Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ρύπανση στον Βόλο

Αέρια ρύπανση και καύση το διττό πρόβλημα της πόλης- Αδρανούν Περιφέρεια, Δήμος Βόλου και Βουλευτές

Μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας στράφηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτοντας καταγγελία τόσο για το θέμα της αέριας ρύπανσης, όσο και για την καύση απορριμμάτων και τη ρύπανση που προκαλείται σε αέρα και έδαφος από αυτή.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης αναφέρθηκαν στην κίνησή τους αυτή, ελπίζοντας πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα δώσουν τη λύση που δεν έχουν δώσει οι τοπικοί φορείς και η πολιτεία.

“Επί πολλά χρόνια η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας διεξάγει έναν μεγάλο αγώνα για καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής στον Βόλο και τη Μαγνησία. Για το μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου και ενάντια στην καύση σκουπιδιών και άλλων ρυπογόνων υλικών από την ΑΓΕΤ, από το 2001 προβαίνει σε διαρκή ενημέρωση των πολιτών, έχει κάνει καταγγελίες και υπομνήματα στην πολιτική ηγεσία, ακτιβισμούς και μαζικές εκδηλώσεις, μαζί με τους πολίτες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την περιοχή μας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, βουλευτές, Δήμος Βόλου αδιαφορούν απολύτως για το μεγάλο πρόβλημα. Θα σημειώσουμε ακόμη ότι και οι επιστημονικοί φορείς που έχουν παλαιότερα κάνει σημαντικές προσπάθειες για το ζήτημα αυτό, το τελευταίο διάστημα αδρανούν και αυτοί”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Βολιώτης.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στις αποφάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος Φάμελλου και Σκρέκα, η οποία δικάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε όμως να δώσει άλλη διάσταση στο θέμα.

Τον Δεκέμβριο του 2021 Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και ΠΑΝΔΟΙΚΟ απέστειλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντίστοιχη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 22 σελίδες και 37 συνημμένα. Καταγγελία και αναφορά έχουν λάβει ήδη αριθμούς πρωτοκόλλου.

Από την πλευρά της η κ. Αγλαΐα Στεργιοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το πρόβλημα στον Βόλο έχει δύο σκέλη. Αφενός την αέρια ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5 και τους άλλους επικίνδυνους ρύπους όπως ΝΟ2, SO2, O3 και αφετέρου τις επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα”, ενώ αναφέρθηκε και στις μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συνδέουν τις εξάρσεις αιωρούμενων σωματιδίων με αύξηση στις εισαγωγές στο Νοσοκομείο Βόλου παιδιών και ενηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η κ. Φαίη Τζανετουλάκου αναφέρθηκε σε πολλά στοιχεία τα οποία συνδέουν τη ρύπανση με προβλήματα υγείας, ενώ έκανε λόγο και για κινήσεις της Περιβαλλοντικής αλλά και πολιτών όλο αυτό το διάστημα. Σημείωσε πως “το κίνημα πολιτών το 2018 συνέλλεξε δείγματα εδάφους, τα οποία στάλθηκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο του Καναδά, όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες υπερβάσεις σε βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό. Τα πλοία που έρχονται, δεν γνωρίζουμε από του γεμίζουν το φορτίο τους. Από τον Σεπτέμβριο με τη νέα ΑΕΠΟ έρχονται πέντε καράβια το μήνα. Τελευταία έρευνα του ΠΘ βρήκε τιμές που υπερβαίνουν αντίστοιχες του Μπαγκλαντές σε βαρέα μέταλλα γύρω από τη Χαλυβουργία”.

Τέλος, ο κ. Βολιώτης σημείωσε πως η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ για ακόμη μία φορά ανέλαβαν για λογαριασμό των πολιτών της πόλης του Βόλου και της ίδιας της πόλης, αφού υπάρχει αδράνεια επιστημονικών φορέων και πολιτικής ηγεσίας, να καταγγείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα όσα συμβαίνουν στην πόλη με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα δικαιώσουν τους αγώνες των πολιτών για καθαρό αγώνα.

Δ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.