«Όταν οι μηχανές σιωπούν…»: Ο Κ. Αδαμάκης συνομιλεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς στο 8ο ΓΕΛ Βόλου

Στο επίκεντρο η επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων στον Βόλο

Μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του 8ου   ΓΕΛ Βόλου από τον αρχιτέκτονα- μηχανικό , καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αδαμάκη στις 14 Μαΐου σχετικά με την επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων στην πόλη του Βόλου.

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 υλοποιήθηκε στο 8 ΓΕΛ Βόλου  πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο « Όταν οι μηχανές σιωπούν… η βιομηχανική κληρονομιά του Βόλου, από το παρελθόν στο μέλλον» σχετικά με  τα παλιά  βιομηχανικά   κτίρια , που βρίσκονται  στον αστικό ιστό της πόλης μας και τις νέες  χρήσεις τους.  Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν  η ευαισθητοποίηση σε θέματα    τοπικής  ιστορίας , σε θέματα αειφορικής διαχείρισης μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς  και ειδικότερα  των βιομηχανικών, η  ένταξή τους στην καθημερινότητα  και η  αλληλεπίδρασή  τους  με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του από το παρελθόν στο παρόν  και στο μέλλον.

Ο κ. Αδαμάκης  στη δεκαετία του 1980 υπήρξε πρωτεργάτης της κίνησης για τη διάσωση και αξιοποίηση των βιομηχανικών κτιρίων  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , τον Δήμο Βόλου και Ν. Ιωνίας και αργότερα με τη Νομαρχία Μαγνησίας ακολουθώντας την ευρωπαϊκή αντίληψη για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κίνηση αυτή κατέστησε το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου πρωτοπόρο  στα θέματα αξιοποίησης και επανάχρησης των βιομηχανικών κτηρίων.

Στην παρουσίασή του ο κ. Αδαμάκης  έκανε ιστορική αναδρομή σε αυτή την εξέλιξη της πόλης μας σε βιομηχανικό κέντρο και στη σταδιακή ανάδειξη και επανένταξη των βιομηχανικών κτιρίων στην καθημερινότητα της πόλης ώστε να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες σε δημόσια κτίρια. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 8ου ΓΕΛ Βόλου είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ανάγκη της αειφορικής διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και  τα μελλοντικά σχέδια για την αξιοποίηση και άλλων βιομηχανικών χώρων της πόλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.