Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 17:00, στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου, στον Βόλο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Χαράλαμπου Μπιλλίνη, και ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρίας Ευθυμίου, με θέμα: «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: εφαλτήριο για συνολική αναμέτρηση των παραμέτρων του 19ου αιώνα».
Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια για τον πόλεμο και την ειρήνη, με τη συμμετοχή του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Καλλιστώ», υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Βάγιας Παπαγιαννοπούλου.
Στο πιάνο συνοδεύει η Βασιλική Παπακωνσταντίνου, ενώ σολίστ θα είναι η μέτζο-σοπράνο Μαρία Μυλωνά.
Βιογραφικό της Μαρίας Ευθυμίου
Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, στο οποίο, επί 42 χρόνια, δίδαξε χιλιάδες φοιτητές και επόπτευσε εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες καθώς και διδακτορικά. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με οκτώ ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr). Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, επί δεκάδες χιλιάδες ώρες, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας.
Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο Μέγαρο κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (καταγεγραμμένα στην ηλεκτρονική θέση Blod.gr Mαρία Ευθυμίου).
Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά.
Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε πέντε βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ. Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.
Είναι μητέρα του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας , της Δανάης και της Δάφνης, κόρη της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου, αδελφή του Πέτρου και μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.
































