SOS εκπέμπουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Ζητούν μείωση του clowback, διαγνωστικά πρωτόκολλα και συλλογική σύμβαση

SOS εκπέμπουν οι εργαστηριακοί γιατροί που διεκδικούν εδώ και 12 χρόνια να πληρώνονται για τις διαγνωστικές εξετάσεις, μάταια όμως, καθώς λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και του πλαφόν στις εξετάσεις έφτασαν στο σημείο να δουλεύουν για τα χρέη που τους έχουν φορτώσει τεχνηέντως και να ζουν με δανεικά, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου. Την τελευταία πενταετία έχουν κλείσει 1200 εργαστηριακά ιατρεία Πανελλαδικά, όπως ανέφεραν.
Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι σε Πανελλαδική κινητοποίηση από την περασμένη Τετάρτη και αύριο έχουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, με αιτήματα τη μείωση του clowback στο 5%, με γνωστό εκ των προτέρων προϋπολογισμό, εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων όπως στην Ευρώπη και κατάρτιση συλλογικής σύμβασης.

Αρχικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Βενέτης τόνισε ότι η στάση της Πολιτείας προς τους εργαστηριακούς γιατρούς με τις περικοπές και το clow back να περικόπτει συνεχώς τις αποδοχές τους, θέτει σε κίνδυνο τα ιδιωτικά εργαστήρια που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, κάτι που είναι κακό για τους ασθενείς.
Όπως είπε, η σύγχρονη ιατρική εξαρτάται άμεσα από το εργαστήριο και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση πρόκειται για υποβάθμιση της ιατρικής.

Η Ζωή Αλεξανδροπούλου, εκπρόσωπος εργαστηριακών γιατρών τόνισε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί που κάνουν των 90% των εργαστηριακών εξετάσεων στη χώρα, εδώ και 12 χρόνια διεκδικούν αυτονόητα να αμείβονται.
Όπως είπε, ο προϋπολογισμός κράτους είναι κλειστός, υπάρχει διαθέσιμο ποσό 1000 € που από το 1991 πάγωσαν, τα έξοδα είναι 500 € και ο ΕΟΠΠΥ ζητάει 10% έκπτωση rebate, ενώ επιβαρύνονται κανονικό φόρο του 20%. Και στο τέλος έρχεται ο ΕΟΠΠΥ διότι δεν μπορεί να δείξει ότι χάνει, από 1000 € ζητάει να ξοδευτούν τα μισά, οπότε 250 € που μένουν δεν αρκούν για να πληρωθούν οι προμηθευτές, τα έξοδα και η συντήρηση των μηχανημάτων.
Η γιατρός ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥ έχει φορτώσει με τεχνητό χρέος τους γιατρούς, τους δίνει τη δυνατότητα να τα επιστρέψουν σε δόσεις 10 ετών, αλλά σε περίπτωση θανάτου ή ατυχήματος μεταβιβάζεται το χρέος στα παιδιά τους, ενώ αν είναι να βγουν στη σύνταξη πρέπει να ξεπληρώσουν όλο το ποσό.

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θα ζητήσουν μείωση του clowback στο 5%, εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων όπως στην Ευρώπη και κατάρτιση συλλογικής σύμβασης.

Στο Ν. Μαγνησίας υπάρχουν 54 εργαστηριακοί γιατροί, μαζί με τις κλινικές, πέντε από τους οποίους δεν συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ο Φώτης Χατζηδημητρίου τόνισε ότι επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ έχει μετατρέψει τα εργαστήρια σε σύγχρονους σκλάβους, υπάρχει μεγάλη οικονομική κίνηση και οι περισσότεροι μικροβιολόγοι ζουν με δανεικά…
Όπως είπε οι γιατροί ζητούν προκαθορισμένο clowback από την αρχή του χρόνου, σε συγκεκριμένο προϋπολογισμό και να γίνεται υπέρβαση σε περιπτώσεις επειγουσών εξετάσεων.

Ο τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κάθε χρόνο, για κάθε Έλληνα αντιστοιχούν 26 € ετησίως για μικροβιολογικές εξετάσεις και ο προϋπολογισμός έπρεπε να είναι 4,5 % του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο ΕΟΠΠΥ πήρε από τους γιατρούς Πανελλαδικά 1,6 δις €, δίνει μόλις 260 εκ. €, ενώ ο προϋπολογισμός έπρεπε είναι τουλάχιστον 400 εκ. €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.