Ο Βόλος που χάθηκε: Το Χθες, το Σήμερα, το Αύριο-Η έκδοση της εφημερίδας «Μαγνησία» κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Η εκδήλωση του Ομίλου Καρεκλίδη την Κυριακή 13/10

Πώς ήταν ο Βόλος και τι καθόρισε τη σημερινή του μορφή; Τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά και ποια είναι η ευκαιρία που χάθηκε; Τι μπορεί να γίνει στο άμεσο και απώτερο μέλλον και τι περιθώρια υπάρχουν για παρεμβάσεις; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα  που καταγράφονται και αναλύονται στις «Στιγμές Ιστορίας», το νέο τεύχος της περιοδικής έκδοσης με τίτλο «Ο Βόλος που χάθηκε-Τα δεινά στη Δεκαετία 1950-1960-Το Σήμερα και το Αύριο», που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου μαζί με την εφημερίδα «Μαγνησία».

Η ημερομηνία της κυκλοφορίας του νέου ένθετου μαζί με την εφημερίδα «Μαγνησία» δεν είναι τυχαία, καθώς στις 13 Οκτωβρίου 1955 ο Βόλος χτυπήθηκε ανελέητα από την πλημμύρα που ήρθε να συμπληρώσει το παζλ της ολοκληρωτικής καταστροφής. Είχε προηγηθεί ο σεισμός των Σοφάδων Καρδίτσας που επέφερε χτυπήματα σε όλη την κεντρική Ελλάδα, αλλά και ο σεισμός στον Βόλο τον Απρίλιο του 1955, γεγονότα που παρουσιάζονται αναλυτικά με πηγές της εποχής στις σελίδες των «Στιγμών Ιστορίας».

Ο Βόλος λοιπόν είναι ουσιαστικά γκρεμισμένος και η ανάγκη για ανοικοδόμηση εμφανέστατη. Με ποιους όρους έγινε όμως αυτή. Στο Χθες λοιπόν, o συντονιστής της νέας έκδοσης της εφημερίδας «Μαγνησία», Γιώργος Καρεκλίδης, με ένα πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα παρουσιάζει τα κτήρια που έκαναν τον Βόλο ξεχωριστό, από τις αρχές του 20ου αιώνα, και πώς αυτά χάθηκαν στον σεισμό του 1955 ή μετεξελίχθηκαν.

Επίσης, ο πρώην δήμαρχος Βόλου, Μιχάλης Κουντούρης αναφέρεται σε όλο το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που υπήρχε στον μεταπολεμικό Βόλο και τον ρόλο που αυτό έπαιξε στη διαμόρφωση της πόλης μετά τις μεγάλες καταστροφές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην δήμαρχος Βόλου και πρώην υφυπουργός, Δημήτρης Πιτσιώρης, ξετυλίγει τις αναμνήσεις του από το Χθες, αναφέρεται στα λάθη που έγιναν και στις παραλείψεις του σχεδιασμού που ακολούθησε μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές, αλλά και στη μελέτη που ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1970 που ωστόσο ήταν πολύ αργά για να εφαρμοστεί. Όμως στέκεται και στα όσα μπορούν να γίνουν προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικά φαινόμενα όπως αυτά που έπληξαν τον Βόλο τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στις ιδιαιτερότητες της Μαγνησίας και στον ρόλο που παίζει το Πήλιο αλλά και η λίμνη Κάρλα στην ευρύτερη περιοχή αναφέρεται ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, συνδυάζοντας το Χθες με το Σήμερα.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Κώστας Αδαμάκης, ξεκινά από το Χθες, συνεχίζει στο Σήμερα και πώς τα σχέδια που υλοποιήθηκαν μετά τον σεισμό του 1955 δημιούργησαν θέματα αλλά και έδωσαν ανάσες στις συνοικίες του Βόλου, ενώ φτάνει το Αύριο, καθώς υπογραμμίζει τις όποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν ανά συνοικία αλλά και στο παραλιακό μέτωπο.

Μετά και τις φυσικές καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2023, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Τριαντόπουλος, με άρθρο του παρουσιάζει τις κινήσεις στήριξης των πληγέντων και δίνει έμφαση στο όραμα για την επόμενη ημέρα του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Συγχρόνως, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε συνέντευξή του επισημαίνει τα στοιχεία του παρόντος και του μέλλοντος της Μαγνησίας, καταγράφοντας τα έργα που υλοποιούνται αλλά και αυτά που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης μεταμορφώνοντας τον νομό και τις Βόρειες Σποράδες.

Με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν, ο Όμιλος Καρεκλίδη, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00, διοργανώνει στο Τεχνικό Επιμελητήριο με θέμα:

-Φυσικές Καταστροφές : ο Βόλος και η Μαγνησία τη δεκαετία του 1950-1960 και μετέπειτα η καταστροφή, οι σεισμοί, οι πλημμύρες.

-Ο Βόλος που χάθηκε και έμεινε.

-2023: Οι πλημμύρες, το σήμερα και η κλιματική αλλαγή, το αύριο του Βόλου και της Μαγνησίας.

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο Αρχιμήδης Καρεκλίδης, Εκδότης της εφημερίδας «Mαγνησία».

Ομιλητές θα είναι οι:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – Βουλευτής Ν. Μαγνησίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΝΑΝΣΥ ΚΑΠΟΥΛΑ, Πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας, Πρόεδρος διεπιστημονικής επιτροπής διαχείρισης Κάρλα – Παγασητικού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΤΣΙΩΡΗΣ, πρώην Δήμαρχος Βόλου, πρώην Υφυπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.