στον τόπο μας.

Στυλοβάτης της Κοινότητας του Βόλου από το 1957, όταν για πρώτη φορά εκλέχτηκε γενικός γραμματέας, θέση που διατήρησε ανελλιπώς μέχρι το 1975, και στη συνέχεια πρόεδρος μέχρι το 2005.
Ένθερμος πατριώτης, στην Κατοχή εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και βοήθησε στην Εθνική Αντίσταση στις τάξεις του ΕΑΜ.
Η παρουσία του στα κοινά δεν περιορίστηκε μόνο στην Ισραηλιτική Κοινότητα, αλλά ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, καθώς διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και αργότερα συμμετείχε στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, από το οποίο τιμήθηκε κατά τη συνταξιοδότησή του.

Το ενδιαφέρον του για τα θέματα του ελληνικού εβραϊσμού τον οδήγησε στη συστηματική έρευνα και μελέτη από νεαρή ηλικία με αποτέλεσμα τη συγγραφή πολλών σχετικών και εξαντλητικά τεκμηριωμένων βιβλίων και άρθρων. Είναι από τους εγκυρότερους και πιο έγκριτους μελετητές. Γι’ αυτό έλαβε το Τιμητικό Μετάλλιο της 50ετίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, που μέχρι σήμερα, έχει απονεμηθεί σε λίγες, επίλεκτες εβραϊκές προσωπικότητες που προσέφεραν στον Ελληνικό Εβραϊσμό.

Για τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας υπήρξε ένας εξαιρετικός Φίλος και Δωρητής, που χάρη σ’ αυτόν έχουμε μια πολύ καλή συλλογή της εβραϊκής βιβλιογραφίας. Ένθερμος υποστηρικτής μας από την αρχή της λειτουργίας μας στήριζε και ενθάρρυνε τις δράσεις μας, και με το χαρακτηριστικό του μειλίχιο χαμόγελο είχε πάντα έναν καλό λόγο και μια καλή συμβουλή, τόσο πολύτιμη για μας. Στις συχνές του επισκέψεις φρόντιζε να μας φιλεύει με τα νέα βιβλία και περιοδικά που μόλις είχαν κυκλοφορήσει. Και παράλληλα να μας μεταφέρει τα νέα για την οικογένειά του, τη λατρεμένη του σύζυγο Υβόννη, τα τρία του αγόρια Ερρίκο, Ηλία και Βίκτορα που τόσο τα καμάρωνε, και τα εγγόνια του που η εικόνα τους φώτιζε με πλατύ χαμόγελο το πρόσωπό του.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη. Ευχόμαστε από καρδιάς στη στενή του οικογένεια, αλλά και σε όλη την ισραηλιτική κοινότητα του Βόλου τα θερμά μας συλλυπητήρια. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.