Σε ιδιώτη δίνει η ΔΕΥΑΜΒ τον Βιολογικό Καθαρισμό

Οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στην ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση

Σε ιδιώτη προσανατολίζεται να δώσει τη λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Απ. Γαλάτης, ενώ για τα αποτελέσματα δειγματοληψιών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ήδη έγιναν δειγματοληψίες από δύο εργαστήρια και αναμένονται τα αποτελέσματα στη Δευτέρα, ενώ η πρώτη εικόνα είναι ότι οι παράμετροι είναι κάτω από το όριο.

Σύμφωνα με τον Απ. Γαλάτη, η ΔΕΥΑΜΒ επεξεργάζεται μια συμφέρουσα λύση για την καλή λειτουργία του βιολογικού με τεύχη δημοπράτησης και προκήρυξη διαγωνισμού σύντομα.
Όπως είπε «η Επιχείρηση θα προσπαθήσει να δώσει τη λειτουργία του Βιολογικού σε εξωτερικό συνεργάτη και οι εργαζόμενοι στις ΕΕΛ, θα απασχοληθούν στην ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση», προσθέτοντας ότι θα γίνουν προσεχώς εξαγγελίες.

Ο ίδιος εξήγησε ότι όπως σήμερα λειτουργούν με ιδιώτες συνεργάτες κομμάτια της ύδρευσης και της αποχέτευσης, το ίδιο θα γίνει με τον βιολογικό καθαρισμό, όπου θα αναλάβει ιδιώτης με δικό του προσωπικό.
Ο πρόεδρος τόνισε ότι πολλές ΔΕΥΑ εφαρμόζουν αυτή τη λύση, όπως στην Ψιττάλεια, στη Λάρισα κλπ., ενώ το μέλος του Δ.Σ. Αριστ. Πατέρας τόνισε ότι μ’ αυτή την κίνηση όχι μόνο δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας.
Στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων εργάζονται 17 στον βιολογικό και 12στην αποχέτευση, οι οποίοι θα απορροφηθούν σε άλλους τομείς της ΔΕΥΑΜΒ.

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι οι ΕΕΛ είναι γηρασμένες, καθώς είναι από τους πρώτους βιολογικούς στην Ελλάδα και χρειάζεται επεμβάσεις και συντήρηση που γίνεται με βάση τη νομοθεσία, ενώ ενημερώνονται οι Διευθύνσεις Υγείας και Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας.

Ο Απ. Γαλάτης αναφέρθηκε σε δημοσίευμα εφημερίδας για τα αποτελέσματα δειγματοληψιών στον Παγασητικό κόλπο από τη διοχέτευση λυμάτων και τόνισε ότι είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις ημέρες πριν ενημερωθεί η ΔΕΥΑΜΒ, κάτι που χαρακτήρισε αντικανονικό, παράνομο και ανήθικο.
«Στο δημοσίευμα δεν μπήκαν τα όρια για κωλοβακτηρίδια και e coli, δημιουργήθηκε πανικός, είναι μεγάλο ατόπημα του συντάκτη και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δειγματοληψία που έγινε, δεν έγινε με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ. Όπως είπε, δεν δόθηκε το δεύτερο δείγμα (αντιδείγμα) στην Επιχείρηση, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει και τα αμφισβητεί.
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, η ΔΕΥΑΜΒ έδωσε εντολή σε πιστοποιημένα εργαστήρια του Βόλου και της Αθήνας και τα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

«Από τις συνομιλίες που έγιναν με τα εργαστήρια, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι παράμετροι είναι κάτω από το όριο», είπε ο Απ. Γαλάτης, που πρόσθεσε ότι ήδη σκάφος βρίσκεται στο Αγκρίστρι, στην έξοδο του αγωγού στη θάλασσα και κάνει δειγματοληψίες «για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και θωρακίζουμε την ασφάλεια του Παγασητικού».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.