Στ. Στεφάνου: Χαριστική βολή για τα καταστήματα εστίασης το κλείσιμο

Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου ζήτησε ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Μαγνησίας

Η χαριστική βολή για τα καταστήματα είναι το κλείσιμο, στο πλαίσιο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου, πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Μαγνησίας, που μίλησε για το θέμα στο Ράδιο ΕΝΑ. Οι καταστηματάρχες ζητούν μείωση του ΦΠΑ στο 6%, αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους ή επιδότηση και αναστολή πληρωμής των ενοικίων.

Όπως είπε στη δεκαετία, με την οικονομική κρίση, τα καταστήματα εστίασης έπαθαν μεγάλη ζημιά, οι σωστοί επαγγελματίες έκαναν διακανονισμούς και πάλευαν. “Έρχεται η πανδημία, χάνουμε τους διακανονισμούς, οι μισοί είμασταν κλειστοί, γιατί είχαμε εσωτερικούς χώρους, με μηδενικό τζίρο, ενώ οι άλλοι μισοί που είχαμε εξωτερικό χώρο, υπολειτουργούσαμε με μειωμένα ωράρια και κακή ψυχολογία του κόσμου, έρχεται το τρίμηνο, όπου πέσαμε 70% σε τζίρους, λόγω φόβου του κόσμου να μπει σε κλειστά καταστήματα και τώρα έρχεται το τελειωτικό κλείσιμο που μας καταστρέφει στην κυριολεξία”, ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις έχουν τόσα κορωνοχρέη, που δεν ξέρουν προς τα που να κάνουν. Μόνο το ΙΚΑ μιας μεσαίας επιχείρησης, κοστίζει 1000-1500 € τον μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις του κέντρου έχουν έξοδα 3000 € μόνο για το ΙΚΑ, που είναι τεκμαρτά έξοδα, γιατί οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν δουλεύουν οκτάωρο, ενώ από σήμερα δεν έχουν αντικείμενο οι dj που παίζουν μουσική.
Ο πρόεδρος της εστίασης τόνισε ότι με το νέο ωράριο, που τα καταστήματα κλείνουν τα μεσάνυχτα υπάρχει πρόβλημα και με το ωράριο των εργαζομένων που πιάνουν δουλειά στις 7 το απόγευμα μέχρι το κλείσιμο, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα και σε περίπτωση ελέγχων.

Ο κ. Στεφάνου προέβλεψε ότι οι λίγοι καταστηματάρχες που θα ανοίξουν, μπαίνοντας μέσα, θα υποστούν πολλούς ελέγχους και θα τους πάνε ακόμη παρακάτω, γιατί η εντολή είναι “κλείστε την εστίαση”, ενώ διερωτήθηκε τι θα γίνει με τις ακυρώσεις κρατήσεων για ρεβεγιόν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, που έκαναν μεγάλες προμήθειες για το σκοπό αυτό και χρωστούν, ενώ διερωτήθηκε πως θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις και οι επαγγελματίες πρέπει να αποζημιωθούν και όχι να τους δοθούν πάλι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Οι επαγγελματίες ζητούν μείωση του ΦΠΑ στο 6%, όπως υπήρχε προεκλογική υπόσχεση, ώστε να αντισταθμίσουν τις ζημιές από το κόστος ενέργειας, να γίνει αναστολή εργασίας των εργαζομένων ή επιδότηση εργασίας, γιατί δεν γίνεται να απολυθούν όλοι ή οι μισοί, να γίνει αναστολή πληρωμής ενοικίων από τον Δεκέμβριο και για 203 μήνες τουλάχιστον, μέχρι να πάμε προς το καλοκαίρι.
Επίσης ζητούν, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που είναι να δοθούν το 2022, να γίνουν μη επιστρεπτέες, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και, τέλος να αποζημιωθεί ο κλάδος της εστίασης.

“Αν δεν υπάρχουν χρήματα, να μην πληρωθούν οι βουλευτές, δεν είναι δυνατόν να φταίει για όλα η εστίαση. Η εστίαση δεν είναι ο κακός δαίμονας, είναι ψυχαγωγία. Αν θέλουν να κλείσουν την ψυχαγωγία στη χώρα, για την οποία έρχονται οι τουρίστες από πολλά μέρη της γης, θα είναι ένα μεγάλο λάθος. Και αν την κλείσουν όλα αυτά τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί πως θα πληρωθούν; Το κράτος θα καταρρεύσει;”, διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου, που επανέλαβε ότι στην εστίαση απασχολούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο κόσμου, που πλέον δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ο πρόεδρος των επιχειρήσεων εστίασης ζήτησε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τη σπέκουλα ότι οι επιχειρήσεις πήραν πολλά χρήματα, να συζητήσουν και να βρεθούν λύσεις για να στηριχτούν οι άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.