Πολλές οι δράσεις του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»

Πολλές είναι οι προς κατάθεση προτάσεις για χρηματοδότηση στην Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» του υπουργείου Παιδείας, που παρουσιάστηκε σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση στο Ξενία του Βόλου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις κύκλους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 280 εκ. €, με δικαιούχους ερευνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η κ. Σ. Πούλου, στέλεχος της Μονάδας Α’ ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ.
Όπως επισήμανε ο Σ. Παυλέας, ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, βασικός στόχος της ενιαίας αυτής δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος τόνισε ότι το Π.Θ. έχει έρθει σε συνεννόηση με επιχειρήσεις από τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και γενικότερα και έχει έτοιμες προτάσεις για να καταθέσει για χρηματοδότησης. Επιπλέον τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό πρόγραμμα καθώς είναι από τα ελάχιστα αυτή την περίοδο που δίνουν τη δυνατότητα για έρευνα και καινοτομία σε πάρα πολλούς τομείς.

Το πρόγραμμα
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 280.000.000 € ενώ αυτός των παρεμβάσεων του πρώτου κύκλου σε 126 εκ. €. Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παρεμβάσεις σε αυτόν τον πρώτο κύκλο είναι τρεις: Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν όλους τους τομείς του ΕΠΑνΕΚ. Ειδικότερα 22 εκατομμύρια για υλικά κατασκευές, 16 εκ. € για τουρισμό, πολιτισμό, και δημιουργικές βιομηχανίες, 46 εκ. € για αγροδιατροφή και βιομηχανία τροφίμων, 40 εκ. € για περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, 51εκ. ευρώ για υγεία και φάρμακα, 12 εκ. € για μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, 31 εκ. € για ενέργεια, 52 εκ. € για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και 10 εκ. € για αναδυόμενες τεχνολογίες.

Ο ανώτερος συνολικός προϋπολογισμός την αίτηση χρηματοδότησης ποικίλει ανάλογα με την παρέμβαση. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει του 36 μήνες.
Στην ενημερωτική ημερίδα, παρέστησαν περίπου 50 εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και 30 περίπου επιχειρήσεις της περιοχής.
Λεπτομέρειες για την πρόσκληση και πως αυτή υποβάλλεται μπορεί κάποιος να βρει στη σελίδα της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ www.eyde-etak.gr, www.gsrt.gr και www.espa.gr, καθώς και www.antagonistikotita.gr
ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΚΟΣΜΟΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.