Πάνω από 50 τόνους απορρίμματα συνέλεξε από τις ακτές της Μαγνησίας το πλοίο Typhoon

Το ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη τίμησε για την προσφορά του η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σημαντικό ήταν το έργο που επιτέλεσε το σκάφος Typhoon στη Μαγνησία που χτυπήθηκε από τις πλημμύρες, καθώς επί 108 μέρες ανέλαβε τον καθαρισμό 112 παραλιών και συγκέντρωσε πάνω από 10 τόνους απορρίμματα, καλύπτοντας 482.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας που αντιστοιχούν σε 53 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Σήμερα το σκάφος «Τυφώνας» βρέθηκε στην παραλία του Βόλου, όπου έγινε βράβευση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ο ανώτερος διοικητής φρουράς Βόλου, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, καθώς και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν εθελοντικά στον καθαρισμό.




Η Εύη Λαζού – Λασκαρίδη, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, τόνισε ότι επιβράβευση για το ίδρυμα είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε και οι παραλίες που άφησε πίσω να είναι καθαρές, ενώ είναι σημαντική η αναγνώριση από την Αυτοδιοίκηση και από την πολιτεία για το έργο που γίνεται και είναι μοναδικό στη Μεσόγειο, αν όχι παγκοσμίως.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος του ιδρύματος, το σκάφος Typhoon έμεινε στη Μαγνησία 108 ημέρες, καθάρισε 112 παραλίες, μάζεψε πάνω από 50 τόνους απορρίμματα, καλύπτοντας 482.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, ενώ τα σκουπίδια που συνελέγησαν καλύπτουν 53 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η κ. Λαζού – Λασκαρίδη τόνισε ότι ο «Τυφώνας» λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019, επί 365 μέρες τον χρόνο και καλύπτει όλη την ελληνική ακτογραμμή, ολοκλήρωσε ήδη μια φορά το σύνολο της νησιωτικής ακτογραμμής, σαρώνοντας και απορυπαίνοντας όλες τι απρόσιτες παραλίες και είχε ξεκινήσει τον δεύτερο κύκλο, όταν οι συνθήκες τον κάλεσαν στην περιοχή της Μαγνησίας και συνεχίζει το έργο του που δεν τελειώνει ποτέ.
Η πρόεδρος του ιδρύματος Λασκαρίδη το έργο για απορύπανση των ακτών της Μαγνησίας ήταν πολύ δύσκολο, γιατί το έργο που αντιμετωπίστηκε στην παραλία ήταν πρωτόγνωρο, διότι υπήρχαν πολλά μπάζα μαζί με τα πλαστικά και τα απορρίμματα και επειδή η συλλογή ήταν μικρά κομμάτια, ήταν δυσκολότερο να ξεχωρίσουν.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι η οποιαδήποτε φάση βιωσιμότητας στη ζωή μας δεν έχει κανένα νόημα εάν το περιβάλλον δεν είναι βιώσιμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια συμβάλει στο να αποκατασταθεί το περιβάλλον, έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο δεν μπορεί να πει κανείς λεκτικά και αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους αυτούς που βοήθησαν την περίοδο που περάσαμε, για να μπορέσουν να καθαρίσουν τις ακτές και να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνει.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι πρόκειται για άλλη μια εξαιρετική προσπάθεια του Ιδρύματος Λασκαρίδη, που βοήθησε σε μια λαβωμένη περιοχή όπως η δίκη μας, ενώ εξήρε την ανταπόκριση των εθελοντών, όπου πολλά παιδιά πήγαν και βοήθησαν.
Όπως είπε, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να τιμήσει αυτή την προσπάθεια, να την κάνει γνωστή στον κόσμο, ήταν εξαιρετική και τόνισε ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον αι η οικολογική συνείδηση είναι και θέμα παιδείας.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι το πλοίο «Τυφώνας» και το πλήρωμά του κατέφεραν ένα πελώριο έργο μετά τις καταστροφές αναφορικά με την αποκατάσταση των παραλιών ολόκληρης της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας από την πλευρά του Αιγαίου και του Παγασητικού.
Εκ μέρους των πολιτών της Μαγνησίας, ο βουλευτής ευχαρίστησε την οικογένεια Λασκαρίδη που με αυτό το θαυμάσιο και αποτελεσματικό πλοίο ανέλαβε την αποκατάσταση των ακτών μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.