Πόσο θα στοιχίσει ο οβελίας στους Βολιώτες- Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη οι παραγγελίες

Έγκαιρες παραγγελίες ζητούν οι κρεοπώλες ενόψει Πάσχα

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν οι παραγγελίες αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα και οι κρεοπώλες ζητούν από το καταναλωτικών κοινό να κάνει έγκαιρα τις παραγγελίες του, μέχρι τη Μ. Τετάρτη, γιατί ο αριθμός των ελληνικών σφαγίων είναι περιορισμένος.
Η τιμή του οβελία θα είναι φέτος πιο ακριβή, στα 15 € το ακριβό και στα 16 € το κατσίκι, αυξημένη κατά 9% απ’ ότι πέρυσι, λόγω του μικρού αριθμού των αμνοεριφίων και αν υπάρξει μεγάλη ζήτηση, ίσως να παρουσιαστεί έλλειψη στην αγορά, κυρίως για τα βάρους 8-12 κ. που προορίζονται για σούβλα.

Στο Ράδιο ΕΝΑ μίλησε ο Αντώνης Κανελλόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Βόλου, ο οποίος ανέφερε ότι από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις πλημμύρες του φθινοπώρου, που είχαν αποτέλεσμα το ζωικό κεφάλαιο να μειωθεί, αλλά και τις αθρόες εξαγωγές του έγιναν στην Ιταλία και την Ισπανία, για το Πάσχα των καθολικών, έχουν αποτέλεσμα τα σφάγια να είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα και οι τιμές να είναι αυξημένες.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών εξέφρασε απορία που ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας δήλωσε για την τιμή στο οβελία στα 10 €/κιλό, για ένα προϊόν που είναι σε έλλειψη.

Ο οβελίας φέτος θα είναι ακριβότερος, σε σχέση με πέρυσι κατά 9%, που αντιστοιχεί σε 1 € το κιλό παραπάνω, λόγω του πληθωρισμού της έλλειψης και του μηδενισμού του κέρδους των κρεοπωλών, ώστε ο οβελίας να μην ξεπεράσει τα 15 €, ανεξάρτητα από την τιμή αγοράς του.
Η μέση τιμή που έχει διαμορφωθεί στην αγορά για το αρνί είναι 15 € και για το κατσίκι 15,50 – 16,00 €/κιλό.
Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι πέρυσι η τιμή στο αρνί ήταν 14 € και στο κατσίκι 15 €, κατά μέσο όρο.

Ο ίδιος είπε ότι οι τιμές αυτές αφορούν ελληνικά ζώα, οι κρεοπώλες πρέπει να το αποδεικνύουν ανά πάσα στιγμή, ενώ για τα εισαγωγής είναι υποχρεωμένοι να έχουν πινακίδα με τη χώρα προέλευσης.
Ο πρόεδρος του κλάδου, ανέφερε ότι σε πολλά κρεοπωλεία υπάρχει και η επιλογή των κρεάτων εισαγωγής, ενώ σε αρκετά η επιλογή είναι να δουλεύουν με αμιγώς ελληνικά κρέατα και επειδή φέτος είναι περιορισμένος ο αριθμός τους, πολλά κρεοπωλεία δεν συμπλήρωσαν τον αριθμό των αμνοεριφίων που βάζουν στο κρεοπωλείο τους κάθε χρόνο και, αν υπάρξει αυξημένη ζήτηση, εμφανιστεί έλλειψη στην αγορά ελληνικών αμνοεριφίων και κυρίως για αυτά της σούβλας, που θα κυμαίνονται από 8 μέχρι 12 κιλά.

«Συμβουλεύω στους καταναλωτές που θέλουν να τηρήσουν το έθιμο και επιθυμούν αμνοερίφια για σούβλα, σε αυτά τα κιλά, να κάνουν έγκαιρα την παραγγελία τους και να μην το αφήσουν τελευταία ώρα», επισήμανε ο κ. Κανελλόπουλος.
Όσον αφορά στα αμνοερίφια εισαγωγής, ο κρεοπώλης είπε ότι επί το πλείστον προέρχονται από βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία, με σαφή ένδειξη ότι πρόκειται για εισαγωγής.

Όσον αφορά στις συκωταριές ή στο κοκορέτσι που θα επιλέξει ο καταναλωτής να πάει από το κρεοπωλείο, θα είναι στην ίδια τιμή με το αρνί, ενώ αν φτιάξει μόνος του το κοκορέτσι, τα έντερα πωλούνται 8,50 €/κιλό.

Το ωράριο των κρεοπωλείων είναι για τη Μ. Εβδομάδα από το πρωί ως τις 9 το βράδυ συνεχόμενα, τη Μ. Παρασκευή 11.00-21.00 και το Μ. Σάββατο από το πρωί ως τις 17.00.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.