Στα «κάγκελα» οι έμποροι της Ερμού-«Να τελειώσει το έργο άμεσα»

Επιστολή για επίσπευση των εργασιών στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου

Σε εκνευρισμό βρίσκεται οι έμποροι στην οδό Ερμού, από Αθ. Διάκου μέχρι Ξενοφώντος, διότι ενώ το έργο τοποθέτησης αγωγών της ΔΕΥΑΜΒ δικτύων και αποκατάστασης ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου, δεν προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσβαση των Βολιωτών στα καταστήματα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος έστειλε επιστολή χθες στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ζητώντας επίσπευση των έργων στην οδό Ερμού, στο κομμάτι από Αθ. Διάκου ως Ξενοφώντος, τα οποία ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Απόστολος Οντόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο, αν και το έργο είναι περίπου 250 μέτρα, εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες, πέρα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για την ανάπλαση της περιοχής, ταυτόχρονα γίνεται έργο της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ τοποθετούνται καλώδια της ΔΕΗ και καλώδια κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ.
«Αυτή η πολυπλοκότητα του έργου, δεν αφορά αυτή τη στιγμή τον έμπορο που βλέπει αυτούς τους μήνες ότι το έργο είναι σε εκκρεμότητα και έχει συνέπεια να μην μπορεί να γίνεται ανεμπόδιστα η διέλευση των πεζών και η πρόσβασή τους στα εμπορικά καταστήματα να είναι δύσκολη. Αυτό που ζητούμε είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες και το έργο να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο πρόεδρος των εμπόρων.
Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά 3,5 μήνες είναι αρκετοί και ο εκνευρισμός των εμπόρων στην περιοχή είναι πολύ μεγάλος.

«Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε 40 χρόνια να γίνει κάποιο έργο στην Ερμού (η τελευταία ανάπλαση είχε γίνει το 1986) και ιδιαίτερα σ’ αυτό το κομμάτι, επικροτούμε το ότι ελήφθησαν αποφάσεις για να γίνουν, ενώ οι έμποροι έχουν δείξει μεγάλη ανοχή στα έργα που γίνονται στην πόλη», τόνισε ο κ. Οντόπουλος.
Ωστόσο τόνισε ότι τα έργα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ώστε να μπορέσουν και τα καταστήματα να δουλέψουν ενόψει Πάσχα. Επίσης είπε ότι λογικά τα έργα θα σταματήσουν για τη Μ. Εβδομάδα, αλλά, όπως και να έχει, αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει κάποιους από το να κυκλοφορήσουν σε εκείνο το κομμάτι.

Πολύ άσχημο το τρίμηνο
Όσον αφορά στην κινητικότητα στην αγορά, ο πρόεδρος είπε ότι ξεκίνησε από χθες, με την καταβολή των συντάξεων και υπάρχει προσδοκία τη Μ. Εβδομάδα, που είναι η δεύτερη καλύτερη περίοδος για την εμπορική αγορά, να πάνε καλά, γιατί οι έμποροι έρχονται από ένα πολύ άσχημο τρίμηνο.
Ο κ. Οντόπουλος είπε ότι το τρίμηνο του 2024 ήταν απογοητευτικό για τους εμπόρους και κυρίως ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας που δεν έχει ξαναβιώσει η μικρή επιχείρηση και η αγορά αντίστοιχο μήνα.
Αυτό δεν συνέβη μόνο στον Βόλο, αλλά Πανελλαδικά και αυτό που παρατηρείται ότι τα απογεύματα δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση και ο κόσμος περιορίζεται στα σπίτια του από το μεσημέρι, η αντίστοιχη εικόνα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, μετά την πανδημία.

Το εορταστικό ωράριο
Την Κυριακή των Βαΐων η αγορά θα είναι ανοιχτή και ξεκινάει επίσημα το εορταστικό ωράριο, το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά 11.00 ως 18.00, και τη Μ. Εβδομάδα Δευτέρα ως Πέμπτη θα λειτουργήσουν 09.00 -14.00 και 17.30 – 21.00.
Για τη Μ. Παρασκευή ανέφερε ότι τα καταστήματα ανοίγουν στις 13.00 με βάση τη νομοθεσία και δεν πρέπει να ανοίγουν πριν το μεσημέρι, γιατί είναι εκτεθειμένοι σε πρόστιμα και είναι άδικο για τους υπόλοιπους εμπόρους, καθώς λειτουργούν αθέμιτα και ανταγωνιστικά.

Η αναστολή καταβολής οφειλών
Για το θέμα της αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις περιοχές που είχε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πρόεδρος των εμπόρων, τόνισε ότι αναμένεται το ΦΕΚ για να εξειδικευτεί και να σταλεί στα μέλη του Συλλόγου.
«Το γεγονός ότι πηγαίνουμε πίσω τις ασφαλιστικές εισφορές, σε μια αγορά και οικονομία που βουλιάζει, δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει, γιατί και η κρουαζιέρα, που μπορεί να μην αφορά τους εμπόρους άμεσα, αλλά έμμεσα και δημιουργεί οφέλη από τον ένα κλάδο στον άλλο, έχει σοβαρό πρόβλημα, υπάρχει ένας δισταγμός από πλευράς τουριστών για τον Βόλο, λόγω της φημολογίας για την ποιότητα του θαλασσινού νερού και όλα αυτά μας προβληματίζουν για το τι θα ακολουθήσει», επισήμανε ο κ. Οντόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.