Παπαπέτρος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Τεράστια νίκη απέναντι σε ένα παγιωμένο καθεστώς με φασιστικά χαρακτηριστικά»

«Ο λαϊκισμός αρέσει» τόνισε ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Βόλου

Τεράστια χαρακτήρισε τη νίκη του συνδυασμού «Συμμαχία για τον Βόλο» ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Παπαπέτρος, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 38,07%, από τα μεγαλύτερα Πανελλαδικά για μείζονα μειοψηφία, μετά από παγίωση ενός καθεστώτος με φασιστικά χαρακτηριστικά και έλεγχο της οικονομικής ζωής της πόλης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Με την έννοια αυτή ο στόχος του συνδυασμού μας να είναι η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν επιτεύχθηκε. Αυτή είναι η πολύ απλή ανάγνωση, αλλά είναι πραγματική.
Από την άλλη, με πολιτικούς όρους ο συνδυασμός «Συμμαχία για τον Βόλο» πέτυχε τεράστια νίκη, καθώς είναι από τους 2-3 Πανελλαδικά που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μείζονος μειοψηφίας. Ο συνδυασμός με το ποσοστό που πέτυχε, υπερβαίνει κατά πολύ, τους πολιτικούς χώρους που τον στήριξαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που δεν φτάνουν το 25%, ενώ συγκέντρωσε 38,07%, κάτι που σημαίνει μια διείσδυση στην κοινωνία ενός νέου συνδυασμού και μια αποτύπωση της ανάγκης της κοινωνίας να εκφραστεί διαφορετικά.
Ο κ. Παπαπέτρος τόνισε ότι αν υπήρχε περισσότερος χρόνος το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, όπως και αν τα χαρακτηριστικά των εκλογών ήταν άλλα και δεν είχαμε έκτακτες συνθήκες.

«Χωρίς να θέλω τις ευθύνες ή όποιες ευθύνες υπάρχουν από πάνω μου, μια από τις αιτίες της ανάδειξης ξανά του κ. Μπέου ως νέα Δημοτική Αρχή είναι ο λαϊκισμός που αρέσει, ο έλεγχος του μηχανισμού της εξουσίας, που διαχειρίζεται τα ζητήματα της άμεσης αποκατάστασης παροχής νερού, κάποιων πρώτων ειδών, του καθαρισμού των δρόμων, που λειτουργεί από τον ίδιο και υπέρ του, η διείσδυση του κ. Μπέου στην οικονομική ζωή και τη μικροοικονομία, με τη διαπλοκή τα μικρορουσφέτια, ο εκφοβισμός, καθώς και το άπειρο χρήμα που διαθέτει ή μπορεί να διαθέσει στην προεκλογική εκστρατεία, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Ο κ. Παπαπέτρος, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά του εκδότη της «Μαγνησίας» για τη διαχείριση του Πανθεσσαλικού, είπε ότι από τη διαχείριση του Πανθεσσαλικού ο Δήμος και το ΕΤΑΔ εν μέρει, απώλεσαν κάποια τεράστια ποσά, επειδή δεν αποδίδονταν τα αναλογικά ποσοστά επί των εισιτηρίων. Τα έσοδα αυτά απωλέσθηκαν υπέρ της ομάδας ΝΠΣ Βόλος, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο δήμαρχος, όπου καταλήγουν τα χρήματα αυτά. Όπως ανέφερε, το χρήματα αυτό αν και ιδιωτικό μπορεί να καταλήξει πολύ εύκολα και για προεκλογικές ανάγκες.

Ο δημοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι οι καταστροφές από τις πλημμύρες προφανέστατα και ευνόησαν την Δημοτική Αρχή, διότι είναι αυτή που διαχειρίστηκε το ζήτημα και κυρίως είναι αυτή στην οποία προστρέχει ο πολίτης, ενώ η αποχή ήταν μια ένδειξη διαμαρτυρίας οργής και θυμού, απέναντι στα φαινόμενα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, επίσης ευνόησε τον κ. Μπέο. Επιπλέον, λόγω της πολύ μικρής προεκλογικής περιόδου, λόγω εθνικών εκλογών και πυρκαγιών σε πρώτη φάση και των πλημμυρών στη συνέχεια, ευνοήθηκε η Δημοτική Αρχή, γιατί λόγω των καταστάσεων, το πρόγραμμα που συνδυασμού δεν έγινε κτήμα των Βολιωτών και τα προεκλογικά ενδιαφέροντα εστιάστηκαν σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρο, τα παραπάνω δεν είναι δικαιολογίες για το αποτέλεσμα, το οποίο ακόμη και δεν τα είχαμε όλα αυτά και είχαμε ομαλή περίοδο, ένα ποσοστό κοντά στο 40% μετά από παγίωση ενός καθεστώτος με φασιστικά χαρακτηριστικά και έλεγχο της οικονομικής ζωής της πόλης, πάλι μεγάλο θα ήταν.
Όπως είπε «τα περισσότερα δημοτικά ακίνητα καταλήγουν είτε σε μετόχους του ΝΠΣ, είτε σε συγγενείς δημοτικών συμβούλων και έμμεσα στους ίδιους τους στους δημοτικούς συμβούλους, οι επιχειρήσεις εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ελέγχονται, επιχειρήσεις φιλικές προς τη Δημοτική Αρχή έχουν διάφορες απαλλαγές νόμιμες ή παράνομες, όπως έχουν καταγγελθεί».

Στόχος η άνοδος των ποσοστών τηλεθέασης
Σε σχέση με το αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν το ενδιαφέρον του ΜΜΕ για τον Βόλο υπήρχε και πριν τις εκλογές, ο κ. Παπαπέτρος παραδέχτηκε ότι οι προσκλήσεις για συνεντεύξεις είναι πολύ περισσότερες μετά τις εκλογές, αλλά του προξενεί απορία αν το ενδιαφέρον αυτό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι πραγματικό ή για επικοινωνιακούς λόγους, επειδή η προσωπικότητα του κ. Μπέου με τα χαρακτηριστικά και στον δημόσιο λόγο που έχει ερεθίζει το κοινό και παρακολουθεί τις παρουσίες του μόνο και μόνο για να προβληθεί ή να αποκτήσει, μέσω των τηλεοπτικών μέσων μια μεγαλύτερη αναγνώριση και τα μέσα να αποκτήσουν και αυτά μεγαλύτερη απήχηση.
«Δεν είναι βέβαιος ότι το ενδιαφέρον είναι πραγματικό, διότι δεν μπορεί να μην ξέρανε επί 9 χρόνια τι συμβαίνει στον Βόλο. Το έχουμε καταγγείλει, έχουν γίνει άπειρα δικαστήρια, έχουν αναδειχτεί συγκεκριμένα ζητήματα και θεωρώ ότι αυτή η παρουσίαση τώρα δεν έχει μόνο χαρακτηριστικά ανάδειξης ενός φαινομένου προκλητικού δημόσιου λόγου, αλλά και ανόδου ποσοστών τηλεθέασης», ανέφερε ο επικεφαλής της μειοψηφίας.

«Ο λαϊκισμός αρέσει»
Έστω κι έτσι, τόνισε ο Ν. Παπαπέτρος, αναδεικνύεται ένα πρόβλημα, μια παθογένεια της Ελληνικής κοινωνίας στον Βόλο και πρόσθεσε ότι ο λαϊκισμός αρέσει γιατί είναι η εύκολη λύση και όταν κάποιος λέει αυτά που αρέσουν ή που θα ήθελε να πει ο ίδιος, όταν φαντάζεται ότι θα γίνει ισχυρός εάν χτυπήσει έναν άνθρωπο πιο αδύναμο ίσως από αυτόν ή φαντάζεται ότι θα γίνει ισχυρός χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο, ακόμη και διασπαθίζοντας δημόσιο χρήμα, αυτό λειτουργεί υποσυνείδητα και προβάλει τον εαυτό του στην εικόνα του Μπέου.
«Είναι πολύ εύκολο να λες τον άλλον με κάποια ερωτικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει και να λέει ο Μπέος ότι λέει αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες στα καφενεία. Καλά κάνουν και δεν το λένε οι Έλληνες δημόσια, αλίμονο αν ο καθένας την όποια σκέψη του πρόστυχη ή όχι την εξέφραζε μ’ αυτό τον τρόπο. Δεν θα ήμασταν οργανωμένη κοινωνία που λειτουργεί με κανόνες, αλλά κοινωνία ζούγκλας», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος.

Ακόμη είπε ότι η δομημένη κοινωνία πρέπει να βάλει σε κανόνες τα κατάλοιπα και τα κόμπλεξ, ο καθένας μπορεί να σκέφτεται ότι θα ήταν ωραία να ήταν πλούσιος, αν είχε 1 εκ. € που θα το έκλεβε και αυτό δεν πρέπει να είναι στόχος ζωής, ούτε πρόθεση με το οποιοδήποτε τίμημα.
«Για μένα η ερωτική ταυτότητα του καθενός ή ο αυτοπροσδιορισμός του είναι δική του επιλογή και δικαίωμα θεμελιωμένο πλέον και δεν μπορεί ο καθένας να την αμφισβητεί με αυτό τον τρόπο. Αλίμονο αν ο καθένας εκφράζει τα ένστικτα ή τις χυδαίες σκέψεις του μ’ αυτό τον τρόπο. Δεν είναι αυθεντική έκφραση της κοινωνίας αυτή, είναι λαϊκίστικη, χυδαία, προκλητική έκφραση. Η κοινωνία οφείλει να προστατέψει τον εαυτό της, γιατί δεν αυτοπροστατεύεται έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στοχευμένες πολιτικά οι δημοσκοπήσεις
Αναφερόμενος στο θέμα των δημοσκοπήσεων που έδιναν στην παράταξη Μπέου ποσοστό 63% και στην παράταξη Παπαπέτρου 20%, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα, όλες ήταν στοχευμένες πολιτικά και ίσως αποτράπηκε κόσμος που ήθελε να τον ψηφίσει.
Όπως ανέφερε, ο κ. Μπέος έβγαζε θηριώδη ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά καμία απ’ αυτές δεν ανταποκρινόταν σε πραγματικά δεδομένα, είτε το δείγμα ήταν πολύ μικρό, είτε ήταν στοχευμένο.
Ο κ. Παπαπέτρος είπε ότι όσο άγνωστος και αν ήταν ο ίδιος, ένα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δεν θα επέλεγε τον Μπέο και ο οποιοσδήποτε να ήταν απέναντι θα έπαιρνε ένα ποσοστό τουλάχιστον 15-20%, το ότι ο συνδυασμός του πήρε σχεδόν 40% ήταν επιτυχία, ενώ εκτίμησε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις ήταν στοχευμένες πολιτικά.
«Είναι γνωστό ότι η παράσταση νίκης δημιουργεί τάσεις και αυτό το ξέρει πολύ καλά. Έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί χρήμα μπορούσε να παραγγείλει δημοσκοπήσεις, που είναι ακριβές και ανέρχονται με μερικές χιλιάδες ευρώ για μια δημοσκόπηση 600 ατόμων. Τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε τοπικές εφημερίδες δεν τις παράγγειλαν οι εκδότες, αλλά η Δημοτική Αρχή», τόνισε.
Επίσης είπε ότι αν μια δημοσκόπηση πέφτει έξω 20 μονάδες και ακόμη και για τον ίδιο έπεσαν έξω 8-10 μονάδες, δεν έχουν αξιοπιστία.
Όσον αφορά στη δημοσκόπηση που εμφάνιζε τον κ. Παπαπέτρο μπροστά, τόνισε ότι η δημοσκόπηση αυτή ήταν διαδικτυακή, έγινε από ιδιώτη, γι’ αυτό και δημοσιεύτηκε από τον ίδιο μετά τις εκλογές, που είχε μεγαλύτερο εύρος και έπεσε πολύ λιγότερο έξω καθώς έδινε 44-48% στον συνδυασμό του και έδιναν ένα εύρος στον κ. Μπέο 43-46%, με αποτέλεσμα να έχει αποκλείσεις 6-10 μονάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.