Μιχάλης Μητρούσης: Χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει ζωή

Στη διεθνούς παραγωγή "Man of God" , παίζει ο αγαπημένος ηθοποιός
Ο γνωστός ηθοποιός μιλά για τον Λαύκο που λατρεύει, τον κορωνοϊό, τις αναβληθείσες παραστάσεις και το αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη

Χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει ζωή, είπε ο γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή σχολιάζοντας την πλήρη ανατροπή που έφερε ο κορωνοϊός στο χώρο των τεχνών.
Ο αγαπητός και στη Μαγνησία ηθοποιός, καθώς διατηρεί σπίτι στο Λαύκο Πηλίου από το 1986, βρίσκεται σε στάση αναμονής τόσο για την περίφημη ταινία για τη ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου, όσο και για την παράσταση- αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, μέσα από ποίηση του Μάνου Ελευθερίου, παράσταση η οποία ήδη έχει λάβει τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη.
Για τη δύσκολη περίοδο που εξακολουθεί να υφίσταται ο πολιτισμός μίλησε ο Μιχάλης Μητρούσης, καθώς λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων, πολλές παραστάσεις έχουν ματαιωθεί και αναβληθεί, ενώ και ο κόσμος δείχνει το φόβο του.
Βέβαια, τόνισε πως χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει ζωή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Πιστεύουν ότι αν φάνε ένα κομμάτι ψωμί παραπάνω θα έρθει η λύση. Ο πολιτισμός θα φέρει τη λύση”. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, είναι άνεργος από τις 8 Μαρτίου και θα εξακολουθήσει να είναι μέχρι και τον Νοέμβριο, που θα αρχίσουν πάλι οι θεατρικές παραστάσεις.

Η συμμετοχή στη διεθνή παραγωγή “Man of God”

Στη μέση όμως έχει μείνει και η περιβόητη ταινία , διεθνούς παραγωγής “Man of God” , δηλαδή Άνθρωπος του Θεού, που πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου, τον οποίο και ενσαρκώνει ο Άρης Σερβετάλης. “Στην ταινία παίζουν πολύ καλοί Έλληνες ηθοποιοί. Ο Άρης Σερβετάλης κάνει τον Άγιο Νεκτάριο, παίζουν ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και πολλοί άλλοι ηθοποιοί. Τώρα περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα για να έρθει από την Αμερική και ο Μίκυ Ρουρκ, όπως περιμένουμε και έναν πολύ μεγάλο Ρώσο ηθοποιό. Τα γυρίσματα έχουν σταματήσει και θα δούμε πως θα έρθουν οι ηθοποιοί, για να συνεχίσουμε”, είπε ο κ. Μητρούσης σημειώνοντας πως τα γυρίσματα έπρεπε να είχαν τελειώσει πριν τον κορωνοϊό.
Στο μεταξύ, ο ίδιος μίλησε και για τις παραστάσεις, που αυτό το καλοκαίρι δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας τη δυσκολία που υπάρχει για μια παράσταση, όταν θα πρέπει αντί για 60-65 άτομα να ταξιδέψουν πλέον με το λεωφορείο 30-35.

Στην καταστολή το αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη

Στον αέρα όμως είναι και η παράσταση -εκδήλωση, που ετοίμαζε ο ίδιος με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ο κ. Μητρούσης ανέφερε πως ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε από τη δεκαετία του 1970 έως το 2009 ένα ποίημα εμπνευσμένο από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Το σκοτεινό Τρυγόνι” και αυτό το καλοκαίρι με τη βοήθεια και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας θα ανέβαινε μία παράσταση- εκδήλωση με τα ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου και την αφήγηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τη συμβολή και της υψιφώνου Κωνσταντίνας Πουτκάρη.
Αυτή η παράσταση όμως, ενώ έχει εγκριθεί η βοήθεια από την περιφέρεια, με τον κ. Μητρούση να μιλά με τα καλύτερα λόγια για την κ. Κολυνδρίνη, μένει σε …καταστολή, εξαιτίας των μέτρων του κορωνοϊού.
Όμως, σε καταστολή μένουν και οι ιδέες και τα αφιερώματα που ήθελε να οργανώσει ο γνωστός ηθοποιός στον τόπο που αγαπά, τον Λαύκο. Ο ίδιος δραστηριοποιείται έντονα στον πολιτιστικό Σύλλογο και φέτος είχε στο πρόγραμμα να οργανώσει τρία αφιερώματα, στον Απόστολο Καλδάρα αλλά και σε δύο σπουδαίους μουσικούς. “Δυστυχώς κι αυτά δεν μπορούμε να τα κάνουμε. Και δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στα μέτρα, δεν θα έρθει ο κόσμος. Φοβάται. Δεν μπορείς να πεις στον κόσμο να μην προφυλαχθεί. Δεν μπορείς να πάρεις ευθύνη”, σημείωσε ο ίδιος.

Η αγάπη του για το Λαύκο

Ταυτόχρονα, μίλησε και για την αγάπη που έχει στον Λαύκο λέγοντας εμφατικά πως “έχω εξομοιωθεί με τους ιθαγενείς. Είμαι εκεί από το 1986. Το αγαπάω το χωριό, είμαι “αιμοδότης” του Συλλόγου, κάνω εκδηλώσεις και ποτέ δεν θέλησα λεφτά, αντίθετα βάζω κιόλας”.
Ο Λαύκος είναι το ησυχαστήριό του, ο τόπος που αγαπά, καθώς ο γνωστός ηθοποιός ξέρει απ΄έξω την ιστορία του, ακόμη και τα εννιά πλατάνια και το φλαμούρι της πλατείας. Μάλιστα είναι και το ορμητήριό του για παραλίες του Πηλίου αλλά και για τα νησιά των Σποράδων.
Τέλος, ο Μιχάλης Μητρούσης ευχήθηκε στο τέλος Αυγούστου να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, για να μπορέσει να κάνει πράξη αυτές τις παραστάσεις και τα αφιερώματα που τόσο πολύ θέλει κι εκείνος, αλλά και ο τόπος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.