Στα δικαστήρια ο Δήμος Περάματος με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης

Ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Κώστας Λούλης ανέλαβε πρόεδρος και το φέρνει στο πρώην εκθεσιακό

Τη θέση του προέδρου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης” ανέλαβε πρόσφατα ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Κώστας Λούλης, σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr που επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Μουσείου κ. Γιώργος Μαρκογιάννης. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιάννη ο κ. Λούλης ανέλαβε την προεδρία εδώ και λίγους μήνες μετά την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου. Μάλιστα φέρεται να πήρε το “βάπτισμα του πυρός” σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περίοδο των εορτών. Πιο συγκεκριμένα το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης διοργάνωσε Επιστημονικό συνέδριο για την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη» στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η ανάληψη της θέσης από τον κ. Λούλη δίνει και μία επιπλέον εξήγηση για την επιλογή του Δήμου Βόλου να παραχωρήσει δωρεάν το πρώην εκθεσιακό κέντρο για τη φιλοξενία των εκθεμάτων του εν λόγω Μουσείου, κάτι που άλλωστε είχε συζητηθεί εκτενώς στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα καλείται να βγάλει και…τα κάστανα από τη φωτιά σε σχέση με την αγωγή που έχει καταθέσει ο Δήμος Περάματος κατά του Μουσείου, αναφορικά με την μη τήρηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης δημοτικού κτιρίου.

Νέος πρόεδρος του Μουσείου ο Κώστας Λούλης

Σύμφωνα με το newmoney.gr, το ετήσιο συνέδριο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Ευγενίδη, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου και επιστημόνων, ύστερα και από τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την διενέργεια της ιστορικής ναυμαχίας που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και τέως Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης , ο Βουλευτής Α’ Πειραιά Νικόλαος Μανωλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ιδρύματος και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης όπου με μεγάλη χαρά φιλοξένησε το επιστημονικό συνέδριο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνοαμερικάνικου Ομίλου Onex Πάνος Ξενοκώστας όπου έλαβε και τιμητική διάκριση από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την πολύτιμη προσφορά του στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Στα δικαστήρια με τον Δήμο Περάματος

Παρά την σημαντική παρακαταθήκη και την ιστορία που κουβαλά το Μουσείο όμως, φαίνεται ότι μετά την δεκαετή φιλοξενία του σε χώρο που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Περάματος, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά. Ετσι τα δύο μέρη φαίνεται ότι θα λύσουν τις όποιες διαφορές τους στα δικαστήρια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews,gr ήδη ο Δήμος Περάματος έχει προβεί στην άσκηση ένδικων μέσων για την απομάκρυνση του Μουσείου από τον δημοτικό χώρο που είχε παραχωρηθεί με την κατάθεση σχετικής αγωγής. Αιτία, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 77/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος, είναι ή παράβαση των όρων σύμβασης με βάση τους οποίους είχε παραχωρηθεί ο χώρος από το 2011 και η οποία έληξε στις 23 Αυγούστου 2021. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν καλύφθηκαν ποτέ οι δαπάνες για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του Μουσείου που όφειλε να καλύπτει η εταιρία, ενώ καταγγέλεται επίσης ότι προέβη σε αισθητικές παρεμβάσεις που αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ.

Επί χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η άνω χρησάμενη εταιρεία δεν τηρούσε τους όρους και τις υποχρεώσεις της που είχε αναλάβει δυνάμει της ως άνω σύμβασης ενώ από μέρους του Δήμου Περάματος έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις του. Πιο συγκεκριμένα Στις υποχρεώσεις της χρησαμένης εταιρείας που ανελήφθησαν από αυτήν με την ανωτέρω σύμβαση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
– Η κατασκευή εργαστηρίου ναυπηγοξυλουργικής, κοντά στα αλιευτικά σκάφη, όπου παιδιά και επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στην
παραδοσιακή κατασκευή ξύλινων σκαφών.
– Η δημιουργία πολυχώρου εκδηλώσεων, αίθουσας προβολής εικονικής πραγματικότητας (εικονικό μουσείο) και πινακοθήκης στην αίθουσα του κατωτέρου επιπέδου, όπου ανάλογα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνεται και η ανάλογη διαρρύθμισή του. Σε αυτόν τον χώρο θα γίνονταν και επιστημονικά συνέδρια , εκθέσεις ,βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.
– Η δημιουργία ναυτικής και ιστορικής βιβλιοθήκης και φωτοθήκης αλλά και αναγνωστηρίου με Η/Υ στα γραφεία των μικρότερων εγκαταστάσεων , για τα παιδιά και τους ερευνητές που θέλουν να εντρυφήσουν σε θέματα ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.
– Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου των εγκαταστάσεων σε ανοιχτό μουσείο μικρό πολιτιστικό περίπατο, με εκθέματα που μπορούν να εκτεθούν εκτός στεγασμένων
χώρων.
– Η διάθεση του 50% των καθαρών του εσόδων από τα εισιτήρια σε πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Περάματος.
– Η πληρωμή των δαπανών λειτουργίας που αφορούν την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση (ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ).
– Η φύλαξη του Μουσείου σε 24ωρη βάση.

Η χρησάμενη εταιρεία κατά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων ουδεμία από τις ανωτέρω αναφερόμενες υποχρεώσεις της έχει εκπληρώσει. Ειδικότερα και αναφορικά με την πληρωμή των δαπανών για υδροδότηση και ηλεκτροδότηση( ΕΥΔΑΠ,ΔΕΗ) ουδέποτε πλήρωσε οποιοδήποτε ποσόν για τις δαπάνες αυτές ενώ ουδέποτε φρόντισε για την νόμιμη σύνδεση με τα δίκτυα των σχετικών παροχών. Επιπλέον ουδέποτε διέθεσε οποιοδήποτε ποσόν από τα εισιτήρια για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου παραβαίνοντας τον σχετικό συμβατικό όρο ενώ από την οποιαδήποτε δράση της ουδέποτε
προέκυψαν προβολή και ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη του Περάματος

Πέραν των ανωτέρω η χρησάμενη εταιρεία χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου και χωρίς σχετική πρόβλεψη από συμβατικό όρο, προχώρησε σε μια σειρά αισθητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων και αυθαιρεσιών οι οποίες αφ’ ενός αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του κτιρίου (έχουν καλυφθεί μεγάλες επιφάνειες υαλοπινάκων με λαμαρίνα ή βαφή λευκού χρώματος, έχουν τοποθετηθεί σιδεριές σε κουφώματα κ.λ.π) αφ’ ετέρου εγκυμονούν κινδύνους όπως για παράδειγμα η μετατροπή βοηθητικών χώρων σε χώρους συνάθροισης κοινού, χωρίς την τήρηση κανόνων ασφαλείας και πρόβλεψη για πυρασφάλεια.

Το Μουσείο
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης ιδρύθηκε το 1992, από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για την θάλασσα και την ελληνική ναυτοσύνη, έχοντας βασικό σκοπό την συλλογή, συντήρηση, φύλαξη και έκθεση πάσης φύσεως κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Σύμφωνα με το newmoney.gr, από τους ιδρυτές του Μουσείου ήταν οι εφοπλιστικές οικογένειες Τυπάλδου, Ποταμιάνου και Κωνσταντακόπουλου, όπου μάλιστα ο αείμνηστος Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος του Μουσείου. Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος Γενικός Γραμματέας σήμερα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στα εκθέματα του Μουσείου Ξεχωριστή θέση κατέχει η Αθηναϊκή Τριήρης, «Αθηνά», η οποία είναι σε κλίμακα (1 προς 3) όπου κατασκευάστηκε από το Μουσείο με Έλληνες καραβομαραγκούς σε συνεργασία με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται σχετική Επιστημονική Ημερίδα.

Εκτός από τις συλλογές του και την σπουδαία βιβλιοθήκη του, το Μουσείο έχει ερευνητική αλλά και εκδοτική δραστηριότητα, σε θέματα ναυτικής παράδοσης, με αποτέλεσμα ένα πλήθος επιστημονικών μελετών να έχουν δημοσιευτεί, μέσω εκδόσεων ή ειδικών διαλέξεων που διοργανώνει το Μουσείο με άλλους φορείς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.