Πρότυπο για τα Δικαστήρια της χώρας το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου

Εγκαινιάστηκε παρουσία της Γ.Γ. του υπουργείου και του προέδρου του ΣτΕ

Παρουσία της Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου, της γενικής επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχίας Φουρτουλάκη και των τοπικών αρχών εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, που στεγάζεται απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ενώ επισημάνθηκε ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν μεγάλο ποσοστό των Δικαστηρίων της χώρας, την επίλυση των οποίων εξετάζει συνολικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου τους τελευταίους μήνες στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο επί της οδού 2ας Νοεμβρίου, απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου και διαθέτει πλέον δική του αίθουσα ακροατηρίου μονομελούς και τριμελούς σύνθεσης, καθώς και ευρύχωρα γραφεία. Η τελετή εγκαινίων έγινε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Η Μαρία Γιαννακάκη Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπροσώπησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή, που δεν μπόρεσε να έρθει στο Βόλο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Όπως ανέφερε για το υπουργείο το κτιριακό ζήτημα των Δικαστηρίων της χώρας είναι πολύ μεγάλο, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στις γνωστές δημοσιονομικές δυσκολίες και τους μνημονιακούς περιορισμούς.
«Δυστυχώς υπάρχουν Δικαστήρια που λειτουργούν πάνω από ψητοπωλεία και χαρτοπαικτικές λέσχες και πρέπει να βρεθεί μια λύση, δεδομένου ότι και το ζήτημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως και σχετίζεται και με τις κτιριακές υποδομές», δήλωσε.

Η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι το υπουργείο κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και με το ζήτημα της μηχανοργάνωσης που ξεκίνησε από τα Διοικητικά Δικαστήρια, δηλώνοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι η αιχμή του δόρατος στην έξοδο από την κρίση.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, η κ. Γιαννακάκη είπε ότι δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, αλλά η κατάσταση δεν είναι καλή για η συντριπτική πλειονότητα των κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων της χώρας. Η ίδια τόνισε ότι τα προβλήματα εξετάζονται σε ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ

Από αριστερά η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικ. Σακελλαρίου και η επίτροπος των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουρτουλάκη
Από αριστερά η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικ. Σακελλαρίου και η επίτροπος των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουρτουλάκη
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΙΟΙΚ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, είπε πως η παρουσία του στα εγκαίνια του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι για να ενισχύσει τις προσπάθειες που κάνουν οι διοικητικοί δικαστές για να βελτιώσουν την εικόνα και την εμφάνιση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
«Από πλευράς ποσότητας και ποιότητας βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Πίσω από τους θεσμούς βρίσκονται πρόσωπα και όταν υπάρχουν πρόσωπα με ικανότητες, το κύρος των θεσμών, στηρίζεται στο κύρος του ενός εκάστοτε προσώπου που καλείται να υπηρετήσει τους θεσμούς», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίου και χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, την οποία χαρακτήρισε επίσης πολύ επιτυχημένη.
«Στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και θα επισκεφθούμε όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για να συμβάλλουμε στην αναβάθμισή τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ, που συμπλήρωσε ότι τα Δικαστήρια είναι τα σύμβολα του κράτους δικαίου και ο πολίτης πρέπει να έχει μια καλή εντύπωση για την εμφάνισή τους.

Η επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων
Η γενική επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουρτουλάκη συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, λέγοντας ότι κατέχει σημαίνουσα θέση στον δικαστικό χάρτη της χώρας.
Η ίδια σημείωσε πως το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου δεν διέθετε δική του αίθουσα συνεδριάσεων, αλλά οι δικογραφίες από τις δικασίμους μεταφέρονταν από την οδό Ιάσονος στο ακροατήριο του πολιτικού –ποινικού δικαστηρίου της πόλης, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η μεταφορά δικογραφιών και με πολλές ρωγμές κυρίως στην εικόνα του κύρους του Δικαστηρίου.

Επίσης τόνισε ότι αίφνης το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου απόκτησε έναν συμβολισμό στη μαυρίλα της εποχής και θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλους ηγέτες δικαστηρίων να προβούν σε ανάλογες ενέργειες.

Δικηγόροι: Καλύτερη λύση νέο Δικαστικό Μέγαρο
Την ικανοποίησή του για το νέο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου και για το γεγονός ότι παραχωρήθηκε γραφείο για τους δικηγόρους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης, στον χαιρετισμό του.

Όπως είπε, αν συγκρίνουμε τις συνθήκες εργασίας στον δεύτερο όροφο της οδού Ιάσονος με τις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στους δύο ορόφους των εγκαινιαζόμενων γραφείων, τα 229 με τα 452 τετραγωνικά μέτρα, η διαφορά υπέρ των νέων γραφείων είναι τεράστια. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το μίσθωμα παραμένει το ίδιο, 1190 €. Και αυτό είναι κάτι, που θα πρέπει να πιστωθεί σε αυτούς που το πέτυχαν.

«Από την πλευρά μας δεν μπορεί παρά να δηλώσουμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή ενός παλαιού αιτήματός μας. Την παραχώρηση ενός γραφείου αποκλειστικά για τους δικηγόρους. Το γραφείο αυτό, που ήδη το εξοπλίσαμε με λάπτοπ κι εκτυπωτή, το θεωρώ ως ένα χώρο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, που πραγματικά εντυπωσιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε ότι η λύση που επιλέχτηκε, δηλαδή η μεταστέγαση των γραφείων σ’ ένα άλλο μισθωμένο οίκημα, είναι μία λύση μεταβατική, που αφήνει ανεπηρέαστη τη λειτουργία των ακροατηρίων του Δικαστικού Μεγάρου, των οποίων η αποσυμφόρηση είναι το ζητούμενο.

Οι δικηγόροι χαιρετίζουν τη λειτουργία των εντυπωσιακών γραφείων του Διοικητικού Πρωτοδικείου και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο, με χώρους επαρκείς, όπου όλες οι υπηρεσίες θα συνυπάρχουν, όπου οι δικηγόροι θα μετακινούνται από ακροατήριο σε ακροατήριο διανύοντας μερικές δεκάδες μέτρα και όχι απόσταση χιλιομέτρου.
«Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι ο Βόλος, μετά τον Πειραιά, είναι η πόλη με το μεγαλύτερο, σε σχέση με το Δικαστικό Μέγαρο πρόβλημα. Ότι αφού δρομολογήθηκε λύση για τον Πειραιά, είναι αδιανόητο να μη δρομολογείται λύση και για τον Βόλο», τόνισε ο Λάζαρος Γαϊτάνης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.