Σάρκα και οστά παίρνει το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα εγκαίνια θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα είναι επισκέψιμο για τους πολίτες

«Σάρκα και οστά», φαίνεται ότι παίρνει μετά από σειρά ετών, το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, το οποίο εγκρίθηκε ως προς τη λειτουργία του, ομόφωνα από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από πρόταση της καθηγήτριας και τότε προέδρου του Π.Τ.Π.Ε., κας Τασούλας Τσιλιμένη.
Η κα Τσιλιμένη που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, δεν έκρυψε τη χαρά της και είπε ότι τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα είναι επισκέψιμο για τον κόσμο.

«Ιδρύθηκε και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου»

Η καθηγήτρια και συγγραφέας παράλληλα η ίδια, τόνισε ότι το ζήτημα με το μουσείο δεν ήταν το ιδρυτικό, αλλά ο χώρος που θα διατεθεί και το πρόβλημα λύθηκε με τη διάθεση ενός χώρου από το Π.Θ. στο κτίριο επί των οδών Γκλαβάνη – 28ης Οκτωβρίου, στον 2ο όροφο, όπου θα στεγαστεί αρχικά, ενώ ιδρύθηκε και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, με μοναδικό στόχο να στηρίξει το Μουσείο.
«Ευελπιστούμε με τον Σύλλογο, μέσα από διάφορες δράσεις και ενεργοποίηση και συνεργασία με φορείς της πόλης, αλλά και ευρύτερα, να προχωρήσουμε και να ανοίξουμε δραστηριότητες και να το κάνουμε γνωστό, ώστε από το φθινόπωρο και μετά να μπορεί ο κόσμος (παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι) και όποιος ενδιαφέρεται να το επισκεφθεί», επισήμανε.

«Η γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρρή
θα εκτεθεί στο Μουσείο»

Η κα Τσιλιμένη τόνισε ότι ευελπιστεί στην στήριξη των φορέων, της κοινωνίας, της Περιφέρειας και του κράτους που έχει υποχρέωση να ιδρύει και όταν δεν ιδρύει να στηρίζει τέτοια κέντρα πολιτισμού που θα επισκέπτονται παιδιά και έφηβοι, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, για να γνωρίσουν τα έργα των συγγραφέων, ποια έργα και για ποιο λόγο έχουν μεταφραστεί και σε πόσες γλώσσες, αλλά και προσωπικά αντικείμενα συγγραφέων, όπως τη γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρρή, που θα εκτεθεί στο Μουσείο.

Μεγάλη ανταπόκριση δημιουργών

Η καθηγήτρια εξήρε τη μεγάλη συμβολή των εν ζωή δημιουργών και κληρονόμων, εικονογράφων και συγγραφέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για δωρεές, ενώ κάλεσε και όσους έχουν αρχειακό υλικό παιδικής λογοτεχνίας που θα μπορούσε να ενδιαφέρει το Μουσείο να το προσφέρουν.
Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στον ιστότοπο του Μουσείου, (http://mouseiopl.uth.gr/epikoinwnia.html) που στήθηκε εθελοντικά και να δει πως μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια, να γίνει μέλος των Φίλων του Μουσείου και πως μπορεί να επικοινωνεί με τους συντελεστές.

«Προτεραιότητα να σωθεί υλικό
που χρόνια τώρα χάνεται»

Επίσης είπε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον συγγραφέων, αλλά λόγω του χώρου και των συνθηκών, δεν μπορεί να στεγαστεί πολύ πρόσφατο υλικό, καθώς δίνεται προτεραιότητα να σωθεί υλικό που χρόνια τώρα χάνεται και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει πρόσκληση για συγκέντρωση υλικού νεώτερων γενεών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, όπως είπε η κα Τσιλιμένη, πρόκειται για μια ιδέα που πλέον υλοποιείται, αλλά ήδη, πάνω από μια 20ετία τώρα, την είχε αναφέρει ο κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Άλλωστε και στη σύμβαση που είχε υπογραφεί, υπήρχε ο όρος για Μουσείο, ενώ είχε γίνει προσπάθεια με πρωτοβουλία του κ. Αναγνωστόπουλου για τη συλλογή και συγκέντρωση υλικών που αποτελούν και το πρώτο υλικό που συγκεντρώθηκε και θα εκτεθεί.

Οι στόχοι λειτουργίας

Οι στόχοι λειτουργίας του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας είναι οι ακόλουθοι:
Συγκέντρωση σχετικού αρχειακού υλικού, Καταγραφή αρχειακού υλικού (περιοδικά, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία δημιουργών, αλληλογραφία δημιουργών, αφισών, πρώτες εκδόσεις βιβλίων,CD,video κ.ά.) , Ταξινόμηση και καταλογογράφηση του αρχειακού υλικού δημιουργών (συγγραφέων, εικονογράφων, εκδοτών κ.ά.). Προβολή και έκθεση προσωπικών αντικειμένων των δημιουργών
Ανάπτυξη συλλογών, εκθεμάτων . Παραγωγή οπτικοακουστικών έργων για την προβολή του υλικού. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το παιδικό βιβλίο, τη σημασία του
Προαγωγή της αισθητικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας του κοινού
Αρωγή της επιστημονικής έρευνας για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων προς ανάδειξη της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ανάπτυξη εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Επαφή, ανταλλαγή ιδεών και συνεργασίες με μουσεία, εκπαιδευτικούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Εκδοτική δραστηριότητα σχετική με το περιεχόμενό του

Ακόμη και βραβεία , όπως της συμπολίτισσας Ελένης Δικαίου, θα έχουν τη θέση τους στο Μουσείο

Προσωπικά αντικείμενα συγγραφέων, όπως η γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρρή, θα εκτεθούν στο Μουσείο

Παλιά βιβλία και περιοδικά που δεν κυκλοφορούν πλέον…

Παλιά βιβλία και περιοδικά που δεν κυκλοφορούν πλέον…

Η καθηγήτρια και συγγραφέας κα Τασούλα Τσιλιμένη μίλησε στο Ράδιο Ένα

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.