ΟΕΒΕΜ: Αδυναμία πληρωμής, μείωση κύκλου εργασιών και αβεβαιότητα για το μέλλον

Όπως δείχνει έρευνα για δημιουργία τριμηνιαίων στοιχείων

Την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ούτε τις ρυθμίσεις που κάνουν, με μειωμένο κύκλο εργασιών, που δεν προβλέπεται να κάνουν επενδύσεις ή προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο και βλέπει με μεγάλη αβεβαιότητα το μέλλον, αποτυπώνει έρευνα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, που παρουσιάστηκε σήμερα από τη Διοίκηση της ΟΕΒΕΜ.

Στην παρουσίαση της έρευνας παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος ο εκπρόσωπος του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς Παντ. Μαστρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης Απόστ. Ζαρκάδας και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βας. Καραλής, ενώ η απουσία κυβερνητικών βουλευτών σχολιάστηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τρύφωνα Πλαστάρα.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 6 και 14 Οκτωβρίου 2016,αφορά τα στοιχεία των επιχειρήσεων από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο 2016 και συμμετείχαν 308 επιχειρήσεις, σε σύνολο 1500 (ποσοστό 20%),με στόχο μια πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικών στοιχείων για τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργία αρχείων ανά τρίμηνο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, που έκανε την παρουσίαση, στην έρευνα συμμετείχαν 14 επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου, 31 του βιοτεχνικού και 56 επιχειρήσεις του επαγγελματικού κλάδου, ενώ οι ερωτήσεις ήταν χωρισμένες στις ενότητες απασχόληση, υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τζίρος – προσδοκίες – επενδύσεις, καθώς και αγορά.

Στον τομέα της απασχόλησης, από τα αποτελέσματα των απαντήσεων προκύπτει ότι οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν προσωπικό, το 87% δεν θα προσλάβουν προσωπικό, κάτι που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις δεν προβλέπουν καλυτέρευση το επόμενο τρίμηνο. Ποσοστό 72% των επιχειρήσεων που έχουν προσωπικό, δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, κάτι που δείχνει ότι οι προσωπικές σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων είναι καλές και όχι ψυχρά επαγγελματικές.
Στο σκέλος των υποχρεώσεων προς το δημόσιο προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα χρέη προς τράπεζες, ΟΑΕΕ και Εφορία, ενώ ποσοστό 60% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο τρίμηνο.
Στην ενότητα τζίρος – προσδοκίες – επενδύσεις ποσοστό 78% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο τζίρος του τριμήνου μειώθηκε 0-20% (22 επιχειρήσεις) και 20-40% (31 επιχειρήσεις) και πάνω από 40% για 26 επιχειρήσεις. Σε ερώτηση αν η κατάσταση βελτιωθεί το επόμενο τρίμηνο 94 επιχειρήσεις απάντησαν αρνητικά και μόλις 6 θετικά, ενώ 94επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις τους επόμενους μήνες.

Στην ενότητα της αγοράς, στην έρευνα έλαβαν μέρος επιχειρήσεις λιανικής σε ποσοστό 80% και χονδρικής πώλησης (20%),από τις οποίες ποσοστό μόλις 7% έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό (κλάδος μετάλλου), ενώ οι υπόλοιπες απευθύνονται στην Ελληνική αγορά.
Ποσοστό 53% των επιχειρηματιών χρησιμοποιεί e banking (47% όχι), ενώ ποσοστό 37% των επιχειρήσεων διαθέτει POS, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 63%.
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι μεσοσταθμικά 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν αθροιστικά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς κάθε μορφής δημόσια απαίτηση. Η χρήση σύγχρονων μορφών τραπεζικής (e banking, POS) δεν έχει υιοθετηθεί από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της περιοχής μας, διότι υπάρχουν οφειλές έναντι των υποχρεώσεών τους.

Η χρήση πλαστικής κάρτας βρίσκει σύμφωνες τις επιχειρήσεις, αν και μόνο αν υπάρξει ακατάσχετος λογαριασμός, ενώ υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την προοπτική του επόμενου τριμήνου.
Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν μέσω ρυθμίσεων οφειλών, αρκετές από τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν, στο επόμενο τρίμηνο δεν θα γίνουν προσλήψεις και επενδύσεις με ότι αυτό συνεπάγεται στην απασχόληση – ανεργία και στα δημόσια έσοδα.
Τέλος, από την έρευνα συμπεραίνεται ότι ποσοστό 90% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών σε διψήφια ποσοστά και μόλις 7% των επιχειρήσεων έχει εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ερωτηθείς σχετικά ο Τρύφων Πλαστάρας εκτίμησε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο τρίμηνο, καθώς ενόψει των γιορτών οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι πολλές.

Οι προτάσεις
Στην έρευνα οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να κάνουν και προτάσεις σχετικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, που είναι:
Για το φορολογικό: Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με την ύπαρξη αφορολόγητου ποσού, μείωση της προκαταβολής και του ΦΠΑ, επαναφορά των 100 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών, εξορθολογισμός επιτοκίων δανεισμού με ταυτόχρονη μείωση των προμηθειών στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ οι επιχειρήσεις τάσσονται υπέρ της χρήσης πλαστικού χρήματος, εφόσον υπάρξει σύνδεση με ακατάσχετο λογαριασμού σε ποσοστό 100%.
Για το ασφαλιστικό: Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων με ταυτόχρονο πάγωμα των προηγούμενων οφειλών και για να έχουν οι ρυθμίσεις ουσία, δεν πρέπει να χάνονται για ασήμαντη αιτία.
Τέλος, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο ασφαλιστικό από 1/1/2017 θα αποτελέσει ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.