

Την απόλυτη στήριξη στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, που σήμερα το μεσημέρι επισκέφθηκε τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίστηκε αδόκιμα το ζήτημα των ανακτήσεων των ποσών από τις εκπτώσεις στους τόκους δανείων που είχαν λάβει οι συνεταιριστικές οργανώσεις μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ για να στηρίξουν τους παραγωγούς μετά από προτροπή της τότε κυβέρνησης.
Η κ. Γεννηματά έφθασε στην ΕΒΟΛ περίπου τρία τέταρτα μετά την προκαθορισμένη επίσκεψή της και δεν θέλησε να κάνει κάποιες δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικ. Πρίντζος και σε σύσκεψη που ακολούθησε, ενημερώθηκε από τους συνεταιριστές για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ την ενημέρωσε τη Φώφη Γεννηματά τόσο για την καλή πορεία της Ένωσης όσο και για το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, ζει με ανασφάλεια δεν μπορεί να καλλιεργήσει να παράγει και να βοηθήσει τον κόσμο να βγει από την κρίση. Επίσης, έθεσε το θέμα των ανακτήσεων που είναι πολύ σοβαρό. Όπως είπε «το συνεταιριστικό κίνημα έχει καταρρεύσει κι ελάχιστες είναι οι συνεταιριστικές οργανώσεις που χουν μείνει όρθιες κι αν συμβεί αυτό με τις ανακτήσει θα κλείσουν κι αυτές».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων να σχολιάσει όσα ανακοίνωσε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου για το ζήτημα αυτό ο Νικήτας. Πρίντζος απάντησε «Η κ. Παπανάτσιου είναι από τον Αλμυρό να μας πει αν ήρθε στον Α.Σ. Αλμυρού η βεβαίωση των οφειλών από τις ανακτήσεις και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πως είναι δυνατόν να μειωθούν οι τόκοι και να μην είναι οι εθνικοί από τότε και από τότε μέχρι σήμερα να δώσουμε μία διάρκεια και να μην είναι ακαριαίος θάνατος. Δεν μπορεί ο κ. Υπουργός να λέει άλλα τη μία μέρα κι άλλα την άλλη. Όταν στο Υπουργείο ο Υπουργός μας λέει χαμηλά την μπάλα, την πήγαμε δύο χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν 30 συνεταιριστικές οργανώσεις να λάβουν το χαρτάκι των βεβαιώσεων οφειλών. Περιμένουμε απαντήσεις».
«Συνεννόηση για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»
Η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στην γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ έκανε λόγο για πρότυπο βιομηχανίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την συνεργασία και ομόνοια που υπάρχει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου.
Σχολιάζοντας τα προβλήματα που της ανέφεραν οι παραβρισκόμενοι δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους, αναφέροντας ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι ο πρωταρχικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από δίκαιη ανακατανομή και προϋποθέσεις.
«Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων άμεσα, με στόχο ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει την αγροτική παραγωγή. Αυτού του είδους οι κυβερνήσεις δεν βγάζουν τη χώρα από την κρίση. Είναι επικίνδυνοι». Επίσης πρόσθεσε ότι από πέρυσι το καλοκαίρι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει «πλάτη» κι έχει θέσει ως πρωταρχικά ζητήματα την φορολογία των αγροτών. «Το τοπίο για τον αγρότη είναι ζοφερό. Θα πρέπει να υπάρξει εθνικό σχέδιο εξαγωγών που θα στηρίζει τους παραγωγούς και σχέδιο υποκατάστασης των εισαγωγών», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Για το θέμα των ανακτήσεων των ποσών των ποσών από τις εκπτώσεις στους τόκους δανείων που είχαν λάβει οι συνεταιριστικές οργανώσεις μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ για να στηρίξουν τους παραγωγούς μετά από προτροπή της τότε κυβέρνησης, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε αδόκιμο τον τρόπο χειρισμού του θέματος από την κυβέρνηση.
«Τους είχαμε αφήσει νωρίς τα έγγραφα για να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες», είπε και, απευθυνόμενη προς τον κ. Πρίντζο, είπε ότι περιμένει το σχέδιο δράσης των συνεταιριστικών οργανώσεων για να γίνουν κινήσεις από κοινού.
Ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Δήμο
Ακολούθησε συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με κομματικά στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Βόλου από την επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, η οποία έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας και διασυρμό όποιων έχουν αντίθεση άποψη από τη Δημοτική Αρχή Μπέου.
Η Φώφη Γεννηματά άκουσε τις απόψεις πρώην δημάρχων και των περιφερειακών δημάρχων της Μαγνησίας για την Αυτοδιοίκηση.





























