«Πράσινο σημείο» και 2765 κάδους οικιακής κομποστοποίησης αποκτά ο Δήμος Βόλου

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

«Πράσινο σημείο» και 2.765 κάδους οικιακής κομποστοποίησης για την καλύτερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποκτά ο Δήμος Βόλου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη του έργου προϋπολογισμού 2.470.477 ευρώ στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Βόλου.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε ένα περιβαλλοντικό έργο που συμβάλλει δραστικά στην αύξηση της ανακύκλωσης κατά 6.412 τόνους το χρόνο και στη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή. Συνεχίζουμε με ολοκληρωμένο σχεδιασμό την προσπάθεια μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, εξοικονομώντας παράλληλα, πολύτιμους πόρους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Πράσινο Σημείο»

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό του κεντρικού Πράσινου Σημείου του Δήμου Βόλου, την εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε ποσοστό 5% των νοικοκυριών του Δήμου και την υποστήριξη για ένα έτος του προγράμματος κομποστοποίησης από σύμβουλο.

Το Πράσινο Σημείο αναμένεται να κατασκευαστεί σε γήπεδο εκτάσεως 3.370m2 στη συνοικία Νεάπολη και περιοχή Μπουρμπουλήθρας, το οποίο εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση από τους πολίτες καθώς απέχει από το κέντρο της πόλης του Βόλου περί τα 2,2 km και βρίσκεται πλησίον της εισόδου/εξόδου της πόλης μέσω της λεωφόρου Αθηνών. Στόχος του Δήμου είναι η συλλογή σε αυτό περί των 5.600 τόνων/έτος υλικών συμπεριλαμβανομένων ανακυκλώσιμων υλικών, ειδών προς επαναχρησιμοποίηση, ογκωδών και πράσινων αποβλήτων. Η είσοδος και η έξοδος των χρηστών στον χώρο θα πραγματοποιείται από την κεντρική πύλη με τα μέσα συλλογής να είναι τοποθετημένα περιμετρικά της κεντρικής πλατείας. Η κίνηση των οχημάτων μεταφοράς επίσης θα γίνεται περιμετρικά της πλατείας. Για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου του Δήμου, θα γίνει προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και ενός τεμαχιστή ογκωδών.

Ο Δήμος Βόλου, λαμβάνοντας υπόψη και τους στόχους του εν ισχύ Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας, θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το σχεδιασμό και τη δημιουργία Π.Σ., έτσι ώστε να συμβάλλει:

• Στην ενίσχυσης της διαλογής στην πηγή από τους πολίτες.

• Στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

• Στη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.

• Στη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.

• Στην μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί η Οικιακή κομποστοποίηση στον Δήμο, μέσω της προμήθειας 2.765 σετ κομποστοποίησης ανοιχτού τύπου και διάθεσής τους προς χρήση σε νοικοκυριά. Παράλληλα, θα προσληφθεί Σύμβουλος για παροχή τεχνικής στήριξης των πολιτών και παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης για τον πρώτο χρόνο εγκατάστασης τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.