«Να κάνουμε στροφή στα φυσικά τρόφιμα και να αποφεύγουμε τα βιομηχανοποιημένα» είναι το δυνατό μήνυμα που περνά ο κ. Νικόλαος Καραγιάννης, BSc, SRD, MPhil Διαιτολόγος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Ο ίδιος, ως ειδικός, στοχεύει και αναλύει κυρίως την παιδική παχυσαρκία, στην οποία κατέχουμε την πρωτιά πανευρωπαϊκά. Πώς, όμως, πρέπει να φέρονται οι γονείς και τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν σχετικά με τις διατροφικές αξίες των παιδιών;
Η πανδημία σαφέστατα έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας σε σχέση με το φαγητό, εφόσον επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας, γεγονός που τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Καραγιάννης. Ο ίδιος εξηγεί ότι η κατάσταση με την πανδημία δημιούργησε στον κόσμο αρνητική ψυχολογία, που τους έχει οδηγήσει μέχρι και στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Από τη στιγμή που υπάρχει θέμα ψυχικής κατάπτωσης, θα υπάρχει και θέμα υπερφαγίας. Συνήθως, η υπερφαγία οδηγεί σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται άμεσα. Όλο αυτό έχει οδηγήσει και στην αύξηση της παχυσαρκίας», σημειώνει ο διαιτολόγος, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν σαφή και εξακριβωμένα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία, όμως, θα παρουσιαστούν σε τρία με τέσσερα χρόνια από τώρα, παρουσιάζοντας το πρόβλημα στην πλήρη έκτασή του.
Ο διαιτολόγος συμπλήρωσε δε, ότι εκτός από την παχυσαρκία υπάρχει έντονη αύξηση και σε άλλα προβλήματα υγείας σε όλες τις ηλικίες, όπως στα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και στον διαβήτη. Αυτό που ο ίδιος τόνισε, όμως, είναι ότι η ηλικιακή ομάδα που έχει επηρεαστεί έντονα από τον εγκλεισμό είναι τα παιδιά, τα οποία, υποστήριξε, ότι έρχονται αντιμέτωπα και με την αγχώδη διαταραχή.
Ο κ. Καραγιάννης σχολιάζει επίσης την τακτική πολλών γονιών να χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο διαχείρισης των παιδιών, ως λανθασμένη τακτική, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε πολύ αρνητικές συνέπειες. «Εδραιώνουμε λάθος διατροφικές συμπεριφορές στα παιδιά, καθώς τους μαθαίνουμε, ως γονείς, κάτι τελείως ανάρμοστο και το οποίο θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή», υπογραμμίζει ο κ. Καραγιάννης, δίνοντας έμφαση και προσοχή κυρίως στην εφηβική ηλικία, καθώς αυτή η λάθος διατροφική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει, όπως επισημαίνει, μέχρι και στον εθισμό. «Θα υπάρχει ένας εγκέφαλος που αναπτύσσεται κάτω από εθιστικές συνθήκες, κάτι το οποίο στην πορεία της ενήλικης ζωής του δεν θα είναι εύκολο να ξεπεράσει», εξηγεί ο ίδιος, εφιστώντας την προσοχή.
Πώς, όμως, μπορεί ένας γονιός να θέσει τα σωστά διατροφικά όρια στο παιδί, με την ταυτόχρονη τέρψη του; Ο ειδικός τονίζει εξαρχής ότι το παιδί χρειάζεται χρόνο. «Οι γονείς πρέπει να βρουν τον χρόνο που θα αφιερώσουν στο παιδί, ώστε να ακούσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να κουβεντιάσουν μαζί του και να του δώσουν άλλες λύσεις και διεξόδους», αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Το να αγοράσει ο γονιός κάτι βρώσιμο στο παιδί του για να ηρεμήσει είναι μια πολύ εύκολη μέθοδος. Το να ηρεμήσει, όμως, με τον τρόπο της συζήτησης, είναι μέθοδος που θέλει προσπάθεια».
Ο κ. Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, δεν δίστασε να σχολιάσει το φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας των οικογενειών που δεν μαγειρεύουν στο σπίτι, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην υγιεινή ζωή του παιδιού. «Το οικογενειακό τραπέζι το οποίο στήνεται για να φάει όλη η οικογένεια μαζί, ανταλλάσσοντας απόψεις, έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στο πώς γαλουχείται και μεγαλώνει το παιδί», επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.
Τονίζει δε, για ακόμα μια φορά το πόσο κακό μπορούν να προκαλέσουν τα βιομηχανοποιημένα φαγητά, τα οποία θα αποβούν κάποια στιγμή στο μέλλον μοιραία για τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι περιέχουν χρωστικές ουσίες που καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο σοβαρή. «Οι χρωστικές ουσίες δεν συνδράμουν στην φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Η αυξημένη κατανάλωση αυτών των ουσιών αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην υγεία. Υπάρχουν περιστατικά παιδιών με αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένα τριγλυκερίδια, πρόβλημα με το ζάχαρο», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ειδικά στην Ελλάδα που έχει τα περισσότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. «Είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία», σημειώνει, δυστυχώς, ο ειδικός.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τις κακές συνήθειες που μας οδηγούν σε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα; Φυσικά και μπορούμε, σύμφωνα με τον διαιτολόγο. Εξηγεί ότι απαιτείται σωστή και πλήρης ενημέρωση σχετικά με την διατροφή από την πλευρά των γονιών, που πρέπει ως κύριο μέλημά τους να έχουν τις σωστές διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνει ότι το παιδί θα οδηγηθεί στην σωστή διατροφή, εφόσον και οι ίδιοι έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες, με τη συνθήκη ότι ένα παιδί, μέχρι κάποια ηλικία, λειτουργεί μιμητικά. «Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι θα πεις στο παιδί να κάνει, αλλά τι θα δει το παιδί να κάνεις εσύ!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.
Η νηστεία συμβαδίζει με τη δίαιτα;
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που με αφορμή τη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, ταυτόχρονα ξεκινούν να κάνουν και ένα είδος δίαιτας, ώστε να χάσουν μερικά κιλά. Ο κ. Καραγιάννης σχετικά με αυτό εξηγεί ότι αυτό συνέβαινε κυρίως τα προηγούμενα χρόνια, όσο τα νηστίσιμα προϊόντα και οι νηστίσιμες επιλογές ήταν συγκεκριμένες. Στην εποχή μας, όπως σημειώνει, όλες οι επιχειρήσεις παράγουν πληθώρα προϊόντων τα οποία θεωρούνται νηστίσιμα. «Υπάρχουν πολλές επιλογές πλέον και όσες περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο περισσότερο καταναλώνεις», όπως τονίζει.
Ο ίδιος επίσης συμβουλεύει να μην λειτουργούμε με αυτή τη φιλοσοφία, περιμένοντας να έρθουν οι μέρες της νηστείας ώστε να διορθώσουμε κατά κάποιον τρόπο τις διατροφικές μας συνήθειες και συμπεριφορές. Προτείνει ως ειδικός να υιοθετήσουμε την σωστή διατροφική συμπεριφορά γενικότερα στη ζωή μας. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διατροφή είναι 100% αλληλένδετη με την ψυχολογία μας και αφορά κατ’ επέκταση την πρόληψη», καταλήγει τα λεγόμενά του ο ειδικός διαιτολόγος.





























