Πρωτιά για τη μαθητική εφημερίδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό εφημερίδας

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Ψυχής αγώνας άγονος- Αναζητώντας αχτίδες ελπίδας"

Το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εφημερίδας με θέμα «Ψυχής αγώνας άγονος- Αναζητώντας αχτίδες ελπίδας” 2023-2024 του εκπαιδευτικού οργανισμού “Ορίζοντες”, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης και σκοπεύει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών ευαισθητοποιώντας τους νέους  σε θέματα που τους απασχολούν και ενδιαφέρουν την κοινωνία γενικότερα κατέκτησε η Μαθητική Σχολική Εφημερίδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

 

Η Υπεύθυνη της διοργάνωσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Σχολικής  Εφημερίδας “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” κ. Λουκία Στέφου Λουκία απευθυνόμενη στη Διεύθυνση του σχολείου και στην Διευθύντριά του κ. Δέσποινα Μουζαλά τόνισε   χαρακτηριστικά:  “Ανάμεσα στα τόσα σημαίνοντα της εξαιρετικής σας εφημερίδας, επιλέγω: “Ένας από τους βασικότερους παράγοντες, που βοηθούν στο να έχουμε καλή ψυχική υγεία, είναι η ενασχόληση με την τέχνη.” Η σύνθεση μιας εφημερίδας απαιτεί κι αυτή τέχνη: την τέχνη τού να μελετάς, να σημειώνεις, να συζητάς, να  μαθαίνεις, να σέβεσαι τις γνώμες των άλλων, να υποχωρείς μπροστά στην πιο ολοκληρωμένη γνώμη, να αλλάζεις τη δική σου, αν αποδειχθεί ότι του “άλλου” είναι σωστότερη, να παρακινείσαι όσο διαβάζεις τα γραφόμενα της ομάδας, να βλέπεις τα δικά σου με άλλα μάτια, γιατί δεν είναι πια δικά σου! Γίνονται ένα με των άλλων, συναποτελούν το έργο όλων! Και πόσο ωραίο είναι να συνανήκεις σε μια κοινότητα που μάχεται να μαθαίνει, να εργάζεται και να συνεργάζεται, να κινείται όμορφα και να συγκινείται, να γράφει, να ξαναγράφει και να συγγράφει, να θέτει, να αναιρεί και να συνθέτει!

Τι ωραίο που είναι ένα σχολείο, που κάνει το μάθημα χαρά και το φορτώνει απαλά στις ψυχές που στεγάζει! Πολλά συγχαρητήρια !Σε όλες και όλους! Και μια μεγάλη αγκαλιά στη γλυκιά συγγραφική ομάδα»!

 

Οι μαθητές στην εφημερίδα τους «Έκτης news», καθώς πρόκειται για προσπάθεια των μαθητών της Στ’ τάξης παρουσίασαν έρευνα με θέμα «Τι αγχώνει τους μαθητές;». και  σε αυτή συμμετείχαν μαθητές της Ε και Στ τάξης του σχολείου, οι οποίοι έπρεπε να απαντήσουν εάν γνωρίζουν τους όρους εκφοβισμός, άγχος, κρίσεις πανικού, βία, προβλήματα διατροφής και εξαρτήσεις, αλλά και εάν έχουν βιώσει κάτι από όλα αυτά.

Από τους 29 που απάντησαν προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: 18 μαθητές έχουν νιώσει κάτι από τους παραπάνω όρους. 15 μαθητές απάντησαν πως νιώθουν άγχος στο σχολείο, ενώ αρκετά παιδιά δήλωσαν ότι τους αγχώνουν τα τεστ, τα διαγωνίσματα, οι βαθμοί, όταν σηκώνονται στον πίνακα και δεν γνωρίζουν την απάντηση. Ακόμη 19 μαθητές απάντησαν ότι ζητούν βοήθεια όταν τους προβληματίζει κάτι ή όταν τους αγχώνει μία κατάσταση, ενώ όταν τους ζητήθηκε να δηλώσουν ποιος παράγοντας (οικογένεια, δάσκαλοι, φίλοι) μπορεί να τους βοηθήσει σε κάποια δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι 23 μαθητές απάντησαν πρώτα την οικογένεια, ενώ τέσσερις μαθητές τους φίλους.

Η θεματολογία της εφημερίδας ήταν γύρω από την ψυχολογία, την ψυχική υγεία, τις διαφορές ανάμεσα στο στρες και το άγχος. Με κείμενα, σταυρόλεξα, έρευνες αλλά και τη μυθολογία οι μαθητές προσπάθησαν να αγγίξουν αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα και να αναζητήσουν τις δικές τους αχτίδες ελπίδας.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.