Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για την υπέρμετρη φορολόγηση των συνταξιούχων που εργάζονται

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Με την «έκπληξη» της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης βρίσκονται αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι που απασχολούνται, λόγω της αλλαγής του φορολογικού κλιμακίου που προκύπτει από το άθροισμα του ποσού της σύνταξης και των αποδοχών τους.
Με τον ν.5078/2023, η κυβέρνηση κατάργησε την περικοπή του 30% της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους ενώ πέραν των εισφορών που καταβάλουν, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης (μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες),θεσπίστηκε ένας νέος πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ επί των αποδοχών των απασχολούμενων συνταξιούχων.
Παρότι η πρωτοβουλία πολυδιαφημίστηκε και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα ευνοηθούν, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης διαπιστώνεται ότι οι φόροι μειώνουν κατά πολύ τόσο την σύνταξη όσο και τον μισθό τους.
Ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλ.Μεϊκόπουλος και άλλοι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για το θέμα καλώντας τον τροποποιήσει το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο των συνταξιούχων που εργάζονται.
«Η ένταξη τους στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι ορθολογική και δίκαιη. Η δυσβάστακτη φορολόγηση δεν συμβάλλει στην εξάλειψη της «μαύρης» εργασίας που υπήρχε γύρω από την απασχόληση των συνταξιούχων» τόνισαν.
Ρώτησαν, επίσης, τον αρμόδιο Υπουργό αν θα μεριμνήσει ώστε η φορολογική υποχρέωση των απασχολούμενων να εξαντλείται με την παρακράτηση φόρου στην πηγή, ή με τη θέσπιση αυτοτελούς φορολογίας με κλίμακα των αποδοχών αυτών, παρέχοντας το δικαίωμα στους φορολογούμενους συνταξιούχους που απασχολούνται να επιλέγουν τις ευνοϊκότερες διατάξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.