Μονόλογος της Δημοτικής αρχής η διαβούλευση λόγω έλλειψης φορέων!

Σε μονόλογο της Δημοτικής Αρχής μετατράπηκε η διαβούλευση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2017, καθώς οι φορείς, για άλλη μια φορά «έλαμψαν» δια της απουσίας τους, με μόλις τρεις απ’ αυτούς να δίνουν το παρόν. Από την ενημέρωση που έγινε τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το τεχνικό πρόγραμμα είναι αυξημένα, λόγω περισσότερων ταμειακών διαθεσίμων φέτος, με καινοτομία τη διάθεση ποσού 1,5 εκ. € για παρεμβάσεις στις 187 σχολικές μονάδες του Δήμου. Ο εκτελών χρέη δημάρχου ανακοίνωσε μείωση των δημοτικών τελών για το 2017.

Η επιτροπή συνεδρίαση παρουσία του εκτελούντα χρέη δημάρχου Θάνου Θεοδώρου των αντιδημάρχων οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών Δημ. Πέγιου και Θαν. Σταυρίδη και του γενικού γραμματέα του Δήμου Στ. Διαμαντίδη.

Από πλευράς φορέων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευθύμιος Τσάμης, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Π. Λιμεναρχείου Ζήσης Περσουφλιώτης και εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ο Στέλιος Λημνιός.

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης, ο προϋπολογισμός, (που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα) θα αποσταλεί στις 20-30 Οκτωβρίου στο Παρατηρητήριο για έγκριση και το Νοέμβριο θα τεθεί στην Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προς τελική έγκριση.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, βλέποντας τη μη ανταπόκριση των φορέων τόνισε ότι οι εκπρόσωποί τους πρέπει να παίρνουν μέρος στο διάλογο με το Δήμο και να κάνουν προτάσεις γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους και όχι να κάνουν πολιτική. «Καλό θα ήταν να παραβρισκόταν οι φορείς και να καταθέσουν τις προτάσεις τους», τόνισε.

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΕΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣΟ προϋπολογισμός
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 ανέρχεται στα 92, 7 εκ. €, από 79 εκ. € πέρυσι, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου, από 7,5 εκ. € πέρυσι στα 3,2 εκ. € μέχρι 31 Αυγούστου φέτος.
«Δίνουμε βάση στην καθημερινότητα, υποστήριξη κοινωνικών δομών. Δεν προβλέπονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Θα έρθει πρόταση στο ΔΣΒ για μείωση των τελών. Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζουμε τις ευπαθείς ομάδες, δήλωσε ο εκτελών χρέη δημάρχου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημ. Πέγιος έκανε λόγο για έναν ευέλικτο προϋπολογισμό που υλοποιεί σχέδια του δήμου για την καθημερινότητα και πάγιες υποχρεώσεις και στόχος να εισπραχθούν χρήματα από οφειλές από βεβαιωθέντα παλαιοτέρων ετών.
Επίσης είπε ότι τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 4% από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί κι επανέλαβε ότι πρόβλημα αποτελούν ανείσπρακτα βεβαιωθέντα.

Το τεχνικό πρόγραμμα
Για το τεχνικό πρόγραμμα ο Θάνος Θεοδώρου είπε ότι ανέρχεται στα 44,9 εκ. € έναντι 33 εκ. € το 2016 και ανέφερε ότι τα χρήματα που εισπράττει ο Δήμος τα επιστρέφει σε έργα.
«Έχουμε αύξηση 10 εκ. ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα. (ΕΣΠΑ ,Leader, και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) και δίνουμε βαρύτητα στην βελτίωση -συντήρηση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικών υποδομών κ.ά.», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σταυρίδης τόνισε ότι με το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα θα δοθεί ποσό1,5 € για τα σχολεία και ότι αυτό είναι μια σημαντική πρωτοβουλία να δοθούν τόσα χρήματα για 187 σχολικά συγκροτήματα. Ο ίδιος τόνισε ότι παρά τα capital control, την απεργία των μηχανικών και την αλλαγή του νόμου περί δημοπρασιών τα τελευταία δύο χρόνια, η Δημοτική Αρχή έλυσε προβλήματα στα σχολεία.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για έργα καθημερινότητας, τα μεγάλα έργα είπε ότι έρχονται από το ΕΣΠΑ και ότι ο Δήμος Βόλου είναι πρωτοπόρος σε επίπεδο Θεσσαλίας στις παιδικές χαρές, που αποτελούν προστιθέμενη αξία για την πόλη.

Παιδικά χαρά στο Π. Λιμεναρχείο
Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού συλλόγου του Παλιού Λιμεναρχείου Ζήσης Περσουφλιώτης είπε ότι είναι παρατημένη η συνοικία, αφού λύθηκαν λίγα προβλήματα και ζήτησε να γίνει παιδική χαρά στο πάρκο πίσω από την ΑΝΕΒΟ για να παίζουν τα παιδιά. Επίσης ζήτησε να ασκηθεί πίεση από τον Δήμο στον ΟΛΒ για να λυθεί το πρόβλημα με το λιμάνι, τονίζοντας ότι υπάρχει ΜΠΕ εδώ και τέσσερα χρόνια αλλά δεν εφαρμόζεται.

Απαντώντας ο Θαν. Σταυρίδης είπε ότι θα μπει στο πρόγραμμα η κατασκευή μιας παιδικής χαράς στη συνοικία, ενώ ο Θάνος Θεοδώρου εξήγησε πως υπάρχει έργο για την ανάπλαση Παλιού Λιμεναρχείου στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και πρόσθεσε: « μέχρι τέλος του έτους περιμένουμε απάντηση από την Διαχειριστική Αρχή και σε 1-2 χρόνια η περιοχή θα είναι αλλαγμένη».

Ο γ.γ. του Δήμου Στ. Διαμαντίδης είπε ότι προσπαθεί να βρει λύση ο ΟΛΒ, αλλά ο Δήμος δεν έχει εκπρόσωπο στον ΟΛΒ ΑΕ.

Οι φορείς
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Μάκης Τσάμης χαρακτήρισε σημαντικές τις συναντήσεις με τους φορείς, αν και δεν ανταποκρίθηκαν και έθεσε το θέμα της αέριας ρύπανσης και ενόψει του χειμώνα, της καύσης ακατάλληλων υλικών που ρυπαίνουν.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν αρκεί ένας σταθμός μέτρησης της ρύπανσης αλλά πρέπει να γίνει δίκτυο σταθμών τα αποτελέσματα των οποίων θα αναρτώνται on line, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο και το Πανεπιστήμιο.
Απαντώντας ο κ. Θεοδώρου είπε ότι φορέας υλοποίησης είναι Περιφέρεια και όχι ο Δήμος, ενώ εξήγησε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος χρηματοδοτεί τη δημιουργία σταθμού μέτρησης αέριας ρύπανσης στο Βόλο, ύψους 40.000 € περίπου.

Τέλος είπε ότι η δημιουργία κυκλικών κόμβων και οι αστικές αναπλάσεις που θα γίνουν έχουν σχέση με το περιβάλλον.
Στη διαβούλευση μετείχε εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ο Στ. Λημνιός, ο οποίος έθεσε μία σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων και έλαβε απαντήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.