Στηρίζει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο η Πρωτοβουλία Πολιτών No Burn

Κάλεσμα απευθύνει σε όλους τους Βολιώτες να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι νέοι της πόλης την Παρασκευή, η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου No Burn, ζητώντας να σταματήσει η καύση απορριμμάτων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πολίτες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία επισημαίνουν πως “Βρισκόμαστε στο Βόλο, στην πόλη που για 4η συνεχή χρονιά συντελείται καύση RDF και σκουπιδιών αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, καύση πλαστικών που δεν ανακυκλώθηκαν ποτέ και ήρθαν καμουφλαρισμένα ως RDF στην ΑΓΕΤ-Lafarge για κάψιμο, καύση σκουπιδιών που έρχονται με νταλίκες από την Αττική και με καράβια από την Ιταλία, καύση σκουπιδιών που έπρεπε οι ενεργοί πολίτες της πόλης να αποκαλύψουμε σταματώντας νταλίκα της εταιρείας και μπλοκάροντας εκφορτώσεις των καραβιών στο λιμάνι της, εκεί που οι αρχές του τόπου απουσίαζαν, καύση σκουπιδιών που καίει το λαιμό, τα μάτια, τα πνευμόνια μας, καύση σκουπιδιών που δηλητηριάζει την καθημερινότητά μας και καίει το μέλλον των παιδιών μας.
Βρισκόμαστε στο Βόλο, όπου η καύση σκουπιδιών έχει απορριφθεί από την τοπική κοινωνία – η αντίθεση στην καύση έχει προκαλέσει ήδη τέσσερις μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες – όπου, όμως, προωθείται από τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολυεθνικής τσιμεντοβιομηχανίας.
Βρισκόμαστε στο Βόλο, όπου σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας (Ιούλιος 2018) «οι επιπτώσεις στην υγεία μας από την εκπομπή ρύπων είναι όχι μόνο σοβαρές, αλλά και αναπόφευκτες», όπου σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Νοσοκομείο Βόλου και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Φεβρουάριος 2019) «ο καρκίνος του ήπατος εδώ είναι 300% πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο καρκίνος του οισοφάγου 45% και 400% πάνω τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ αυξητικές είναι οι τάσεις για τον καρκίνο του αναπνευστικού καθώς και τα καρδιαγγειακά, που συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση».
Βρισκόμαστε στο Βόλο, όπου τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου καταδεικνύουν αύξηση κατά 32% των παιδιατρικών περιστατικών τις ημέρες με ρύπανση και 178 ημέρες το χρόνο τα ΡΜ2,5 να υπερβαίνουν τα όρια. Με αυτό να μεταφράζεται σε εισαγωγή στο νοσοκομείο περίπου 2500 παιδιών σε ένα έτος και τις μισές ημέρες του έτους να κυκλοφορούμε σε μια πόλη αβίωτη με τον αέρα της να μας αρρωσταίνει κυριολεκτικά!
Βρισκόμαστε στο Βόλο, όπου σαν να μην συμβαίνει τίποτα από όλα τα παραπάνω, Δήμος και Περιφέρεια αρνούνται να αναγνωρίσουν την ΑΓΕΤ-Lafarge ως ρυπαντή, κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες της και εγκρίνουν την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Από την πλευρά της η εταιρεία μοιράζει δωρεές στον τομέα της δημόσιας υγείας, έχοντας ως αποκλειστικό «ντίλερ» τοπική βουλευτή της ΝΔ, εκδίδει ανακοινώσεις για το φιλοπεριβαλλοντικό της προφίλ και δοκιμάζει τις αντοχές μας επιχειρώντας να κάψει και πάλι «πειραματικά» ένα νέο «καύσιμο», το CLO, με διαδικασίες εξπρές και όχι τυχαία.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση αναθεώρησε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και επίσημα πια διευρύνει την καύση σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Με το πρόσχημα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, σχεδιάζουν τη δημιουργία επιπλέον 4 εργοστασίων καύσης σε Αττική, Κρήτη, Μακεδονία και Πελοπόννησο, καθώς και 80 περίπου νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπου θα γίνεται δεματοποίηση σκουπιδιών προς καύση!
Το έγκλημα αποκτά πανελλαδικές διαστάσεις και μόνιμα χαρακτηριστικά. Για αυτό και ο αγώνας μας κλιμακώνεται και διευρύνεται. Από το Βόλο σε άλλες πόλεις και σε όλες τις ηλικίες. Προχθές στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην καύση από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, αύριο ξανά στο Βόλο, ενάντια στην καύση από την ΑΓΕΤ-Lafarge, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα σκουπίδια μας δεν είναι για κάψιμο! Απαιτούμε οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και προοπτικές δημιουργίας πόλεων χωρίς απόβλητα!
Αύριο τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι νέοι του Βόλου. Δυναμικά, μαχητικά, τα παιδιά της πόλης δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας. Στηρίζουμε τον αγώνα τους, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να είναι εκεί για να δώσουμε μαζί τη μάχη για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας”!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.