Σε απόγνωση οι μαθητές των ΕΠΑΛ για την κατάργηση των τμημάτων

Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στο Δημαρχείο Βόλου

Από απογοήτευση και απόγνωση για το μέλλον τους διακατέχονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ, πέντε τμήματα των οποίων δεν εγκρίθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Μαθητές των τριών ΕΠΑΛ, που δεν εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα ειδικοτήτων συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα ΕΠΑΛ» και «η δωρεάν Παιδεία είναι ελευθερία» και στη συνέχεια κατέληξαν στο Δημαρχείο Βόλου, όπου επίσης φώναξαν συνθήματα.

Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω των οδών Γαλλίας, Αντωνοπούλου, Ερμού, Ιωλκού και Δημητριάδος, κατέληξε στο Δημαρχείο Βόλου, για να διαλυθεί στη συνέχεια.

Ο Γιώργος Χιούσης, του 2ου ΕΠΑΛ, τάξης Γ’ Λυκείου Τμήμα Πληροφορικής, δήλωσε ότι οι φίλοι του, των οποίων τμήματα καταργούνται είναι σε απόγνωση και στον αέρα, ενώ τους ενημέρωσαν να πάνε σε άλλα σχολεία, όπου υπάρχει αυτή η ειδικότητα. Ωστόσο, τόνισε, το θέμα είναι και οικονομικό, καθώς καλούνται να πάνε στον Αλμυρό, με όσα έξοδα συνεπάγεται αυτό.

Η Δήμητρα Χαρατσή, του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, δήλωσε ότι οι μαθητές επέλεξαν συνειδητά αυτές τις ειδικότητες, διότι εργάζονται για βιοπορισμό, προσδοκώντας την απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων και σε συνδυασμό με το πτυχίο και την άμεση επαγγελματική εξέλιξη σε ένα τεχνολογικά εξελισσόμενο περιβάλλον.
Στο 4ο ΕΠΑΛ καταργούνται τα τμήματα της Γ΄ τάξης των ειδικοτήτων «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων» και «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου», ενώ οι μαθητές ζητούν την επανασύσταση του τμήματος κομμωτικής. Τα παιδιά των οποίων τα τμήματα καταργήθηκαν αναγκάζονται είτε να απορροφηθούν σε άλλη ειδικότητα ή να αλλάξουνε σχολείο που δεν υπάρχει.

Ο Λάμπρος Γιαννάκος, φοιτάει στο 4ο ΕΠΑΛ, ειδικότητα δομικών έργων και μηχανικών, είναι 33 χρονών, παντρεμένος με μια κόρη 10 χρονών, δήλωσε ότι το τμήμα έχει τον νόμιμο αριθμό μαθητών (18) για να λειτουργήσει, αλλά από του χρόνου θα ανασταλεί η λειτουργία του και αυτό είναι κακό. «Στα δύο χρόνια μας σταματάνε και αυτό το χαρτί το χρειάζομαι και για τη σύνταξή μου στον τομέα Δομικών Έργων και Μηχανικών, όπου εργάζομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Στέφανος Νταϊλιάνης 35 χρονών, της ειδικότητας δομικών έργων, δήλωσε ότι παρακολουθεί τα μαθήματα για να πάρει το απολυτήριο και να μπορέσει να πιάσει δουλειά μελλοντικά.
Ο ίδιος βρίσκεται στο δεύτερο έτος και τόνισε ότι πρόκειται για μια καλή ειδικότητα που δίνει προοπτικές και τόνισε ότι του χρόνου θα καταργηθεί η ειδικότητα, με αποτέλεσμα να «ψαλιδίζονται» τα όνειρα των μαθητών σήμερα και των παιδιών τους. Ο μαθητής είναι παντρεμένος με ένα παιδί και άνεργος.
ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΛ. ΠΛΑΤΕΙΑΕΠΑΛ ΠΟΡΤΑ ΣΥΡΙΖΑΕΠΑΛ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.