Σ. Γιαμάκος: Ευχή για ολοκλήρωση της ανάπτυξης συνολικά του Παγασητικού

Προβλέπει τη μετατροπή του σε Αργοναυτικό Πάρκο

Στην πρόταση που κατέθεσε υπό τη μορφή Projects στο πλαίσιο του Yachting Festival 14 – 17 Οκτωβρίου 2021 στο Βόλο, αναφέρεται ο συμπολίτης Σωτήρης Γιαμάκος, Αρχιτέκτων MSc, που προβλέπει τη μετατροπή του Παγασητικού ως Αργοναυτικού Πάρκο και εκφράζει την ελπίδα ότι το ΣτΕ θα δικαιώσει την προσπάθεια που εκίνησε το 2012 και διακόπηκε, να συνεχιστεί το 2022 και συνδέεται με την ανάπτυξη του συνολικού σχεδίου για τον Παγασητικό.

Τα Projects του αρχιτέκτονα αφορούν τη σύνδεση του λιμένα Βόλου με τη Βιομηχανική Περιοχή. Όπως τονίζει, η σύνδεση με τη Βιομηχανική περιοχή με παράλληλη μετεξέλιξη του σημερινού λιμένα είναι μια πρόκληση τόσο για την πόλη του Βόλου, που βασίζεται διαχρονικά στην ανάπτυξη αυτών των ενοτήτων, όσο και για τη χώρα, όπου τόσο ο λιμένας του Βόλου όσο και η βιομηχανική μας περιοχή, θεωρούνται από τις παραγωγικότερες υποδομές του εθνικού μας δικτύου που σήμερα και οι δύο υπολειτουργούν.

Η μαρίνα Βόλου
H πρόταση για τη χωροθέτηση και το σχεδιασμό της Μαρίνας του Βόλου, στο Πεδίον του Άρεως, μετατρέπει τη πλέον υποβαθμισμένη πλευρά του Λιμανιού του Βόλου, στη μεγαλύτερη VIP πράσινη μαρίνα του Αιγαίου, με 1500 θέσεις σκαφών στη θάλασσα, 500 σκάφη στη στεριά, και δυνατότητα φιλοξενίας VIP σκαφών οποιουδήποτε μεγέθους.
Η μαρίνα του Βόλου προβάλει 200.000 μ2 πράσινου.

Ο Παγασητικός ως Αργοναυτικό Πάρκο
Το Project ¨ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ¨ που αφορά ολόκληρο το Παγασητικό, ξεκίνησε το 2003 και γρήγορα εξελίχτηκε σε Cluster. «Διακόπηκε το 2012 με την ανάκληση αδειών λειτουργίας βασικών εγκαταστάσεων του Cluster που συνδέονταν με την ανάπτυξη του συνολικού σχεδίου για τον Παγασητικό – ευελπιστούμε ότι θα δικαιωθούμε πλήρως σε δικαστικό μας αγώνα στο ΣΤΕ – για την απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του», τονίζει ο αρχιτέκτονας.

«Στον Παγασητικό στερούμαστε υποδομής παράκτιου θαλάσσιου τουρισμού και όπου υπάρχει, δεν συνάδει με τις υποστηρίξεις που θα οδηγήσουν στην προσέλκυση Θαλάσσιων Τουριστών και συναφών επενδύσεων.
Υλοποιώντας το Project ¨Αργοναυτικό Πάρκο¨ θελήσαμε να καταδείξουμε πώς είναι δυνατό και στη χώρα μας να αναπτυχθεί ο τομέας παράκτιου θαλάσσιου τουρισμού με ενεργητική αναψυχή από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με έργα μικρής κλίμακας, οικολογικά αναστρέψιμα και συνδυαστικά με υπάρχουσες υποδομές όπως τα ξενοδοχεία μικρής κλίμακας κλπ.», τονίζει ο κ. Γιαμάκος.

Ο Παγασητικός ως ¨Αργοναυτικό Πάρκο¨, η θάλασσα όπου ξεκίνησε η Ναυτική Ιστορία του Κόσμου – η Αργοναυτική Εκστρατεία πριν 3500 χρόνια -, προσφέρει ένα ιδανικό τόπο που μπορεί να αποτελέσει Διεθνές πρότυπο οργανωμένης θαλάσσιας περιοχής …

Η ιδέα αφορά προσπελασιμότητα σε εξοπλισμούς θαλάσσιου τουρισμού και θαλάσσιων σπορ σε μικρές υποδομές στην περίμετρο του Κόλπου και δίκτυο οργανωμένων υπηρεσιών που θα υποκαταστήσουν συμπληρωματικά την ανύπαρκτη υποδομή…..

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, ο Παγασητικός ως ¨Αργοναυτικό Πάρκο¨ είναι ένα Project και όραμα. Το όραμα ξεκίνησε να υλοποιείται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΜΜΕΧ από μια μη θεσμοθετημένη (μέχρι σήμερα) λειτουργική οντότητα (ΑRΥΑ), με από κοινού δράσεις στο πλαίσιο ενδυνάμωσης κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός ξένων μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων στο τόπο μας και την ενίσχυση των μικρών ξενοδοχείων στο Πήλιο, με εστίαση στον εναλλακτικό τουρισμό.

Στο ARYA συμμετείχαν διαφορετικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εταιρείες θαλάσσιας δραστηριότητας, καταδυτικά κέντρα, σχολές χορού, σχολές ιστιοπλοΐας, τουριστικά γραφεία, κλπ. Όλοι μαζί σχεδιάζαμε από κοινού και προωθούσαμε ένα εστιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης με δράσεις που μπορούν να διεξάγονται σε όλους τους ¨χώρους¨ των επιχειρήσεων μας και με βάση το πλαίσιο λειτουργίας μας. Κάθε επιχείρηση τιμολογούσε στην έδρα της τις υπηρεσίες που παρείχε. (Βλ. Εξωτερικό περιβάλλον Cluster ΕΟΜΜΕΧ).

Στα πλαίσια της ανάπτυξης του Project, αναδείχτηκαν όλα τα συναφή προβλήματα του θεσμικού μας πλαισίου, οι κίνδυνοι στο ιδιαίτερο επενδυτικό περιβάλλον της θαλάσσιας δραστηριότητας, αλλά και οι ευκαιρίες που αναδύονται τόσο στους επενδυτές που θα τολμήσουν όσο και στις κοινωνίες που θα υποδεχτούν τις νέες εγκαταστάσεις. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν σε πρότυπα για τη λειτουργία ¨Αργοναυτικών – Κέντρων Υποστηριζόμενης Ιστιοπλοΐας ¨ στο Παγασητικό.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι το 2013 ήταν το δικό μας ορόσημο για την ολοκλήρωση του σχεδίου μας και την αρχή της ολοκληρωμένη δραστηριοποίησή μας που έπρεπε να περιλαμβάνει:
• Μια Ακαδημία
• Ένα θεσμοθετημένο Cluster
• Ένα δίκτυο Διεθνών Συνεργατών και γραφείων στο εξωτερικό.
• Ένα δίκτυο Κέντρων Υποστηριζόμενης Ιστιοπλοΐας στο Παγασητικό.
• Ένα δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών yachting στο Παγασητικό.
• Ένα δίκτυο εκπαιδευμένων ανθρώπων στη θαλάσσια δραστηριότητα με κατοχυρωμένη επαγγελματική ταυτότητα.
• Κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Σχολεία / εποχικότητα)

Πρώτοι συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια ήταν. οι κ.κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης τ. πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων εταιρεία Les Hirondelles, Μερόπη Γιαμάκου τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων ( Hotel Maistrali), Δήμητρα Αγρηγιάννη, μέλος της Ένωσης ξενοδόχων (Hotel Αγνάντι) , Πάρις Κονιόρδος, Γραμματέας της ένωσης ξενοδόχων (Ηotel Lιda), η εταιρεία Γιαμάκου Μπιναγκανά ΕΠΕ με το ιστιοπλοϊκό της εντευκτήριο και τους θαλάσσιους εξοπλισμούς της σε θαλάσσια σπορ, ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής και το αρχιτεκτονικό μας γραφείο. Ακολούθησαν άλλες επιχειρήσεις από το χώρο της εστίασης, ξενοδοχείων, ειδικών μορφών τουρισμού, yachting, κλπ.

Η προσπάθειά μας διακόπηκε το 2012 και αναμένουμε πλέον τη συνέχεια της το 2022, καταλήγει ο Σωτήρης Γιαμάκος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.