Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι δεν θα αναγκαστούμε σε τοπικά lock down

Στο θέμα του κορωνοϊού αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που τόνισε ότι ξεκίνησε η καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα σε επίπεδο Θεσσαλίας, με στοιχεία που συγκεντρώνονται από τον ΕΟΔΥ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα περιφερειακά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι δεν θα αναγκαστούμε σε τοπικά lock down και άφησε αιχμές κατά της 5ης ΥΠΕ που δεν αξιοποίησε τα 19 εκ. € που εξασφάλισε η Περιφέρεια για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και πρόσληψη προσωπικού για δύο χρόνια.

« Ο δρόμος προς την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως ουδείς άτρωτος. Χρειάζονται μέτρα προφύλαξης και η μάσκα είναι απαραίτητη γιατί είναι σύμβολο αλληλεγγύης. Σήμερα όσο ποτέ η ατομική ευθύνη ανάγεται σε μεγάλη συλλογική ευθύνη, πρέπει αν αγαπάμε το κοινωνικό σύνολο, να προστατευόμαστε εμείς οι ίδιοι. Η αλλαγή ξέρω είναι δύσκολη, αλλά είναι επιβεβλημένη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ύφεση κρουσμάτων στο Βόλο
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι αναμενόταν περισσότερα κρούσματα, όμως στο Βόλο φαίνεται ότι υπάρχει ύφεση, τα κρούσματα αυξάνονται στη Λάρισα, υπάρχει ένα στην Καρδίτσα και κανένα στα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί η κινητικότητα είναι μεγάλη, οι πληθυσμοί ανταλλάσσονται, υπάρχουν μετακινήσεις και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Μέτρα προφύλαξης, αποστάσεις, κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι αυτά που θα μας σώσουν και αν φοράμε και μάσκα, μπορούμε να προστατευτούμε, κάνουμε συνεχείς ιχνηλατήσεις, είμαστε η μόνη Περιφέρεια που το κάνει, έχουμε ένα καλό επιτελείο και ψάχνουμε και την τελευταία λεπτομέρεια, γιατί το παν είναι η γρήγορη ιχνηλάτηση, το γρήγορο αποτέλεσμα και η θωράκιση των νοσοκομείων», επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς στιγμήν δεν υπάρχει ανησυχία, τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι, τα νοσοκομεία έχουν αρκετές κλίνες, υπάρχουν 39 κρεβάτια ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Ο κ. Αγοραστός ζήτησε να μην αντιμετωπίζουμε τον ιό ή τους ανθρώπους που έχουν, ρατσιστικά.

Ολιγωρία για την υγεία
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι αν το σύστημα είχε αξιοποιήσει τα χρήματα που έδωσε η Περιφέρεια για την υγεία και αν είχαν αγοράσει στον μοριακό αναλυτή τα Νοσοκομεία δεν θα υπήρχε πρόβλημα μέχρι σήμερα.
«Τους το είχαμε υποδείξει εγκαίρως να πάρουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και αν είχαν πάρει τον αναλυτή, δεν θα υπήρχε πρόβλημα μέχρι σήμερα. Εμείς εξασφαλίσαμε 7 εκατ. και πλέον για να πάρουν όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και 12 εκατ. ευρώ για να πάρουν προσωπικό για δύο χρόνια. Την κατανομή θα έκανε η 5η ΥΠΕ σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία», τόνισε. Ωστόσο, τα χρήματα ακόμη δεν αξιοποιήθηκαν και δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω.

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται η εισήγηση τοπικών lock down ο περιφερειάρχης απάντησε ότι προσπαθούμε να κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά για να μην υπάρξει lockdown, γι αυτό κάνουμε όλους τους ελέγχους και τις επισταμένες ενέργειες για να περιορίσουμε τον κορωνοϊό. Για να μην υπάρχει lockdown πρέπει να προσέξουμε εμείς οι ίδιοι. Αν χρειαστεί να κλείσει ένα μαγαζί, θα κλείσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.