Σ. Σαβελίδης: «Τηρήθηκε η νομοθεσία στην προσφώνηση των επισήμων»

Σε …άτυπη «απολογία» κάλεσε τους διευθυντές εκπαίδευσης, η δημοτική αρχή! Τι απαντά ο Δ. Βόλου

Σε… άτυπη «απολογία» κάλεσε τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η δημοτική αρχή Βόλου, με αφορμή το γεγονός ότι δεν προσφωνήθηκε στην τελετή του επίσημου αγιασμού της Δευτεροβάθμιας στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, για τη νέα σχολική χρονιά, ο σε αργία δήμαρχος Αχ. Μπέος, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η δημοτική αρχή από την εκδήλωση.

Ο Σωκράτης Σαβελίδης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5», δήλωσε ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν είναι οποιοιδήποτε οργανισμοί, διότι τα στελέχη τους πρέπει κατ’ αρχήν να τηρούν τους νόμους.

«Πέραν αυτού όμως, εμείς έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να διδάσκουμε την τήρηση των νόμων και τον σεβασμό στους θεσμούς, στους μαθητές μας», δήλωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως είπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κτιριακές δομές των σχολικών μονάδων ανήκουν στους Δήμους και πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων, ενώ γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις με δημοτικούς παράγοντες, είτε με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας ή τον δήμαρχο.

«Μας κάλεσαν στο Δημαρχείο»

Χθες κλήθηκαν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Πολύζος και Σ. Σαβελίδης, από το γραφείο του δημάρχου και τους είπαν ότι επρόκειτο για κάποιο διαδικαστικό θέμα, οπότε, έπρεπε να πάνε εκεί. Αφού ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις τους, το μεσημέρι πήγαν και τους περίμενε ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου και άλλοι παράγοντες του Δήμου.

«Μας μίλησαν για ό,τι συνέβη στον αγιασμό κι εμείς τους εξηγήσαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη νομοθεσία κι αυτό κάναμε», τόνισε ο κ. Σαβελίδης, προσθέτοντας ο νόμος ορίζει την προσφώνηση του δημάρχου σε συγκεκριμένη σειρά.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν διέκρινε πρόθεση ελέγχου, ανέφερε ότι οι διευθυντές δεν επιτρέπουν έλεγχο από κανέναν, πέραν των προϊσταμένων τους και των θεσμικών οργάνων που όρισε η Πολιτεία, ενώ τόνισε ότι οι διευθυντές πρέπει να κρατήσουν ψηλά το κύρος της εκπαίδευσης.

«Τηρήθηκε η νομοθεσία»

Όπως είπε, τα στελέχη της εκπαίδευσης που είχαν αναλάβει τον επίσημο αγιασμό, τήρησαν τη νομοθεσία μπροστά στους μαθητές τους και σεβάστηκαν κάθε θεσμό.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης τόνισε ότι προσφωνήθηκαν τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν, οι βουλευτές, οι διευθυντές φορέων, όπως ακριβώς προβλέπεται από το πρωτόκολλο.

«Κάποιοι φαίνεται ότι δυσαρεστήθηκαν, αλλά αντί να δυσαρεστηθούν, θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι που οι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο τηρούν τη νομοθεσία και σέβονται τους θεσμούς, αλλά και το διδάσκουν στους μαθητές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης.

Η απάντηση του Δ. Βόλου

Σε απάντηση του δήμου Βόλου, αναφέρεται, «Με ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε για τις πρωτότυπες και άκρως διαφωτιστικές απόψεις του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαβελλίδη, που φέρεται να διατύπωσε σε περιθωριακό, από πλευράς απήχησης, τοπικό ραδιόφωνο, αναφορικά με τους διευθυντές των σχολείων και συγκεκριμένα ότι καθήκον τους είναι όχι απλώς να τηρούν τους Νόμους, αλλά κυρίως να τους διδάσκουν. Και γνωρίζοντας τον βίο και την πολιτεία του, ως συνδικαλιστή, που υπηρέτησε, και συνεχίζει να το κάνει, ένα άθλιο και σάπιο πολιτικό σύστημα, μπορούμε να εικάσουμε ότι το περίφημο «δάσκαλε που δίδασκες και Νόμο δεν εκράτεις» προφανώς ελέχθη (και) για εκείνον.
Αντιπαρερχόμαστε τις «παλικαριές», που φέρεται να διατύπωσε, γιατί χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα με τον κάθε συνομιλητή του. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του να χρησιμοποιεί τη θέση του, αλλά κυρίως τους μαθητές και τις ανάγκες τους, για την προσωπική του προβολή. Άλλωστε οι γραφικές φωτογραφίσεις του, παραμονές του αγιασμού, με κυβερνητικά στελέχη, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία των επιδιώξεών του.
Οφείλουμε, πάντως, να τον ενημερώσουμε, καθώς η αναφορά του είναι για το Νόμο και την τήρησή του, ότι το σχετικό πρωτόκολλο του καθορισμού σειράς προβαδίσματος ορίζεται σαφώς από την υπ’ αριθμόν 52749 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΦΕΚ αριθμός φύλλου 1488, τεύχος δεύτερο, 6 Οκτωβρίου 2006)
Ασφαλώς ανάγνωση γνωρίζει, ελπίζουμε ότι μπορεί και να αντιληφθεί τί ακριβώς ορίζεται».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.