Στρατηγόπουλος: Χωρίς το υλικό της διαβούλευσης η προέγκριση για τη δημιουργία LNG στον Παγασητικό

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ είπε ότι έγινε με βάση αποφάσεις περιφερειακών Δήμων και επιστημονικών Συλλόγων

Το γεγονός ότι η αρμόδια Διεύθυνσης του Υπουργείου Ενέργειας και η ΡΑΑΕΥ γνωμοδότησαν θετικά και έδωσαν προέγκριση για το project «Αργώ» που προωθεί η εταιρεία Mediterranean Gas για τη δημιουργία FSRU στο λιμάνι του Βόλου, με βάση αποφάσεις περιφερειακών Δήμων και επιστημονικών Συλλόγων και χωρίς το υλικό από τη διαβούλευση που είναι σε μεταγενέστερο χρόνο, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χρήστος Στρατηγόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
«Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φωνές και ψιθύρους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με στέρεα επιχειρήματα, στο γιατί η συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν υπάρχει λόγος να χωροθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση και γενικώς μέσα στον Παγασητικό, αλλά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, όχι με κραυγές», δήλωσε ο κ. Στρατηγόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι πιστεύουν ότι η εγκατάσταση είναι μη επωφελής για την περιοχή θα είμαστε μαζί, στο δρόμο, στα διοικητικά φόρα και στα Δικαστήρια, αν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ ανέφερε ότι προβληματίζει και τον ίδιο το γεγονός ότι η απόφαση γνωμοδότησης της ΡΑΑΕΥ που έχει ημερομηνία 31 Αυγούστου 2023, αναρτήθηκε στη Διαύγεια στο τέλος Μαΐου 2024, 10 μήνες μετά. «Δεν το θεωρώ τυχαίο και με προβληματίζει μήπως η απόφαση να αναρτηθείς με αυτό το χρονικό σημείο, σημαίνει πληροφόρηση για αποφάσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Ενέργειας μετά την επεξεργασία των απόψεων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση το φθινόπωρο προς χειμώνα 2023 προς την κατεύθυνση της θετικής γνωμοδότησης για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια άλλα ερμηνεία πέραν αυτής.

Ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ λαμβάνεται στα τέλη Αυγούστου 2023, χρονικό σημείο στο οποίο έχουν σταλεί προς την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων οι απόψεις κάποιων περιφερειακών Δήμων της Μαγνησίας (Ν. Πηλίου, Αλμυρού, Ρ. Φεραίου) που τάσσονται κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης και συγκεκριμένων επιστημονικών φορέων, πλην όμως η έναρξη διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, εξελίσσεται αργότερα (φθινόπωρο προς χειμώνα 2023).
Η ΡΑΑΕΥ φέρεται να γνωμοδοτεί με βάση εκείνο το υλικό που είχε τότε στα χέρια της, τις αποφάσεις περιφερειακών Δήμων και κάποιων επιστημονικών Συλλόγων. Το ίδιο και η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ. Δεν έχουν στα χέρια τους το υλικό από τη διαβούλευση που είναι σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο και γι’ αυτό αναφέρεται ότι θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της όταν λάβει υπόψη της και αυτό το υλικό, ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Να είμαστε σε επιφυλακή
«Είναι πάγια η θέση μου ότι η τοπική κοινωνία, τουλάχιστον το κομμάτι εκείνο που φαίνεται να αντιδρά στον σχεδιασμό εγκατάστασης πλωτής εξέδρας LNG στην περιοχή μας, θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.
Κάποιες φορές εγκλωβιζόμαστε στον μικρόκοσμό μας, νομίζουμε ότι αυτά που κάνουμε μόνο εμείς εξαντλούν το θέμα, όπως οι πραγματικές εξελίξεις βρίσκονται αλλού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΒ.
Αυτό επιβεβαιώνει την τελευταία εσοδείας εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα, ότι αυτή η ιστορία, σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν αρκετοί στην πόλη μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πρόθεση της εταιρίας, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, να προχωρήσει στη λειτουργία της πλωτής εξέδρας του LNG είναι δεδομένη και όλες οι διαδικασίες που γίνονται φανερές ή λιγότερο φανερές, βρίσκονται και αυτές στην εξέλιξή τους, επισήμανε.

Γενικόλογη και αόριστη αναφορά για τους κινδύνους
Αναφορικά με τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕ για τη ΜΠΕ του έργου και στους κινδύνους για τους ανθρώπους, που αναφέρει ότι παρότι είναι σημαντικοί διαφαίνονται αντιμετωπίσιμοι με τα κατάλληλα μέτρα, ο κ. Στρατηγόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια γενικόλογη και αόριστη αναφορά και ως προς τη σημαντικότητα των κινδύνων που αποδέχεται ότι υπάρχουν και ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
«Μέμφεται η αρμόδια Διεύθυνση και η ΡΑΑΕΥ τους φορείς που έστειλαν τις όποιες απόψεις τους μέχρι τον Αύγουστο του 2023, για μη τεκμηρίωση της άποψής τους, όταν η ίδια έχει ένα κείμενο το οποίο μνημείο γενικολογίας και αοριστίας και δεν παρέχει καμία τεκμηρίωση για την άποψή της ότι είναι αντιμετωπίσιμοι οι κίνδυνοι», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Σε σχέση με τη συνθήκη Seveso, που αφορά την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, κάνει αναφορά στην απόσταση που πρέπει να έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις, γιατί ακριβώς και παρά το ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ο κίνδυνος τα μέτρα αυτά να μην αποδώσουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πάντοτε υπαρκτός. «Σ’ αυτή την περίπτωση, ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής είτε ολοκληρωτικών καταστροφών, είτε μεγάλης άμβλυνσής τους, είναι η ικανή απόσταση σε σχέση με τους οικισμούς και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, κάτι που δυστυχώς δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε πάρα πολύ κοντινές αποστάσεις της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης από νόμιμα υφιστάμενους οικισμούς στα 1000 μέτρα κάτι λιγότερο και κάτι περισσότερο, ανάλογα με τον οικισμό», είπε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.