Ν. Κανελλής: Πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για καύση σκουπιδιών

Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για διενέργεια δημοψηφίσματος για την καύση σκουπιδιών από τη Lafarge-ΑΓΕΤ και τη διαχείριση των απορριμμάτων από το Δήμο Βόλου κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής.

Όπως τονίζει, «Κ. Πρόεδρε, Σύμφωνα με τον νόμο 4555/2018 (νόμος Κλεισθένη) που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, θεσμοθετείται η δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Δυο από τα σημαντικότερα, αν όχι τα κορυφαία, ζητήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες του Βόλου τα τελευταία δυο χρόνια είναι η καύση σκουπιδιών από την Lafarge-ΑΓΕΤ και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου SRF από τον Δήμο Βόλου.

Στις 5 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικά μαζικό συλλαλητήριο (ήταν το μεγαλύτερο της τελευταίας 10ετίας αφού υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 10,000 άνθρωποι) το οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και το οποίο στήριξαν δεκάδες μαζικοί φορείς της πόλης. Μάλιστα, ο Δήμος Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πολίτες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο το οποίο είχε δυο κεντρικά αιτήματα:

– Όχι στην καύση σκουπιδιών από τη Lafarge-ΑΓΕΤ.
– Όχι στην κατασκευή εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σε συνεδρίασή του έχει λάβει απόφαση ότι είναι εναντίον της καύσης σκουπιδιών από τη Lafarge-ΑΓΕΤ.

Με βάση τα παραπάνω καταθέτω την εξής πρόταση: στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εισαχθεί ως θέμα η λήψη απόφασης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με δυο ερωτήματα:

1. Συμφωνείτε με την καύση RDF, SRF ή άλλων καυσίμων από απορρίμματα στο εργοστάσιο της Lafarge (ΑΓΕΤ) που βρίσκεται στο Βόλο;

2. Συμφωνείτε με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων και την παραγωγή δευτερογενούς καύσιμου SRF από το Δήμο Βόλου;

Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα αφορά δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Όμως σύμφωνα με τον «Κλεισθένη» μπορεί να γίνει δημοψήφισμα και για τέτοιου είδους θέματα. Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, η πάνδημη αντίθεση στην καύση σκουπιδιών εκφρασμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία μπορεί να ασκήσει τεράστια πίεση στην κυβέρνηση και να την εξαναγκάσει να άρει την άδεια καύσης σκουπιδιών που έχει δώσει στη Lafarge. Το δεύτερο ερώτημα μπορεί να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και να καθορίσει την πολιτική του Δήμου Βόλου για τις επόμενες δεκαετίες στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με δεδομένες τις προβλέψεις του Νόμου, το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί ως το τέλος του 2018 εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει τη σχετική απόφαση ως το τέλος Νοεμβρίου. Ανεξάρτητα όμως από αυτό ο Δήμος οφείλει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο για τα δυο αυτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και το μέλλον των επόμενων γενιών.

Νίκος Κανελλής,

ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.