Εκλογές πραγματοποιήθηκαν χθες για την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας με μεγάλο κερδισμένο τον γνωστό νευροχειρουργό Νίκο Χαυτούρα. Αν και ακόμη δεν έγιναν οι αρχαιρεσίες, ο ίδιος θα είναι όπως όλα δείχνουν ο νέος πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ. Ο κ. Χαυτούρας μίλησε για τις προτεραιότητες που θέτει για την επόμενη ημέρα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τονίζοντας την αναγκαιότητα θωράκισης του ΕΣΥ από την πολιτεία με γενναίες και μόνιμες προσλήψεις. Αναφορικά δε με τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, ο κ. Χαυτούρας υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι ζήτημα ηθικής προς τους αρρώστους, σημείωσε όμως πως θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και όχι εξαναγκασμός.
Το Νοσοκομείο Βόλου ήταν υποστελεχωμένο και πριν την πανδημία
Μελαγχολικά χαρακτήρισε ο κ. Χαυτούρας τα πράγματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας πως η πανδημία ταλάνισε και τον τόπο μας αλλά και το Νοσοκομείο Βόλου. Οι ανάγκες σημείωσε είναι πιο αυξημένες τώρα, όμως επεσήμανε πως η υποστελέχωση δεν είναι φαινόμενο των ημερών, αλλά ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και χρόνια, με τις τελευταίες κυβερνήσεις να μην δείχνουν την ανάλογη σοβαρότητα και να μη στηρίζουν το δημόσιο Νοσοκομείο, το οποίο είναι μονόδρομος για όλους, φτωχούς και πλούσιους.
Αναφορικά με τα όσα αναμένουν οι γιατροί από την κυβέρνηση για τη στήριξη του ΕΣΥ, ο κ. Χαυτούρας τόνισε πως πρέπει να γίνουν πράξεις όσα λέγονται. “Χρειάζονται γενναίες, μόνιμες προσλήψεις δίχως να πούμε ότι δεν έχουν γίνει κάποιες λίγες προσλήψεις. Είναι όμως λίγες, ελάχιστες”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε πως το προσωπικό είναι γερασμένο με το 80% των γιατρών του Αχιλλοπούλειου να είναι παλιοί γιατροί, οι οποίοι οδεύουν προς τη σύνταξη. Για το λόγο αυτό χρειάζεται το ΕΣΥ άμεση και γενναία ενίσχυση με μόνιμους γιατρούς. Ακόμη, ο κ. Χαυτούρας δήλωσε πως δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις τα χρόνια της κρίσης, επιδεινώνοντας την κατάσταση, ενώ συμπλήρωσε πως η απαξίωση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, γιατρών και νοσηλευτών, συνεχίζεται και είναι κάτι που θα πρέπει να σταματήσει, μιας και όλοι δίνουν και την ψυχή τους για να σταθεί στα πόδια του το ΕΣΥ.
“Ναι” στον εμβολιασμό με πειθώ
Ο κ. Χαυτούρας μίλησε όμως και για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τονίζοντας πως είναι θέμα ηθικής. “Δεν γίνεται να έχω 30 ασθενείς να εξετάσω και να μην είναι εμβολιασμένος. Εμβολιάστηκα από την αρχή, από το πρώτο δεκαήμερο και θεωρώ ηθικό εμείς που εργαζόμαστε στον χώρο της υγείας να εμβολιαστούμε. Όμως οι αντιλήψεις μου είναι δημοκρατικές, δεν έχουν να κάνουν με τον αυταρχισμό. Πιστεύω ότι δεν μπορείς να επιβάλεις κάτι, πρέπει να κάνεις τα πάντα για να πείσεις ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τόνισε πως η πολιτεία είχε έλλειμμα ως προς το σχέδιο ενημέρωσης επισημαίνοντας πως θα έπρεπε και οι υγειονομικοί να ενημερωθούν πλήρως, καθώς δεν είναι όλοι λοιμωξιολόγοι και πνευμονολόγοι, αλλά προέρχονται και από άλλες ειδικότητες.
“Δεν είμαστε όλοι λοιμωξιολόγοι και πνευμονολόγοι, είμαστε και γυναικολόγοι, χειρουργοί, νευροχειρουργοί και θα έπρεπε να έχουμε όλοι μία δυνατή ενημέρωση και δυνατές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και τις αμφιβολίες για να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο και τους πολίτες και ο στόχος , που είναι ο εμβολιασμός όλων μας, να επιτευχθεί”, σημείωσε ο κ. Χαυτούρας συμπληρώνοντας πως η επιβολή δεν είναι το σωστό και μπορεί να διογκώσει και το πρόβλημα που υπάρχει με τους αρνητές.
“Ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε να βρει μία φόρμουλα γι’ αυτόν που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Να τον πείσει, όχι να απειλείται με το να χάσει την εργασία του. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, τι είναι ηθικό, σωστό, παράλογο. Πρέπει να βάλουμε κάποια όρια στα πράγματα”, συνέχισε, τονίζοντας ότι ο πολίτης πρέπει να πειστεί ουσιαστικά, καθώς οι πληροφορίες που δέχεται είναι πολλές και μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζει και το διαδίκτυο.
Πνευμονολογική και έλευση παθολόγων προτεραιότητα για το Αχιλλοπούλειο
Αναφορικά δε με τις προτεραιότητες που θέτει ο ίδιος για την ενίσχυση του Αχιλλοπούλειου, σημείωσε πως η δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής αλλά και η έλευση παθολόγων είναι δύο ζητήματα αιχμής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως δραματική την κατάσταση με την έλλειψη παθολόγων.
Σημείωσε πως το Τμήμα Νευροχειρουργικής, μετά και την απώλεια του γιατρού Βασίλειου Σανιδά, ενισχύθηκε μιας και υπάρχει ήδη ένας γιατρός με σύμβαση, τη Δευτέρα έρχεται ακόμη ένας, ενώ αναμένεται ακόμη ένας μόνιμος νευροχειρουργός μετά από προκήρυξη εξπρές που ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες.
“Εάν θέλουν να θωρακίσουν το ΕΣΥ μπορούν να το κάνουν και γρήγορα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης”, είπε ο κ. Χαυτούρας, τονίζοντας πως συνεχώς γιατροί συνταξιοδοτούνται και το Νοσοκομείο χρειάζεται μόνιμες και νέες προσλήψεις. Για να υπάρχει όμως και το αντίστοιχο ενδιαφέρον, τόσο για τα Νοσοκομεία όσο και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει η πολιτεία να δώσει ισχυρά κίνητρα στους γιατρούς.
Αναφερόμενος στο επίδομα που θα δοθεί στους αναισθησιολόγους, ο κ. Χαυτούρας τόνισε πως δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις και να δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός, αλλά να δοθούν κίνητρα σε όλους.
“Η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα σε όλους. Να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κάνουμε πολλές εφημερίες για να αντιμετωπίσουμε κενά. Να πληρώνονται οι εφημερίες και να μην φορολογούνται, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα, που οι εφημερίες φορολογούνται και στο τέλος βάζουμε από την τσέπη μας. Οι συνθήκες που δημιουργούνται απαξιώνουν τους γιατρούς και δεν θέλουν να έρθουν στο ΕΣΥ. Το λιγοστό προσωπικό που υπάρχει, σκέφτεται πως να φύγει”, κατέληξε ο κ. Χαυτούρας.































